Elma çayı, şu anda antioksidan ve mineral için kullanılan yaygın bir bitkisel içecektir. Kırmızı elmadan ziyade ev yapımı elma çayı için yeşil elma tercih edilir, çünkü yeşil elma sağlık için kırmızı elmadan daha faydalıdır. Elma ağacının beyaz çiçeği ve elmanın kabuğu da elma çayı yapmak için kullanılabilir. Tüm Dünya’da “Türk” elma çayı olarak meşhur olmuş kurutulmuş elma kullanılarak yapılan elma çayı, Türkiye’nin en önemli içeceklerinden biridir.

Atalarımıza göre; günde bir elma tüketmek hastalıkları sizden uzak tutar. Elmanın en bilinen beslenme avantajı, sindiriminizi iyileştirme yeteneğidir. Ayrıca elma çayı; iltihabı azaltma, kalp sağlığını iyileştirme ve kilo kontrolüne yardımcı olmasıdır. Ayrıca elma ve elma çayı, enerjinizi yükseltebilir ve bu yüzden harika bir egzersiz öncesi atıştırmalık olabilir.

Elmanın Besin Değerleri


Elma, “Malus domestica” olarak bilinen ağacın meyvesidir. Günümüzde, dünya çapında, birçok farklı türde elma ağacı yetiştirilmekle birlikte, ilk olarak binlerce yıl önce Asya’da yetiştirildiğine inanılmaktadır. Aşağıda bir orta boy elmada bulunan besin içeriklerini bulacaksınız ancak elma çayında bulunan besin içerikleri kaynatma süresi ve su oranına göre değiştiği için tam olarak bilinmemektedir. Şunu söylemek gerekir ki, bir orta boy elma aşağıdaki içeriklere sahipse, 3 ila 4 adet elma ile yapılan elma çayı daha yükse besin içeriği tablosuna sahip olabilir.

95 kalori
19 gram şeker
0 gram protein veya yağ
4 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın % 14’ü)
196 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
4 miligram K vitamini (Günlük ihtiyacın % 5’i)
0.1 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 4’ü)
1 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 3’ü)

C vitamini: Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’ne göre, serbest radikallerin neden olduğu hasarın bir kısmını bloke edebilen ve vücudun bulaşıcı ajanlara direncini artıran güçlü bir doğal antioksidandır.

B vitaminleri (riboflavin, tiamin ve B6 vitamini): Bu vitaminler, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin ve sinir sisteminin korunmasında kilit önem taşıyor.

Fitobesinler: Elma ve elma çayı polifenolik bileşikler açısından zengindir. Bu fitobesinler vücudun serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı oluyorlar.

Tip 2 Diyabetle Savaşmanıza Yardım Edebilir

Elma çayında bulunan polifenoller, kan şekeri seviyesini kontrol etmek için çeşitli şekillerde işlev görüyor gibi duruyor: Karbonhidrat alımını azaltır, sindirim sistemindeki glikoz emilimini düşürür, pankreasın insülin salmasını uyarır ve nihayet hücreler üzerindeki insülin reseptörlerini aktive eder. Polifenollerin tüm bu etkinlikleri, kan şekeri düzeyini etkin bir şekilde korumada ve böylece 2 diyabeti yönetmede faydalı olduğu gösterilmiştir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Birkaç çalışmaya göre, polifenoller ve kateşinler yağ yakma yönünde önemli katkı sağlarlar. Böylece kilo kaybına neden olurlar. Maksimum fayda sağlamak için, bir bardak elma çayını, yeşil çay ile karıştırabilirsiniz. Hem düşük kalorilidir hem de değerli vitamin ve mineraller içerir.

Astım Belirtileri ile Mücadele Ediyor

Elmanın doğal bir astım tedavisi gibi davrandığı ve genel akciğer sağlığı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde 2003 yılında yayınlanan ve Avustralya’da 1.600 erişkinle yapılan bir çalışmada, elma tüketimi astım riskini ve bronşiyal duyarlılığı azalttı. Elma çayının da aynı etkileri gösterdiği bilinmektedir. Elma flavonoidlerinin, astım semptomlarını diğer antioksidanlardan ve besinlerden daha iyi kontrol etmeye yardımcı olan özel etkileşimlerinin bulunduğu görülmüştür.

C Vitamini Kaynağıdır

Elma çayı, cilt, göz, bağışıklık ve beyin sağlığı için önemli olan güçlü bir antioksidan olarak düşünülen C vitamini ihtiva eder. Taze sebze ve meyvelerden elde ettiğimiz diğer antioksidanlar gibi, C vitamini serbest radikal hasarıyla mücadele eder ve DNA ve hücrelerin mutasyon ve bozulmalardan korunmasına yardımcı olur.

Araştırmalar, C vitamininin özellikle gözlerde ve deride sağlıklı bir metabolizmanın korunması ve dokunun onarımı için çok önemli olduğunu gösteriyor. Elma çayı gibi C vitamini bakımından zengin gıdaların doğal yaşlanma karşıtı etkileri vardır, çünkü C vitamini; cilt hücrelerinin yenilenmesini teşvik eder, yaraları veya kesikleri iyileştirmeye yardımcı olur, enfeksiyonlara ve zararlı bakterilere karşı koruma sağlar ve ayrıca UV ışığına maruz kalma nedeniyle oluşabilecek hasarı engeller.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Elma çayı, B6 vitamini bakımından zengindir ve B6 vitamini; insan epitel hücrelerine yardımcı olduğu için bağışıklığı artırır. Parkinson hastalığıyla ilişkili olarak, beyinde hasara neden olan ve dopamin üreten sinir hücrelerini yavaşça kırma konusunda etkili gibi görünüyor. Elma çayı yudumladıktan sonra artması muhtemel olan ve beyinde bulunan asetilkolin miktarı, daha iyi konsantrasyon seviyeleri ve problem çözme yeteneğine destek olur ve hafızayı güçlendirir.

Antioksidan Kaynağıdır

Elma yüksek antioksidan bir gıdadır. Ayrıca Amerika ve Avrupa’daki insanların diyetlerinde çok önemli flavonoid kaynağıdır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde, meyvelerden tüketilen fenolik antioksidanların % 22’si elma kaynaklıdır bu da, elmayı ve elma çayını bu bileşiklerin en büyük kaynağı haline getirmektedir.

Elma, fenolik bileşiklerin toplam konsantrasyonu açısından meyve çeşitleri arasında ikinci sırada yer alır; kızılcıktan sonra gelir. Ve diğer tüm meyve türlerine kıyasla, elma serbest fenolik bileşikler bakımından en zengin tek besindir. Bu da elma çayını muhteşem bir fenolik bileşik kaynağı yapıyor.

Yapılan araştırmalar, elma çayında bulunan faydalı antioksidanlar arasında quercetin, kateşin ve klorojenik asit olduğunu gösteriyor. Bu özel bileşikler nedeniyle, elma çayı serbest radikallerle mücadeleden daha fazlasını yapar.

Kanseri Önleyebilir

Çalışmalarda, elma çayı gibi antienflamatuvar gıdalar, quercetin arzı nedeniyle prostat kanserini önleyebilir. Diğer kanıtlar, elma kabuğunda bulunan bazı koruyucu fitobesinlerin bağırsaktaki kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, elmanın antioksidan kapasitesini incelediğinde, meyveyi kabuğuyla tüketenlerin kabuğunu soyup yiyenlere kıyasla, sağlıklı yağ asitleri seviyesi ve antioksidan seviyesinde daha çok artış olduğunu gözlemledi. Bu demek oluyor ki elma çayı demlerken kabuğunu da mutlaka kullanmalısınız.

Elma Çayı Nasıl Demlenir?

3 ila 4 adet elmayı iyice yıkadıktan sonra kabuğunu soymadan küp küp doğrayın. Bir litre kaynamış suyu, doğradığınız elmaların üzerine dökün ve 15 dakika daha kaynattıktan sonra, süzüp içebilirsiniz. Tatlandırmak için çiğ bal veya demlerken 2 adet çubuk tarçın ekleyebilirsiniz. Şekersiz tüketmenizi öneririm.