Drishti Ne Anlama Geliyor?
Drishti, konsantrasyon geliştirmenin bir aracı olarak kullanılan odaklanmış bakışın yogik uygulamasıdır. Asana, pranayama veya meditasyon sırasında odaklanmayı geliştirmeye yardımcı olabilir ve yüksek bir öz farkındalık duygusu için duyuların geri çekilmesine yardımcı olabilir. Drishti terimi Sanskritçe “görme” veya “görme” anlamına gelir ve uygulamanın üçüncü göz yoluyla iç görü ve iç bilgeliği geliştirmeye yardımcı olduğuna inanılır.
Drishti, Patanjali’nin sekiz yoga uzvunun beşincisi olan pratyahara (duyuların geri çekilmesi) ile ilgili olmasına rağmen, Yoga Sutralarında açıkça bahsedilmez. Uygulamaya erken bir referans, Krishna’nın Arjuna’ya “kişinin vücudunu ve başını düz bir çizgide tutmasını ve burnunun ucuna sabit bir şekilde bakmasını” söylediği Bhagavad Gita’da yer alır.
Bakış, konsantrasyon için hayati öneme sahiptir, çünkü gözler hareket ettiğinde zihin ve dikkat onu takip eder. Bir odaya bakarken dikkat dağıtıcı şeylere kapılmak kolaydır, bu nedenle drishti uygulaması, uygulayıcının tek noktaya odaklanmasını sağlar. Dikkatin kontrolü, zihnin dalgalanmalarını durdurmanın bir yolu olarak yoga ve meditasyon uygulamasının temel bir ilkesidir. Drishti, her asana için bir bakış noktası olan Ashtanga yoganın tanıtılmasıyla popüler hale geldi. Uygulama ayrıca Vinyasa, Iyengar ve Sivananda yoga gibi diğer birçok stilde de bulunabilir ve bakışın bir mum alevi üzerinde tutulduğu bir meditasyon şekli olan trataka’nın merkezinde yer alır.
Asana uygulamasında dokuz farklı drishti kategorisi vardır:
Nasagrai drishti: burun ucu (ayakta öne doğru katlanmış)
Bhrumadhye drishti: ajna çakra veya kaşların arası (balık duruşu)
Nabi çakra drishti: göbek (aşağıya bakan köpek duruşu)
Angusthamadhye: başparmak (yukarı selam duruşu)
Hastagrai drishti: eller (üçgen poz)
Parsva drishti: sağ taraf (Bharadvaja’nın büküm pozu)
Parsva drishti: sol taraf (Tüm bükülme pozları)
Padayoragrai drishti: ayak parmakları (oturarak öne eğilmiş)
Urdhva drishti: yukarı (savaşçı bir poz)
Drishti uygulamak sadece asana uygulaması sırasında konsantrasyonu ve hizalamayı iyileştirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda minderden zihinsel netliği de yükseltebilir. Drishti, bireyin bakış açısı, zekası ve bilgeliği ile ilgili felsefi bir kavram olarak yorumlanabilir. Bu itibarla, drishti, bireyin gerçek benliğin doğasını anlamak için önyargılı inançların ekranının ötesine baktığı bilinçli görmeyi içerir. Bu anlamda, drishti, uygulayıcıların daha yüksek bilinç seviyeleriyle bağlantı kurmasına yardımcı olabilir.
Drishti Dengenizi ve Genel Yoga Pratiğinizi Nasıl Geliştirebilir?
Yukarıda belirtildiği gibi, sabit bir göz, sabit bir vücuda eşittir. Hiç Tree Pose’da gözlerinizi kapatmayı denediniz mi? Değilse, yapmalısın! Bu eğlenceli bir denge mücadelesi ve beklediğinizden çok daha zorlu. Ancak buradan çıkarılacak sonuç, gözlerin – ve özellikle bakışlarınızı nereye diktiğinizin – dengede kalma, dengede kalma, topraklanmış kalma ve bu dengeleyici yoga pozunu sürdürme yeteneğinizde büyük bir rol oynadığıdır. İşte size eğlenceli bir meydan okuma: Bir dahaki sefere, ister yoga dersinde ister tek başınıza matınızın üzerine çıktığınızda, drishti ile deney yapmak için birkaç dakikanızı ayırın. Bakışlarınızı odaklamak için bir hareketsizlik noktası bularak başlayın ve birkaç zorlu denge pozunda ilerlerken onu orada tutun. Ardından, drishti’yi bırakın ve aynı tam denge pozlarını deneyin, ancak odanın etrafına bakmaya ve hatta gözlerinizi kapatmaya devam edin. Bunun zorluğu ne kadar artırdığına ve buna karşılık bakiyenizin nasıl etkilendiğine dikkat edin.
Drishti’nin Amacı
Matınızda tek noktalı bir odaklanmayı sürdürmektir. Bu, özünde meditasyonda hedeflediğimiz tek noktalı odakla aynı kavramdır. Bir meditasyon uygulamasında odak, bilinçli nefes almaktan gelir. Fiziksel yoga pratiğimizde odak, drishti, nefes ve bir niyet belirlemekten gelir. Drishti, nefes ve niyeti kullanmanın ardındaki kavram ve amacın hepsinin aynı şekilde çalışması ilginç. . . Yogada zihnimizi sabit ve odaklanmış halde tutmak için bir niyet belirledik. Yogada, meditasyonda ve hayatın günlük zorluklarında, topraklanmış ve odaklanmış kalmak için bilinçli nefesi etkinleştiririz. Drishti’nize aynı şekilde yaklaşın. Zorlu bir yoga pozundayken, drishti’nizi etkinleştirin ve o tek noktalı odağı bulun. Bu odak, hem fiziksel bakışınız hem de zihinsel konsantrasyonunuzdur.