Malum yaz ayları… Sıcaklardan dolayı, herkesi bir ferahlama, serin bir şeyler içme telaşı sardığını biliyorum. Bu nedenle de, sağlıksız ve hazır yapılmış şeylere yönelmeyin diye; bu yazıda sizlere çok güzel, ev yapımı, fesleğenli bir limonata tarifim var!
“Limonata dediğin nedir ki!” diyeceksiniz. Haklısınız. Ancak bence, limonata yaparken, farklı farklı metotlar ve ekoller var. Bu yazıda, biraz değişik bir tarifim var. Limonun kabuklarını kullanacağım, içerisine taze bitkiler koyacağım ve daha aromatik bir limonata tarifi vereceğim. Bu, kızımın da en sevdiği limonatalardan bir tanesi. Peki, nelere ihtiyacımız var?

• 2 adet limon,
• bal,
• taze fesleğen ve nane yaprakları,
• su,
• buz

Fesleğenli Limonata Nasıl Yapılır?

Bu limonata tarifini, uzun yıllar önce bir yemek kitabından bulmuştum. Tarifin adı da Saray Limonatası’ydı. Yani, Osmanlı sarayındaki limonata tariflerinden olduğunu söylüyorlar. Biraz da o yüzden seviyorum. Gelelim tarife…

İlk olarak, limonları sıkarak başlıyoruz. İki adet limonu, bir limon sıkacağında sıkıyoruz. Ne kadar ekşi seviyorsunuz bilmiyorum, ancak ekşi seviyorsanız, tabi ki daha fazla limon da koyabilirsiniz.

Limondan bahsetmişken… Limon, en önemli C vitamini kaynaklarından biridir. Portakal, mandalina ve greyfurt gibi diğer narenciye ürünleri çok yüksek asidik özelliktedir, yani vücudu asidik yapar. Limon ise, tam tersine, vücuda aldığınızda vücudu alkalize eden, özellikle suyu alkali etmek için kullandığımız, inanılmaz güzel, turunçgillere ait bir meyvedir. Tansiyon problemlerinde, vücuttaki toksinlerde, vitamin eksikliğinde limonu seviyoruz. Limonun kokusunu da sevmeyen yoktur diye düşünüyorum.

Limonları sıktıktan sonra, kalan kabukların tepelerini kestikten sonra, limon kabuklarını küçük küçük doğruyoruz. İçinde çekirdekler kaldıysa temizlemeye çalışın, çekirdekler limonatayı acı yapabilir.

Bildiğiniz üzere, aynı zamanda klinik aromaterapistiyim. Limon öz yağı; limonun kabuğundaki yağ keseciklerindeki yağ hücrelerinden geliyor. Zaten limonun kabuklarını doğrarken siz de o güzel kokuyu alacaksınız. Aromaterapide limon kokusu; zihni açan, konsantrasyonu arttıran, öğrenmeyi kolaylaştıran kokulardan biridir. Doğrama esnasında, enerjinizin de biraz arttığını görebilirsiniz. Bu nedenle, yorgun hissediyorsanız ya da öğrenme güçlüğünüzün olduğu bir ortam varsa, limon öz yağı ortamı canlandırır,enerjiyi yükseltir, öğrenmeyi kolaylaştırır ve konsantrasyonu arttırır.

Kabukları doğradıktan sonra, kabukları blender’a alıyoruz ve ardından balı da ekliyoruz. Bal miktarını, kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Balın yanı sıra, limona çok yakıştığını düşündüğüm taze nane ve taze fesleğen yapraklarından da ekleyeceğiz. Her ikisinden de birer tutam doğrayıp, blender’a dahil ediyoruz.

Ardından biraz limon suyu da ekliyoruz ve blender’ı çalıştırıyoruz. 1-2 dakika çalıştırdıktan sonra, elde ettiğimiz karışımı bir kaseye alıyoruz ve limon suyu ile karıştırıyoruz.

Karışımı su ile dolu bir sürahiye alıyoruz ve bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırıyoruz. Bu noktada, içerisine biraz daha bal ve biraz buz da ilave edebilirsiniz. Limonun aromasını iyice bırakması için, güzelce karıştırıp, 15-20 dakika buzdolabına koyuyoruz.
20 dakikanın sonunda, aromaları birbirine iyice karışan limonatı buzdolabından çıkartıyoruz ve bir süzgeç yardımıyla süzüyoruz.

Süzmek için tülbent de kullanabilirsiniz, hangi yöntemi kullanacağınız tamamen size kalmış. Ben, içinde biraz malzemelerin kalmasını sevdiğim için, süzgeçle süzmeyi tercih ediyorum.

Süzdüğümüz limonatadan kalan malzeme ile bir kez daha limonata hazırlayabilirsiniz; çünkü, yoğun bir aroma ve ziyan etmek zorunda değilsiniz. Bu karışıma bir tane daha taze limon ekleyerek, yeni bir limonata daha hazırlayabilirsiniz.

Limonatayı sürahiye alıyoruz ve ince dilimlenmiş limon dilimleri ile süslüyoruz. İçerisine biraz daha buz atabilirsiniz. Harika, ferahlatıcı ve oldukça da sağlıklı bir limonata! Umarım, bu tarifimi beğenirsiniz. Değerli yorumlarınızı, yazının altındaki yorum kısmında bekliyorum. Afiyet olsun!