Düşük karbonhidrat diyeti, şekerli yiyecekler, makarna ve ekmek gibi yiyeceklerde bulunan karbonhidratların kısıtlandığı beslenme düzenidir. Bu beslenme düzeni protein, sağlıklı yağlar ve sebzeler bakımından zengindir.

Çok sayıda düşük karbonhidrat diyeti bulunsa da araştırmalara göre bu diyet, kilo kaybı sağlayabilmekte ve sağlık üzerinde faydaları olabilmektedir.

Düşük Karbonhidrat Diyetinde Neler Yenir?

Düşük karbonhidrat diyetinde yiyecek seçiminiz, ne kadar sağlıklı olduğunuza, ne kadar egzersiz yaptığınıza ve ne kadar kilo vermek istediğinize göre değişiklik gösterecektir.

Düşük karbonhidrat diyetinde yiyebileceğiniz ve uzak durmanız gereken yiyecekler ve içecekler şu şekilde olacaktır:

Et: Kırmızı et, balık, yumurta, sebze, meyve, kuruyemiş, tohumlar, yüksek yağlı süt ürünleri, yağlar ve bazen yumru bitkiler ve glütensiz tahıllar.

Yenilmemesi gerekenler: Şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu, tohum yağları, trans yağlar, diyet ve düşük yağlı gıdalar ve çok işlenmiş gıdalar.

Düşük karbonhidrat diyetinde önem sırasına göre aşağıdaki yiyeceklerden uzak durmanız gerekir:

Şeker: Şekerli içecekler, meyve suları, şuruplar, şeker, dondurma ve ilave şeker içeren pek çok yiyecek ve içecek.

Rafine tahıllar: Buğday, pirinç, arpa, çavdar ve ekmek, kahvaltılık gevrek, makarna.

Trans yağlar: Hidrojene yağlar.

Diyet ve düşük yağlı ürünler: Pek çok süt ürünü, kahvaltılık gevrekler, yağı azaltılmış ve ilave şeker içeren krakerler.

Çok işlenmiş gıdalar: Tamamen fabrikasyon olduğu ortada olan ürünler.

Nişastalı sebzeler: Düşük karbonhidrat diyeti uyguluyorsanız, nişastalı yiyeceklerden uzak durmanız en iyisi olacaktır.

Yemeniz gereken yiyecekler ise detaylı olarak şu şekildedir:

Et: Koyun, dana, tavuk ve otla beslenen diğer besi hayvanları.

Balık: Somon, alabalık, mezgit ve diğer balıklar.

Yumurta: Omega-3 eklenmiş ya da serbest gezen tavuk yumurtaları en iyisidir.

Sebzeler: Ispanak, brokoli, karnabahar, havuç ve diğerleri.

Meyveler: Elma, portakal, armut, yaban mersini, çilek.

Kuruyemiş ve tohumlar: Badem, ceviz, ayçiçeği çekirdeği.

Yüksek yağlı süt ürünleri: Peynir, tereyağı, krema, yoğurt.

Katı ve sıvı yağlar: Hindistancevizi yağı, tereyağı, zeytinyağı ve balık yağı.

Düşük karbonhidrat diyeti ile ilgili olarak temel şeylerden bahsettikten sonra diyetinize uymanıza ve mutfakta geçireceğiniz zamanı azaltmanıza yardımcı olacak 10 mutfak malzemesine aşağıda göz atabilirsiniz.

  1. Kızartma tavası

Düşük karbonhidrat diyeti için en azından bir tane kaliteli kızarma tavanızın olması iyi olacaktır. Güzel bir kızartma tavanız varsa etlerinizi ya da diğer yiyeceklerinizi tereyağı ve hindistancevizi yağı kullanarak en güzel şekilde pişirebilirsiniz.

Wmf Profesyonel Kızartma Tavası, yiyeceklerinizi yanmadan ve yapışmadan en iyi şekilde pişirmenize yardımcı olur. Çapı 20 cm olan bu tava ile kendinizi profesyonel aşçı gibi hissedeceksiniz. Paslanmaz çelikten üretilmiş bu tava kalıcı parlaklığa sahiptir ve uzun yıllar boyunca yiyeceklerinizi güvenle pişirmenizi sağlar. Sıcaklığı eşit bir şekilde dağıtan tabanı ile istediğiniz yemeği en lezzetli şekilde hazırlayabileceksiniz.


 

  1. Sos tenceresi

Çorba hazırlamak, sebzeleri buharda ya da suda haşlamak ya da yumurta haşlamak gibi şeyler için normal tencere kullanabileceğiniz gibi sos tenceresi de kullanabilirsiniz. Kullanışlı bir sos tenceresi ile mutfaktaki işiniz daha kolay olacağı için kaliteli bir tencere almak isteyebilirsiniz.

Korkmaz A1648 Perla Sos Tenceresi, 16 cm çapa sahiptir ve kapağıyla birlikte gelmektedir. Tüm ocak türleri için uygun olan bu tencerenin sahip olduğu solar taban sistemi, ısıyı eşit bir şekilde yayarak zamandan ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlar. Kolay temizlenebilen ve bulaşık makinesinde yıkanabilen bu tencere paslanmaz çelikten üretilmiştir ve uzun yıllar boyunca yemeklerinizi güvenle pişirmenize imkan verir.


  1. Çok amaçlı pişirici

Çok amaçlı pişiriciler, yalnızca düşük karbonhidrat diyeti uygulayanların değil, herkesin sahip olması gereken mutfak aletlerinden biridir. Çok amaçlı pişirici ile yemek yapmanız için gereken tek şey malzemeleri koymak ve sonrasında her şeyi pişiricinin yapmasını beklemek olacaktır.

Fakir Çok Amaçlı Pişirici, dual ısıtma sistemine sahip oval tasarımlı şık bir pişiricidir. 3 litre kapasiteye ve 28 cm çapa sahip bu çok amaçlı pişirici, özel yapışmaz kaplama pişirme tavası sayesinde yemeklerinizi en güzel şekilde hazırlamanıza yardımcı olur. Fakir Çok Amaçlı Pişirici ile düşük karbonhidrat diyetinize uygun yemekler pişirmeniz çok kolay olacak.


 

  1. Spiral Kesici

Düşük karbonhidrat diyet uygularken makarnadan uzak durmanız gerekeceği için sebzelerinizi spiral şekilde keserek sebze noodle hazırlayabilirsiniz. Spiral kesici alarak makarnaya alternatif yemekler hazırlayabilirsiniz.

Joseph Spiro El Tipi Spiral Kesici ile meyve sebzeleri ister kalın ister ince spiraller şeklinde doğrayabilirsiniz. Kolay kullanıma sahip bu spiral kesicinin kendine ait haznesi bulunduğu için spiral haline getirdiğiniz sebze ve meyveleri kolayca bir arada toplayabilirsiniz. Bulaşık makinesinde yıkanabilmesi sayesinde hijyenik kullanım sunan spiral kesici ile sebze kullanarak birbirinden çeşitli yemekler hazırlayabileceksiniz.


 

  1. El blenderı

İyi bir el blender’ını hemen hemen her şeyde kullanabilirsiniz. El blender’ı ile mayonez yapmak, smoothie hazırlamak, kuruyemiş parçalamak gibi pek çok şeyi yapabilirsiniz. Çeşitli uca sahip el blender’ları ile mutfaktaki işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Tefal Easyblend El Blender Seti’ni düşük karbonhidrat diyeti için hazırlayacağınız yemeklerde, soslarda ve smoothie’leri hazırlarken kullanabilirsiniz. 700 ml kapasiteli doğrayıcı hazneye sahip Tefal blender seti, hem doğrayıcı ucuyla hem de çırpıcı ucuyla mutfaktaki favori aletlerinizden biri olacak.


  1. Mutfak robotu

Bir şeyleri doğramak ve püre haline getirmek için mutfak robotu da kullanabilirsiniz. Kaliteli bir mutfak robotu ile yemeklerinize ekleyeceğiniz sebzeleri kolayca doğrayabilir ya da püre gibi şeyler hazırlayabilirsiniz.

Arnica Rapid Pro Rose Doğrayıcı, 1200 ml kapasitesi ile daha fazla gıdayı tek seferde parçalayabilmenize imkan verir. Altta ve üstte ikişer adet bulunan bıçakları ile gıdaları etkili bir şekilde parçalayan bu doğrayıcıyı istediğiniz tüm gıdaları doğramak ve parçalamak için rahatça kullanabileceksiniz.


 

  1. Ölçü kabı seti

Ölçü kabı, en az mutfak tartısı kadar gerekli bir mutfak malzemesidir. Uygulayacağınız tariflerin daha leziz olmasını istiyorsanız, ölçülere tam olarak uymanız gerekir.

Düşük karbonhidrat diyetinizi uygularken tariflerinizin  tam olarak tutmasını istediğiniz her an 250 ml, 125 ml, 85 ml, 60 ml, 15 ml ve 7,5 ml kapasitelere sahip Buffer Wow 5’li ölçü kaplarını tüm sıvı ve katı malzemeleri ölçmek için kullanabilirsiniz. Bu renkli ölçü kapları iç içe geçtikleri için çok kolay bir şekilde muhafaza edebilecek ve istediğiniz zaman kolayca kullanabileceksiniz.

 


  1. Yumurta pişirme makinesi

Yumurta, düşük karbonhidrat diyette tüketebileceğiniz en besleyici yiyeceklerden bir tanesidir. Protein bakımından zengin olan yumurtayı haşlamamak zaman alabilmekte ve çok sayıda yumurta haşlamak zor olabilmektedir. Yumurtalarınızı hızlı ve kolay bir şekilde pişirmek için yumurta pişirme makinesi kullanabilirsiniz.

Cuisinart Çok İşlevli Yumurta Pişirme Makinesi, yumurtanızı poşe, omlet ve katı olmak üzere üç farklı şekilde hazırlamanıza imkan verir. 10 yumurtayı aynı anda haşlama kapasitesine sahip bu yumurta pişirme makinesinde yumurtanızı istediğiniz şekilde kolayca hazırlayabileceksiniz.


  1. Kesme tahtası

Düşük karbonhidrat diyette sebze ve et ağırlıklı besleneceğiniz için sürekli bir şeyler doğramanız gerekecek. İşinizi kolaylaştırmak için büyük bir kesme tahtası alabilir ve hijyenik olması açısından bu kesme tahtasının cam olmasını isteyebilirsiniz.

Decorita Siyah Cam Kesme Tahtası, 30×40 cm ölçülere sahip olması sayesinde yiyeceklerinizi rahat bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Temperli camdan üretilmiş bu kesme tahtası kırılma ve hasara karşı dayanıklı olduğu için tahtanızı rahatça kullanabileceksiniz.


  1. Süt köpürtme makinesi

Düşük karbonhidrat diyette tüketebileceğiniz içeceklerin başında kahve geliyor. Kahvenizi sütlü içmek isterseniz, süt köpürtme makinesi bunun için cezveyle uğraşmanıza gerek kalmayacaktır.

Fakir Milky Art Süt Isıtma ve Kopürtme Cihazı, 240 ml kapasiteye sahiptir. Kahveleriniz için hem sıcak hem soğuk süt hazırlayabileceğiniz bu cihaz ile sıcak çikolata da hazırlayabileceksiniz.