Gün içinde verimliliği arttırmanızı sağlayacak 10 alışkanlık

Hergün bir öncekinden daha meşgulüz değil mi? Neredeyse 24 saatin yetmediği zamanlarda koşturup duruyouz. Bu koşturmaca içinde verimliliğinizin artması için ne yapabilirsiniz? Küçük planlamalar, ön hazırlıklar ve gereksiz olanlardan kaçınmak için neler yapılabilir hep birlikte bakalım.

1) Belirli bir yatma saatiniz olsun.

Zamanlamak zor olsa da, belirli bir saatte yatmak ve her gün aynı saatte uyanmanın birçok yararı var. Belirli bir zamanda uykuya geçmek için biyolojik saatinizi yavaş yavaş ayarlamaya başlarsınız, belirli bir saatte de uyanmaya başlarsınız. Yetişkinlerde uyku süresi yedi ila dokuz saat, olmalıdır. Genel olarak iş programınızla veya hayatınızla senkronize olacak bir yatma zamanı ve uyanma zamanı ayarlayın. Eğer saat 22:00’de yatarsanız, 6 saat uyursanız 8’e kadar hazırlanma süreniz olacaktır. Kendi kişisel programınıza göre bu saatleri ayarlayabilirsiniz.

2) Günlük hedeflerinizi her sabah gözden geçirin.

Günlük işlerinizi kontrol edebildiğinizde bir yapılacaklar listesinin size verdiği hesap verebilirlik duygusunun keyfini çıkarabilirsiniz. Sabah ilk hedefiniz günlük işleriniz arasında önemli-az önemli-önemsiz şeklinde sınıflandırma yaparak kendinizi organize edebilirsiniz.

3) Aktif olun.

Her gün yalnızca 20 dakika egzersiz yapmak, beyinde oksijen miktarını arttırır. Bu bellek ve işlevsellik ile ilgili beyin fonksiyonlarını arttırır. Aynı zamanda beyninizin yeni sinir yolları yaratma yeteneğini de arttırır ve işleri gerçekleştirme kapasitenizi hızlandırır. Hayatınıza entegre etmek için her geçen gün daha aktif olmayı alışkanlık haline getirin.

4) Arada kontrol etmeyi alışkanlık edinin.

Günlük rutin işlerle uğraşırken, sürekli olarak listenizi kontrol edin ve nelerin işe yaradığını ve neyin olmadığını yeniden değerlendirin. Örneğin; Bir gece önceden kıyafetlerinizi hazırlarsanız, ertesi gün sabahınız daha kolay başlar. Gerçekten gün boyunca size yardımcı olmayan rutinleri yerine getirmenin bir anlamı yoktur, bu nedenle sizin için neyin işe yaramayacağına karar verin ve listeden çıkartın.

5) Erkenci bir kuş musun yoksa gece baykuşu mu?

Gece baykuşları günün erken saatlerinde verimli değilken, öğleden sonra verimleri inanılmaz yükselir. Bu arada, erkenci kuşlar aydınlık ve erken evrak işleriyle hareketlenir, ancak gün geçtikçe yavaşlama eğilimi gösterirler. Enerjinizi ne zaman en verimli yaşadığınızdan ve o zamandan faydalandığınızdan haberdar olun.

6) Teknolojiyi bırakarak mola verin.

Yeni teknolojik ilerlemeler, üretkenlik konusunda bize inanılmaz bir sıçrama yaptırdı. Bununla birlikte, bazen dijital devrim günlük hayatta bize büyük bir engel teşkil edebilir. Telefonunuzu sessize alın ve belirli saatleri kendinize ayırmayı deneyin ve telefonu kontrol etmeyin. E-postalarınızı kontrol edip onlara yanıt vereceğiniz zaman zaten çalışma zamanınız. Bundan fazlasını zorlamayın.

7) Birden fazla işi aynı zamana sıkıştırmayın.

İnsanoğlu olarak birden fazla görevi bir anda yapmak, kendimizi yıpratmaktan başka birşey değil. Bilgiyi tüketen ve çeşitli teknolojileri kullanan çoklu görevler, zorlayıcır ve yorucudur. Son yıllarda, özellikle de yeni bir şey öğrenme konusunda, beyinlerin çoklu görevlerin aşırı yükünü kaldıramadığını gösteren daha fazla kanıt ortaya çıktı. Daha verimli olmak için, geniş bir dikkat gerektiren belirli bir göreve odaklanmak için zaman ayırın. Ve siz onun üzerindeyken, küçük işleri yapmak ve “yoldan çekilmek” için büyük görevleri ertelemeyin. Bu strateji değil, sadece erteleme.

8) Bir gece önceden hazırlanın.

Hiç beş dakika geç kalkıp, tüm gününüzü o beş dakikalık gecikmeyi yakalamak için harcadınız mı? Ertesi gün için bir gece önce hazırlık yaptığınızda, sabah 20 dakika kazandığınızı göreceksiniz. Öğle yemeğinizi paketleyin, kıyafetlerinizi seçin, ve tüm malzemelerinizi kapıda hazır halde bırakın. Kafanız rahat etsin.

9) Güne sakin başlayın.

Yatağın sağ tarafından kalkın diye boşuna dememişler. Sabah meditasyonuna zaman ayırın. Bir kaç rahatlatıcı egzersiz hatta yoga hareketi sizi mutlu edecek ve konsatrasyonunuzu arttıracak. Yataktan kalkmadan önce hafifçe gerinmeyi takiben push-up ya da sit-up hareketleri yapın. Sakinliğiniz gün boyu sizinle kalsın.

10) Düzenli mola verin.

Dinlenmeyi, doğada yürümeyi ve masanızdan uzakta sessiz bir saati kapsayan gerçek öğle tatillerini yapmayı destekleyen çok büyük araştırmalar var. Dinlenmek için mola vermeden gün içinde koşturmak, zihninizin ve bedeninizin elinden geleni yapma yeteneğini tüketmek demektir. Kendinize bir iyilik yapın ve gün boyunca kısa molalar vermeyi alışkanlık edinin.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.