Düşük cinsel istek sebepleri ve tedavisi

Düşük cinsel istek, cinsel aktiviteye karşı azalan ilgi olarak tanımlanıyor.

Zaman zaman cinselliğe karşı isteği kaybetmek hayli yaygın ve libido düzeyi yaşam boyunca değişim gösterir. Sizin ilginizin partnerinizin ilgisine bazen uymaması da normal.

Ancak uzun süre devam eden düşük libido, bazı insanlar için endişe kaynağı olabilir. Bazen altta yatan diğer sağlık sorunlarının bir işareti olabilir.

Erkeklerde düşük libidoya dair bazı potansiyel sebepler aşağıdaki şekilde.

Düşük Testosteron

Testosteron önemli bir erkeklik hormonu. Erkeklerde çoğunlukla testislerde üretiliyor.

Testosteron kas ve kemik yapımından sorumlu olduğu gibi sperm üretiminden de sorumlu. Testosteron düzeyleri aynı zamanda cinsel isteği de belirleyen etkenler arasında.

Normal testosteron düzeyleri değişiklik gösterir ancak yetişkin erkeklerin düşük testosteron tanısı almaları için kanın desilitresindeki miktarının 240 nanogramın altında olması gerekir. Testosteron düzeyi düştüğü zaman cinsel istek de azalır.

Azalan testosteron yaşlanmanın normal bir parçası. Ancak testosterondaki ani düşüş libidoda azalmaya sebep olur.

Eğer sorunun bu olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun. Testosteron düzeylerinizin artması için takviyeler veya jeller almanız gerekebilir.

İlaçlar

Bazı ilaçları almak testosteronu düşürebilir ve bu da cinsel isteği azaltır.

Örneğin ACE inhibitörleri ve beta-engelleyiciler gibi tansiyon ilaçları boşalma ve ereksiyonu önleyebilirler.
Testosteronu düşürebilen diğer ilaçlar şöyle:

• kanser için kemoterapi veya radyasyon tedavisi
• prostat kanseri tedavisi için kullanılan hormonlar
• kortikosteroidler
• opioid ağrı kesiciler, yani morfin ve oksikodon
• ketokonazol adlı mantar ilaçları
• gaz sancısı ve reflü için kullanılan Tagamet ilacı
• sporcuların kullanabildikleri anabolik steroidler
Eğer düşük testosteronun etkilerini yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun. İlacınızı değiştirmek isteyebilirler.

Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu, bacağı hareket ettirme konusunda kontrol edilemez bir istek duymaktır. Bir çalışmada bu sendroma sahip olan erkeklerin cinsel iktidarsızlık yaşama ihtimallerinin sahip olmayanlara göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. İktidarsızlık erkeğin ereksiyona ulaşamaması veya sürdürememesi olarak tanımlanıyor.

Çalışmada araştırmacılar, huzursuz bacak sendromunu ayda en az beş defa yaşayan erkeklerin, yaşamayan erkeklere göre iktidarsızlık yaşama ihtimallerinin %50 daha fazla olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca nöbetleri daha sık yaşayanların iktidarsız kalma ihtimalleri de daha yüksek.

Depresyon

Depresyon kişinin tüm yaşamını değiştirir. Depresyondaki insanlar geçmişte cinsellik dahil keyifli buldukları aktivitelere olan ilgilerinde azalma yaşarlar veya ilgilerini tamamen kaybederler.

Düşük libido aynı zamanda bazı antidepresanların bir yan etkisi:

• serotonin-norepinefrin geri alımı inhibitörleri
• selektif serotonin geri alım inhibitörleri

Ancak norepinefrin ve dopamin geri alım inhibitörlerinin libidoyu düşürmedikleri görülüyor.
Eğer antidepresan alıyorsanız ve cinsel isteğinizde azalma varsa doktorunuzla konuşun. Dozu ayarlayarak veya başka ilaca geçerek bu durumu ortadan kaldırmak isteyebilirler.

Kronik Hastalıklar

Kronik sağlık sorunlarının kronik ağrılar gibi etkileri nedeniyle iyi hissetmediğiniz zaman, cinsellik öncelikleriniz konusunda gerilere düşer.

Kanser gibi bazı hastalıklar sperm üretimi adetlerini de azaltırlar.

Libidonuza etki edebilecek diğer kronik hastalıklar şöyle:

• tip-2 diyabet
• obezite
• yüksek tansiyon
• yüksek kolesterol
• kronik akciğer, kalp, böbrek ve karaciğer iflası

Eğer kronik bir hastalık yaşıyorsanız partnerinizle bu zaman içerisinde yakınlaşmanın yollarını konuşun. Sorunlarınız için bir cinsellik terapistine veya evlilik danışmanına da gidebilirsiniz.

Uyku Problemleri

Clinical Sleep Medicine adlı yayındaki bir çalışmada, obstrüktif uyku apnesi yaşayan ve obez olmayan erkeklerin testosteron düzeylerinde düşüş tespit edilmiş. Bu da cinsel aktivite ve libidoda düşüşe sebep oluyor.

Çalışmada araştırmacılar, ciddi uyku apnesi problemi yaşayan erkeklerin üçte birine yakınının düşük testosteron sorunu yaşadıklarını ortaya koyuyorlar.

Bir diğer çalışmada ise genç, sağlıklı erkekler bir hafta boyunca beş saatlik uyku uyumak zorunda bırakıldıkları zaman, testosteron düzeylerinde %10-%15 düzeyinde azalma görülüyor.

Araştırmacılar uykuyu kısıtlamanın testosteron düzeyi üzerindeki etkilerinin özellikle 14.00-22.00 saatleri arasında belirgin olduğunu belirtiyorlar.

Yaşlanma

Libidoyla bağlantılı olan testosteron düzeyleri, erkekler ergenliklerinin sonlarındayken en yüksek düzeydedirler.
İlerleyen yaşlarda ise orgazma ulaşmak, boşalmak ve cinsel uyarım daha uzun sürer. Ereksiyon eskisi kadar sert olmayabilir ve penisin erekte olması da daha uzun sürebilir.

Ancak bu sorunlara karşı üretilmiş ilaçlar mevcut.

Stres

Eğer yüksek baskı altında kaldığınız durum ve dönemler varsa, cinsel istek azalabilir. Çünkü stres hormon düzeylerini etkiler. Stres zamanlarında damarlar daralır. Bu daralma kan akışını önler ve potansiyel olarak iktidarsızlık sebebi olabilir.

Scientific Research and Essays’te yayınlanan bir çalışmada, stresin hem kadınlar hem de erkeklerde cinsel problemlere doğrudan sebep olabildiği belirtiliyor.

Bir diğer çalışmada ise travma sonrası stres bozukluğu yaşayan gazilerde, stres bozukluğu cinsel fonksiyonsuzluk riskini üç kattan daha fazla arttırmış.

Stresten kaçınmak zor. İlişki problemleri, boşanma, sevilen birinin ölümünü görme, finansal sıkıntılar, bebek sahibi olma, meşgul bir iş çevresine sahip olmak ve diğer tüm yaşam etkinlikleri cinsel isteği ciddi anlamda etkileyebilir.

Nefes egzersizleri, meditasyon, terapist ile konuşma gibi stres yönetimi teknikleri yardımcı olabilir.

Örneğin bir çalışmada, iktidarsızlık tanısını yeni almış erkeklerin 8 haftalık stres yönetimi programına katıldıktan sonra ereksiyon fonksiyonu skorlarında iyileşmeler elde edilmiş.

Düşük Özsaygı

Özsaygı, kişinin kendine dair sahip olduğu genel görüş anlamına geliyor. Düşük özsaygı, düşük özgüven ve beden algısına dair kötü düşünceler duygusal sağlığa yük olabiliyorlar.

Eğer ilgi çekmeyen, istenmeyen birisi olduğunuzu hissediyorsanız muhtemelen cinsellik fırsatlarına kendiniz engel oluyorsunuz.

Aynada gördüğünüz kişiyi sevmemeniz cinsellikten kaçınmanıza sebep oluyor.

Düşük özsaygı, cinsel performans konusunda kaygılar duymanıza da sebep olabilir ve bu da iktidarsızlık ve azalan cinsel isteğe sebep olabilir.

Zaman içerisinde özsaygı problemleri depresyon, anksiyete, uyuşturucu ve alkol kullanımı gibi daha büyük zihinsel problemlere yol açabilir ve bunlar da düşük libido ile bağlantılıdırlar.

Çok Az veya Çok Fazla Spor

Çok az veya çok fazla spor erkeklerde düşük cinsel istek sebebi olabilir.

Çok az spor veya hiç spor yapmamak beraberinde sağlık problemlerini getirebilir ve bu da cinsel istek ve uyarımı etkiler.

Düzenli olarak spor yapmak obezite, yüksek tansiyon ve tip-2 diyabet gibi düşük libido ile bağlantılı kronik rahatsızlıkların riskini azaltır. Kararında sporun geceleri kortizol düzeyini düşürdüğü ve stresi azalttığı da biliniyor, bu da cinsel isteği arttırmaya yardımcı olabilir.

Diğer yandan, çok fazla spor yapmak da cinsel sağlığı etkiler. Bir çalışmada, kronik yoğun ve uzun direnç egzersizlerinin düzenli yapılmasının erkeklerde libido skorlarını düşürdüğü tespit edilmiş.

Alkol

Haftada 14 içkiden fazla içmek, yani ağır alkol tüketimi, testosteron üretimini azaltır. Uzun bir zaman sürecinde fazla alkol cinsel isteğinizi azaltabilir.

Cleveland Clinic, düzenli olarak üç veya daha fazla alkollü içki tüketen erkeklerin daha az içmeleri gerektiğini belirtiyor. ABD’deki hastalık kontrol ve önleme merkezleri ortalama bir yetişkin erkeğin günde 2 veya daha az alkollü içki içmesi gerektiğini söylüyor ve daha fazlasının uzun vadede sağlığı bozacağını söylüyor.

Uyuşturucu Kullanımı

Alkole ek olarak tütün, marijuana ve diğer uyuşturucuların da düşük testosteron üretimine sebep oldukları biliniyor. Bu da cinsel istekte azalmaya sebep olabilir.
Sigaranın da sperm üretimi ve sperm hareketliliği üzerindeki negatif etkileri biliniyor.

Düşük Cinsel İsteğin Fiziksel ve Duygusal Yan Etkileri

Azalan cinsel istek pek çok erkek için rahatsız edici olabilir. Düşük libido, iktidarsızlık, yani ereksiyonu tatmin edici bir seks için yeterince uzun sürdürememe gibi fiziksel ve duygusal yan etki döngüleri oluşturabilir.
İktidarsızlık erkeklerin iktidarsızlık konusunda anksiyete yaşamalarına da sebep olabilir. Bu da kişi ile partneri arasında gerilim ve çatışmalara sebep olarak daha az cinsel ilişki ve daha fazla ilişki problemi olarak geri döner.
İktidarsızlık nedeniyle performans göstermenin imkansız olması depresyon, özsaygı sorunları ve kötü beden algısı sorunlarını doğurur.

Sonuç Olarak

Düşük cinsel istek tedavisi genelde altta yatan sebebe göre değişir.

Eğer düşük libido, bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa ilaç kullanmanız gerekiyor olabilir. Eğer düşük libidonun sebebi psikolojik sebeplerse, terapist veya ilişki danışmanlığı alabilirsiniz.

Ayrıca libidonuzu artırmak için bazı adımlar da atabilirsiniz. Aşağıdaki uygulamalar potansiyel olarak libidonuzu arttırabilirler:

• sağlıklı bir yaşam tarzı
• yeterince uyumak
• stres yönetimi uygulamak
• daha sağlıklı bir beslenme

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.