Herkese merhaba! Bugün, hayatımızı kolaylaştıran bir şeyden; bilgisayar teknolojilerinden, daha doğrusu akıllı telefon teknolojisinden bahsedeceğiz. Andy Warhol, “Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak” demiş.

Selfie’ler, cep telefonu uygulamaları ve daha fazlası ile, herkesin 15 dakikadan daha fazla ünlü olduğu bir çağdayız.  Herkes, telefonlarındaki fotoğraf uygulamalarımı merak ediyordu. Ben de sizlere, Instagram hesabım ve Youtube kanalımda fotoğrafları ve videoları düzenlerken en çok kullandığım 5 uygulamadan bahsedeceğim…

Belki fark ettiniz, son zamanlarda Titreşimini Yükselt Hayatın Değişsin kitabımla birlikte, o kitapta bahsettiğim bazı meditasyon ve uygulamaları, çok güzel grafikler ve videolar eşliğinde sizlerle paylaşıyorum.

Youtube videolarımı çeken Berrak ve Kürşat’tan bağımsız olarak, ben bunları kendim düzenliyorum. Çünkü, günlük olarak bazı videolara olumlama yapmam gerekiyor ve bunları da kendim telefonumdaki bazı uygulamaları kullanarak yapıyorum. Bana da, “Ayşe hanım, biz bunları nereden bulacağız?” diye çok sordunuz ve ben de, bu sırlarımı sizlerle paylaşmaya karar verdim. Bakın sizi ne kadar seviyorum! Şaka bir yana, gerçekten telefonda bir sürü uygulama var. Bazılarına çok ciddi paralar ödüyoruz ama paranın karşılığını da alamıyoruz.

Öncelikle yapmamız gereken şey şu; uygulamaların 3 günlük deneme süreleri var, onu mutlaka bir kullanın. Çok profesyonel değilseniz, çok ciddi bir uygulamaya çok ciddi paralar vermeniz gerekmiyor. İnsanlar, genelde filtreli, cildi güzel gösteren uygulamaları kullanıyor. Bunların başında Facetune ve Faceapp geliyor. Ben daha önce de, cep telefonumda kullandığım uygulamalarla ilgili bir öneri listesi hazırlamıştım. Ona da, Youtube kanalımdaki En İyi Fotoğraf Uygulamaları başlıklı videomda ulaşabilirsiniz.

Facetune ve Faceapp Uygulamaları

Facetune’u neden kullanıyorum? Bazen, ufak tefek sivilcelerimi gidermek, dişleri beyazlatmak ya da bazı duruş bozukluklarını gidermek için. Merak etmeyin, duvar çizgilerini yaratacak kadar, “fotoşoklu” görüntüler koymamaya çalışıyorum. Çünkü, bence insanların beden imajları ile görmek istedikleri insan arasında çok büyük bir uçurum olduğunu görüyorum. Bu nedenle, siz siz olun Facetune’u dozunda kullanın. Instagram’daki halinizle gerçek haliniz birbirine benzesin. Çünkü, ben Instagram’da görüp sokakta tanıyamadığım insanlar görmeye başladım. Şaka bir yana, benim ne kullandıklarıma bakalım…

Loopsie Uygulaması

Öncelikle, bu uygulamalarda belli hesaplardan, Pinterest’ten, internetten bazı görseller kullanıyorum. Bu görsellerin üzerine, “loop etmek” dediğimiz, görüntüyü 3D denilen üç boyutlu görüntüye getirmek, arkadaki durağan fotoğraf görüntüsünü hafif akan video görüntüsü haline getirme efektlerini seviyorum, hafif büyülü bir his uyandırıyor. Bu nedenle, sizlere ilk önereceğim uygulama Loopsie olacak.

Çok ilginç özellikleri var… Canlı fotoğraf özelliği var, akıllı pozlama özelliği var ve üç boyutlu pozlama özelliği var. Ancak, üç boyutlu pozlama özelliğinin kullanılabilmesi için cep telefonunuzda portre özelliği olması gerekiyor.

Arka kısmını biraz hareketlendirebiliyorsunuz, onun dışında animasyonun odağını dikey, yatay ya da daire yapabiliyorsunuz. Bunun efektini seviyorum. Loopsi’de canlı fotoğraf özelliği de var. Bu özelliği de, portre ya da live özellikli fotoğraf ve videolarda kullanılabiliyor. Fotoğrafa, arkadan bir efekt yapıyor. Siz, bu yoğunluğu ayarlayabiliyorsunuz.

Loopsie’yi beğeniyorum. Bu uygulamayı, genelde o üç boyutlu efekt için kullanıyorum ve portre özellikli olduğunda çok güzel sonuçlar elde ediyorum. Zaten, bununla ilgili Instagram hesabımda da birkaç tane paylaşımım var. Onlar da, yine Loopsie ile yaptığım paylaşımlardı.

iMovie Uygulaması

Story’lerimdeki günlük olumlamaları, Instagram’a ve Youtube’a koyduğum çoğu videoyu ve kısa videolarımın çoğunu iMovie’de oluşturuyorum. Kullanımı çok kolay bir uygulama. Açtığınızda, karşınıza film ve fragman görüntüsü çıkıyor. Fragman’da, genelde hazır şablonlar oluyor.

Ben, öyle kullanmıyorum. Film kısmına giriyorum ve var olan projelerimden seçiyorum. Video akmaya başlıyor, aralarındaki bağlantı geçişlerini yok olarak seçiyoruz ve yukarıdaki +’dan sesler ekliyoruz. iTunes’tan alınmış müzikleriniz varsa, onları ekleyebiliyorsunuz. Parçalar kısmında yer alan müzikler, normalde yüklü değil. Satın aldıklarım varsa, listede onları zaten gösteriyor. Parçayı seçiyorum, +’ya basıyorum ve müziği görüntünün altına ekliyorum.

Plotaverse Uygulaması

Bu da gerçekten iyi bir uygulama. Zaten, fotoğrafçılar ve grafik sanatçılarının da kullandığı bir uygulama. Fotoğraflarla birlikte loop elde edebiliyorsunuz, görüntü sanatı ile ilgili videolar düzenleyebileceğiniz, profesyonel bir uygulama. Zaten, aylık ücret ödüyorsunuz, biraz yüksek bir ücret ama işe yarıyor.

Uygulamaya girdiğinizde, isterseniz video, fotoğraf seçebilir, isterseniz de arka planında istediğiniz görüntü efektleri koyabileceğiniz videolar hazırlayabilirsiniz. Bizim için, Instagram aynı zamanda görsel olarak da takipçiye bir şey verecek, doyum sağlayacak, artistik bir dokunuş olacak bir şeyler olması gerekiyor. Bu nedenle, fotoğraf kalitesi çok önemli.

Lightroom Uygulaması

Fotoğraflarla ilgili çok fazla uygulama var. Bana en çok gelen sorulardan bir tanesi, “Eskitilmiş efektleri nasıl yapıyorsun?”. Sırrımı paylaşacağım ama artık çok da sır değil. İki tane fotoğraf uygulaması var. Bunlardan biri; Lightroom. Adobe Photoshop’un uygulaması, çoğu profesyonel fotoğrafçının da kullandığı bir uygulama ve gerçekten çok etkili bir uygulama.

Fotoğrafçıdan mail geldikten sonra profesyonel fotoğraflarımı buraya aktararak, yine kendi filtrelerimi kullanabiliyorum. Örneğin, içe aktardığım bazı fotoğraflarım var. Burada hazır filtreler var. Bu hazır filtreler ile de, aslında tema gibi fotoğrafınızı kendiniz oluşturabilirsiniz.

İtalya’da Como Gölü’nün kenarında çektirdiğim bir fotoğraf vardı. Fotoğrafın orijinali daha karanlık, soğuk renklerdeydi. Ancak, ben onu daha sıcak, daha yeşillerin ağır olduğu, yaz havası taşıyan, biraz daha rüstik ve havalı bir fotoğraf haline getirdim. Bunu nasıl yaptım? İşte, asıl problem burada…

İnternet üzerinden hazır filtreler satan siteler var. Para ödüyorsunuz ya da bu parayı ödeyerek sizin için almış arkadaşlarınız varsa, size bunu hediye ediyorlar. Bir arkadaşım bunu benim için yaptı, ben ondan aldım. Bütün filtreleri tek tek fotoğrafa uyguladım.

Fark ettiyseniz, profesyonelce yönetilen Instagram hesaplarında bir fotoğraf ve renk bütünlüğü var. Gerçekten de, Instagram’ı kullanan ünlülerin ve sosyal medya fenomenlerinin çoğu sayfalarında bir görsel bütünlüğe dikkat ediyorlar.

Örneğin, mevsim geçişleri… Yaza girdiklerinde daha turuncu filtreler kullanıyorlar. Sonbaharda biraz daha kahverengiler, koyu yeşiller olabilir. Buna dikkat ederseniz, siz de göreceksiniz. Ücretli bir uygulama, aylık olarak ücret ödüyorsunuz ama benim bütün fotoğraf uygulamalarımda Lightroom’u kullanıyorum.

Tezza Fotoğraf Uygulaması

Tezza; Instagram fenomeni olmuş, fotoğrafların filtreleriyle, sayfasıyla, “Bu kız bu filtreleri nasıl yapıyor?” dedirten bir kız. Demek ki, insanlardan o kadar çok talep gelmiş ki, Tezza da akıllı ve girişimci bir iş kadını olarak bir fotoğraf uygulaması yapmış ve adına da Tezza demiş. Bence, çok da iyi yapmış. Çünkü, gerçekten çok hızlı.

Sadece iki tıkla, sayfanızda istediğiniz o filtrelere ulaşabiliyorsunuz. Fotoğrafı seçiyorsunuz, sayfa açılıyor ve edit özelliği görünüyor. Bu arada, bu uygulama size 2-3 tane bedava düzenleme hakkı veriyor. Sonrasında, daha ileri seviye filtreleri kullanmak isterseniz, bunun için ücretini ödemeniz gerekiyor.

Bu uygulamada çok sayıda filtre var. Bana sorduğunuz o vintage, eskitilmiş görüntüler Tezza’nın efektlerinden bir tanesi. Tezza’nın bu uygulaması ile fotoğrafları eskitebilir, eski analog dönemdeki o eski fotoğraflar gibi yapabilirsiniz.

Sizlere iki tane fotoğraf uygulaması önerdim. Bunları kullanarak, Instagram sayfanızda filtrelerle güzel fotoğraflar paylaşabilirsiniz. Ama lütfen, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekmeye özen gösterin. Efektleri uyguladığım uygulamalardan da bahsettim, bunlardan da faydalanabilirsiniz. Dediğim gibi, bu uygulamalar ücreti. “Ben ücretli uygulama istemiyorum” derseniz, onun için yapacak bir şey yok.

Sizi çok güzel gösteren filtreli uygulamaları önermedim, onları zaten herkes kullanıyor. Derdimiz, olduğumuz gibi gözükmek ama orada da, artistik bir dokunuş ile sayfamızı ve fotoğraflarımızı güzelleştirmek. Bugünlük benden bu kadar. Şimdilik hoşça kalın!