Şeker gibi ağrı kesici almaya alışan milyonlarca erişkinden birisiyseniz, devam eden eklem veya kemik ağrılarını azaltmaya yardımcı olmak adına, bundan daha güvenli alternatifler hakkında bilgi edinmek için doğru yere geldiniz demektir. Sırtta, omuzda, dizlerinizde veya başka yerlerde; sertlik, azaltılmış hareket alanı ve yürüme zorluğu dahil olmak üzere eklem ağrısı belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan bir dizi doğal tedavi çeşitlerini yazımızda bulabilirsiniz.

Ortak Ağrı Alanları

Eklemler, kemikleri bağlayan ve vücut boyunca hareketlere yardımcı olan dokulardır. Eklem ağrısı her gün milyonlarca insanı etkiler ve düzinelerce farklı rahatsızlığa bağlı bir semptomdur. Bazı durumlarda eklem ağrısını kas veya çevresindeki kemiklerden kaynaklanıyormuş gibi hissedebilirsiniz, ancak aslında büyük olasılıkla iltihaplı eklemlerden ve çevreleyen yumuşak dokulardan gelmektedir. Kas ağrıları ya da kemik ağrıları bazen eklem ağrısı ile birlikte ortaya çıkabilir ve bu durum daha da kötüleşir. Osteoporoz veya otoimmün hastalık gibi altta yatan bir sağlık durumu ağrılı belirtilere neden oluyorsa, bu semptomların tümü aynı anda ortaya çıkabilir. Örneğin, birisi osteoporoz olduğunda, kemikler daha yoğun ve kırılma olasılığı arttığında; şiddetli sırt ağrısına, zayıf duruşa ve yürüme kabiliyetinde zayıflığa da yol açabilir. Eklem ağrısı aşağıdaki alanlardan birinde veya daha fazlasında gelişebilir:

• Arka omurga, boyun ve üstü. Boyun ağrısı aslında sıklıkla duruş bozukluğu ve uyku ile ilgili sorunlar veya stres gibi nedenlere bağlıdır. Ancak spor sonrası da kasılabilir.
• Dizler
• Kalçalar
• Sırt ağrısı, birisi zayıf bir duruş anında üst vücuduyla ağırlık kaldırdığında, omurga arasındaki mekanik bozulur.
• Bacakların arkası
• Omuzlar
• Ağırlık kaldırmaya bağlı olarak bilekler, eller ve parmaklar
• Ayak bileği, ayaklar, topuklar ve ayak parmakları, özellikle de yaralanmalar yaşayan koşucularda veya zayıf formdayken egzersiz yapanlarda

Epsom Tuzu

Herhangi bir kas veya eklem ağrısı için klasik bir çare, Epsom Tuzları ile rahatlatıcı bir banyo yapmaktır. Magnezyum ve sülfat bakımından yüksek olan Epsom tuzları; iltihabı düşürür, kas spazmlarını azaltır ve gergin alanları rahatlatır. Hızlı bir rahatlama sağlaması açısından deriden kolaylıkla emilir. Banyo suyuna iki bardak epsom tuzu ekleyin ve en az yirmi dakika içinde bekleyin. Alternatif olarak, Epsom Tuzları deriye doğrudan bir kompres olarak deriye uygulanabilir. İki fincan epsom tuzunu 3 litre suya döküp, karıştırın. Sonra solüsyona havlunuzu sokun, birkaç dakika ıslattıktan sonra ağrıyan bölgeye bu havluyla kompres yapın.

Epsom tuz banyosuna uçucu yağlar eklemeyi de deneyebilirsiniz. Örneğin, ağrının içinde aşırı stres de varsa lavanta esansiyel yağını seçin veya ağrılı bölgede şişlik varsa nane yağını kullanın.

Sıcak veya Soğuk Paketler

Eklem ağrılarını gidermek için en hızlı yöntem ağrılı alanı dinlendirin ve acıyı yönetmek için sıcak ve soğuk kompres deneyin. Etkilenen bölgeye yirmi dakika sıcak bir terapatik jel paketi uygulayın. Yirmi dakika da soğuk buz torbası koyun. Buzun şiddetine dayanamıyorsanız, hafif soğutulmuş bir paket bile ağrılı bir bölgeye rahatça yardımcı olabilir. Her gün buz veya ısı uygulamaya çalışın, mümkünse en az 15 dakika bekletin.
Bir diğer yararlı yaklaşım ise, incinmiş ve şişmiş bölgelere nane esansiyel yağı veya okaliptus yağı uygulamaktır. Nane ve okaliptüs soğutma/mentol etkileri nedeniyle ısı, şişme ve rahatsızlığı cildinizden emer. Hayvan çalışmalarında, bu yağların sadece iltihaplanma koşullarına bağlı ağrıları değil, aynı zamanda sıvı retansiyonunu da(ödemini) azalttığı bulunmuştur.

Kolajen ve Diğer Yardım Edici Takviyeler

Kolajen vücudumuzda bulunan, eklem oluşturmaya yardımcı olan ve bağ dokusunu güçlü tutan bir protein çeşididir. Kolajen, hem zihinsel hem de fiziksel sağlık için önemli rollere sahip olan proteinlerin yapı taşlarından oluşan 19 farklı amino asit içerir; bunlara ağrısız kalmamız dahildir. Vücutta cildimiz ve eklemler gibi şeyleri tutan doğal bir “tutkal” gibi davranması nedeniyle kolajenin sağlıklı kas büyümesini desteklemek, artrit semptomlarını azaltmak, damar duvarlarımızı ve sindirim sistemini iyileştirmek, enerjiyi artırmak gibi pek çok faydası vardır ve egzersiz sonrasında iyileşmemize yardımcı olur. Ana diyet kaynaklarının bazıları; sığır, tavuk, balık ve yumurta kabuğu gibi protein açısından çok yüksek gıdalar içerir. Kolajen, kolajen protein tozu gibi takviye formunda da bulunabilir veya gerçek doğal kemik suyu tüketmek suretiyle doğal olarak elde edilebilir.

Proteolitik Enzimler: Aspirine mükemmel bir alternatif proteolitik enzimlerdir. Bazı çalışmalara bakarak: Atletler ve eklem ağrısı olan kişilerin proteolitik enzim takviyeleri alması, bazen iltihaplanmayı azaltıyor ve besin / protein emilimini artırmaya yardımcı olarak iyileşme süresini yüzde 50’ye kadar hızlandırabiliyor. Bromelain, ananas çekirdeğinde bulunan ve şişme ve ağrıların nedenlerini azalttığı gösterilen bir ekstre haline getirilen bir proteolitik enzim türüdür. Enzimler, zarar görmüş dokuları onarmak için gerekli yararlı sindirim proteinidir.

Antienflamatuvar çaylar: Zerdeçal ve zencefil gibi otlar vücuttaki iltihaplanmayı azaltmak için mükemmeldir. Daha konsantre bir dozaj elde etmek için bu bitkileri takviye olarak alabilir veya yemeklerde kullanabilirsiniz.

Esansiyel Yağ Asitleri-Omega-3 yağları: Vücudunuzun her yanına yayılır ve iltihaplanma ile savaşmaya yardımcı olurlar. Somon, sardalya, uskumru ve organik beslenen sığır, aynı zamanda keten tohumları, chia tohumları ve ceviz iyi omega-3 kaynaklarıdır.

Elektrolitler (Potasyum ve Sodyum gibi): Kas ağrısını azaltmak, sıvı retansiyonunu kontrol etmek ve detoksifikasyona yardımcı olmak için elektrolitlere ihtiyacınız var. Vücudunuzun hücrelerine su ve besin maddeleri iletilmesine yardımcı olarak vücudunuzun iltihap ile savaşmasına yardımcı olabilirler. Potasyum, vücut hücrelerindeki atıkların ve diğer toksik maddelerin yıkanmasına yardımcı olur; bu nedenle potasyum seviyelerinin düşüklüğü eklem ağrısına ve şişmesine neden olabilir. Ortalama bir kişi, az meyve ve sebze tüketimi nedeniyle gerçekten ihtiyaç duyduklarından daha az miktarda potasyum alıyor. Yeşil yapraklı sebzeler, tatlı patatesler, muzlar, avokado ve hindistancevizi suyu iyileşme sürecini hızlandırmak için iyi bir elektrolit dengesi bulunan gıdalardır.

Kalsiyum ve D vitamini: Kemikler ve dişler kalsiyuma ihtiyaç duyar, ancak vücut doğal olarak üretemez. Bu nedenle, bunları yiyeceklerden almalıyız ya da ek takviyeler bulmalıyız. Doğal kalsiyum kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt ürünleri ve bademdir. Ek takviye almayı seçerseniz, vücudunuzun mümkün olan en fazla kalsiyumu emmesine yardımcı olmak için D vitamini içerdiğinden emin olun.

D vitamini: Vücut yeterli miktarda D vitamini olmadan kalsiyumu ememez. Balık, yumurta ve güneş ışığı en iyi doğal kaynaklardır. Bir takviye seçerken, güneşe maruz kalmayla elde edilen vitaminle aynı etkiye sahip olduğu için D3 vitamini içermesine özen gösterin.

Glukozamin: Kıkırdakta doğal olarak bulunan glukozamin tüketmek için en iyi yol kemik suyu içmektir. Bir takviye kullanıyorsanız, vücudun daha kolay emmesi için toz yerine sıvı takviyeleri tercih edin.

Magnezyum: Vücuttaki düşük magnezyum seviyeleri spor sonrası kas ağrılarına ve kas kramplarına yol açabilir. Bir magnezyum takviyesi alabileceğiniz gibi diyetinize magnezyum seviyesi yüksek gıdalar da ekleyebilirsiniz. Magnezyum için en iyi besin kaynakları şunlardır:

• Pekmez
• Kabak çekirdeği
• Ispanak
• Kakao tozu
• Siyah fasulye
• Pazı
• Keten tohumu
• Susam
• Ay çekirdeği
• Badem
• Kaju