1- Dişlerinizle ilgilenin..

“Sağlıklı dişler” bir ömür boyu özen gerektiren bir hedeftir. “Diş bakımı” kavramı, her gün basit ve küçük doğru adımları atarak olası problemleri ve sorunları önlemeyi gerektirir.

Bu kapsamda, doğru ağız bakımı ürünlerini doğru tekniklerle kullanmanın yanı sıra günlük besleneme alışkanlıklarınızı da göz önünde bulundurmalı ve sağlıklı bir ağız ve dişlere ulaşabilmek için yaşantınızda gerekli değişiklikleri yapmalısınız.

2- Dişlerinizi Fırçalamadan Yatmayın

Diş hekimleri tarafından sağlıklı insanlar için genel olarak önerilen, dişlerin günde sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez fırçalanmasıdır. Bununla birlikte pek çok insan dişlerini geceleri fırçalamayı ihmal etmektedir.

Ancak özellikle yatmadan önce yapılan diş fırçalama işlemi ile gün boyunca diş ve yumuşak dokularda biriken mikroplardan, gıda artıklarından ve plaklardan kurtulmak gerekmektedir.

Uyku sırasında azalan tükürük akışı ile birlikte mikropların gece boyunca diş yapısına verdikleri hasarda artar.

Bu nedenle uyumadan önce diş fırçalamak özellikle çürük oluşumlarını engellemek için çok önemli bir adım olacaktır.

3- Dişlerinizi Düzgün Fırçalayın

Diş fırçalama şekli de aynı derecede önemlidir; gerçekte özensiz biçimde üstünkörü diş fırçalamak neredeyse hiç diş fırçalamamak ile eşdeğerdir.

Dişler üzerinde tutunmuş plakları ve onların üzerine bulunan mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için, diş fırçası ile hafif dairesel hareketler yapılarak dişetinden dişlere doğru nazikçe bastırmadan süpürür şekilde ortalama iki dakika kadar dişleri temizlemek gerekmektedir.

Temizlenmeyen bakteri plakları zamanla mineralize olarak sertleşip diş taşı oluşumuna ve diş eti iltihabına, hatta daha da şiddetli durumlarda dişlerin kaybına dahi yol açabilir.

4- Dilinizi İhmal Etmeyin

Ağız ve diş sağlığı kavramının dişler, tüm yumuşak dokular ve dili de kapsadığını unutmayın.

Dil temizliği ve hijyenide diş ve ağız sağlığının temel unsurlarından biridir. Aslında mikroorganizmaların bir kısmı da dilinizde tutunur ve diş sağlığını tehlikeye atmanın yanı sıra kötü ağız kokusuna da neden olabilir. Dişler fırçalandıktan sonra dil de fırçalanmalı ve dil temizleyici aparatlar kullanılmalıdır.

5- Florürlü Diş Macunu Kullanın

Diş macunu söz konusu olduğunda lekeleri çıkarma, beyazlatma gücü ve lezzetinden daha önemli unsurlar vardır.

Hangi diş macununu seçerseniz seçin, içerisinde dünya sağlık örgütünün onay verdiği miktarlarla florür içerdiğinden emin olun.

Florür, vücudun diğer kısımlarının sağlığı için incelenen, bazen endişe kaynağı olan bir element olsa da bu madde diş çürüklerine karşı önemli bir dayanak noktasıdır. Çürümeye neden olabilecek mikroplarla mücadele etmenin yanı sıra dişleriniz için koruyucu bir bariyer oluşturarak da çalışır.

6- Diş İpi Fırçalama Kadar Önemlidir

Ne yazık ki, sadece diş fırçalamak önemli bir adım olsa da tek başına yeterli değildir.

Diş ipi, dişlerin aralarına sıkışmış bulunan veya fırçanın erişemediği alanlardaki mikroorganizma ve gıda artıklarını uzaklaştırmayı sağlar. Günde en az bir kez diş ipi kullanımı ile diş çürüklerinin önüne geçmek ve plak ve diş taşı oluşumunu minimale indirmek mümkün olabilir.

7- Diş İpi Kullanma Zorluklarının Sizi Durdurmasına İzin Vermeyin

Diş ipi kullanımı, küçük çocuklar ve özellikle artritli yaşlı yetişkinler için zor olabilir. Diş ipi kullanımın terk etmek yerine diş ipi kullanmanıza yardımcı olabilecek yardımcı aletleri deneyin.

Diş ipi kullanmayı bilmiyorsanız, diş doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.

8- Gargara Kullanmayı Alışkanlık Haline Getirin

Ağız gargaraları, ağız ve diş sağlığı için diş fırçası, diş ipinin yanı sıra kullanılabilecek bir başka yardımcı araçtır.

Gargara kullanımı ile ağızdaki asit miktarını düşürmek, diş etlerinde ve dişlerin çevresinde diş fırçalarıyla ulaşılmayan alanları temizlemek ve dişleri yeniden mineralize etmek mümkündür.

Diş hekiminiz, dişlerinizin durumuna ve fırçalama alışkanlıklarınıza göre ihtiyacınıza uygun gargara tavsiyelerinde bulunabilir. Bazı markalar, çocuklar için veya hassas dişleri olanlar için uygunken bazıları medikal sebeplerle reçeteli olarak verilmektedir.

Ayrıca yanınızda seyahat boyu gargaralar taşıyabilir ve dişinizi fırçalayamayacağınız yerlerde geçici bir çözüm olarak gargara yaparak hijyen sağlayabilirsiniz.

9- Daha Fazla Su İçin

Su, ağız ve diş sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığınız için de en iyi içecektir. Her yemekten sonra içilen su, yapışkan, asitli yiyecek ve içeceklerin bir kısmının yıkanarak uzaklaşmasına ve olumsuz etkilerinin azalmasına yardımcı olabilir.

Ancak elbette sadece su içmeye güvenmeyin. Dişlerinizi her yemekten sonra mutlaka fırçalayın.

10- Gevrek Meyve ve Sebzeler Yiyin

Sürekli hazır ve yumuşak gıdalar ile beslenme rejimi dişleriniz için o düşünüldüğü kadar iyi değildir.

Taze, gevrek besinler yalnızca daha sağlıklı lifler içermekle kalmaz aynı zamanda dişleriniz için de en iyi seçimdir.

Aşırı işlenmiş ve bir çırpıda yutabileceğiniz yumuşaklıkta yiyecekler yerine daha sert ve çiğneyerek yiyebileceğiniz türde meyve ve sebzeler tüketin.

11- Şekerli ve Asitli Gıdaları Sınırlandırın

Şeker, henüz ağızda iken mikroorganizmalar tarafından asit haline dönüştürülür ve diş minesini bozar. Bu asitler, zaman içinde mikroorganizmalar ile birlikte diş çürüklerine sebep olurlar.

Asitli meyvelerde zamanla diş minesini aşındırarak diş çürüklerine zemin hazırlayabilir. Bu gıdalardan tamamen kaçınılması oldukça zorsa da özellikle şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden sonra dişlerinizi fırçalamalısınız.

Son Bir Tavsiye:

Günlük yaşam alışkanlıklarınız, genel sağlığınız üzerinde etkili olduğu kadar ağız ve diş sağlığınız için de çok önemlidir. Sağlıklı yaşam adına hayatınızda yaptığınız tüm değişikliklerin yanı sıra yılda iki kez düzenli olarak bir diş hekimine muayene olmalısınız.

Altı ayda bir yapılan bu kontroller ile henüz başlangıç aşamasında olan çürük ve dişeti hastalıkları gibi rahatsızlıklar tespit edilerek basitçe tedavi edilirken, öngörülen potansiyel sorunlar içinde uygun tedavi çözümleri sunulabilir.