Hamilelikte Adet Görülür Mü?

Üreme çağındaki kadınlar normal şartlar altında ayda bir kez adet görür. Bu durum kadının üreme fonksiyonlarının iyi çalıştığına dair bir işaretidir. Çünkü adet döneminde artan hormon salgıları vücudu, rahim duvarını gebeliğe hazırlamaktadır. Yumurtlama döneminde salgılanan hormonlar rahim duvarını kalınlaştırır ve muhtemel gebelik durumunda embriyo bu duvara tutunabilir. Eğer bu yumurtlama döneminde döllenme olmaz ve gebelik gerçekleşmezse kalınlaşan bu rahim duvarı pul pul dökülür ve adet kanıyla vücuttan atılır. Gebelik hali ya da yumurtlama ile ilgili bozukluklar haricinde her ay bu süreç aynı şekilde işler.

Normalde gebelik gerçekleştikten doğuma kadarki süreçte kanama olması beklenmez ve kanama olursa bu bir sorun olduğuna işaret olabilir. Bazı kadınlarda gebelikte birtakım beklenmedik durumlar olduğunda hamilelik döneminde de kanama olabilir, ancak bu kanama adet kanaması olarak adlandırılmaz. Zaten hamilelik döneminde görülen kanamalar adet kanaması gibi her ay düzenli olarak gerçekleşmez, adet kanaması gibi yoğun ve fazla olmaz. Kadınlar gebelik süresi boyunca 2-3 kez kanama yaşayabilir. Hatta kimi zaman gebelikte yaşanan bu kanamalar yüzünden anne adayı gebeliğin ilerleyen dönemlerine kadar hamile olduğunu düşünmeyebilir.

Hamilelikte kanama nasıl olur?

Hamileliğin gerçekleştiği ay içinde kadın yumurtlar ve korumasız cinsel ilişki sonunda erkeğin spermi ile kadının yumurtası bir araya gelir ve döllenme gerçekleşir. Bunun ardından artık doğuma kadar kadın yumurtlamaz. Ancak nadiren de olsa gebelik döneminde anne adayının sanki gebe değilmiş gibi adet kanaması yaşaması mümkün olabilmektedir. Fakat altını çizmekte fayda var ki, hamilelikte yaşanan her kanama adet kanaması değildir ve hamilelik dönemi boyunca pek çok farklı sebepten dolayı kanama olması söz konusu olabilir. Bu duruma genel itibariyle bakıldığında halk arasında hamileyken adet görme olumlu ya da normal karşılanmaz, bir soruna işaret ettiği düşünülür.

Üreme çağındaki kadınlar korumasız cinsel ilişki yaşadıkları her dönemde gebelik riski taşımaktalar. Bu sebeple de adet dönemlerindeki her hangi bir sapma, gecikme gebelik olabileceği şeklinde algılanabilir. Ancak unutulmamalıdır ki; hamile olmadığı halde başka sorunlardan dolayı adet gecikebilir ya da gebelik gerçekleştiği halde “üstüne görme”, “üstüne adet olma” şeklinde tanımlanan durum yaşanabilir. Bu bakımdan kadın hamile olduğu halde embriyonun rahme tutunma döneminde kanama yaşanması doğal olarak karşılanabilir. Yukarıda da anlatıldığı üzere gebelikte olan bu kanama adet kanaması kadar yoğun ve fazla değildir, kanın rengi de normal adet kanamasından daha koyu olur. Bununla birlikte embriyonun rahim duvarına tutunamaması durumunda ise düşük olur ve düşük de ilk olarak kanama ile kendini gösterir.

Hamiliğin ilk 3 aylık döneminde kanama neden olur?

Enfeksiyonlar
Servikste yaşanan değişimler
Tutunma kanaması
Mol gebelik (üzüm gebeliği)
Ektopik gebelik (dış gebelik)
Düşük

Hamileliğin 2. ve 3. üç aylık dönemlerinde kanama neden olur?

Hamileliklerde ilk 3 aylık dönem genellikle tehlikeli, riskli olarak değerlendirilmektedir. Hamileliğin ilk üç aylık döneminden sonra gerçekleşen kanamalar ise genellikle gebelikte bir şeylerin yanlış ilerlediğinin işareti olarak algılanır. İkinci ve üçüncü trimesterde kanama, beraberinde herhangi bir semptom olup olmadığına ya da kanamanın hafif veya ağır olup olmamasına bakılmaksızın acilen doktoru aramayı gerektirmektedir. Hatta kanama fark edilir edilmez acilen bir acil servise gitmek gerekir. Hamileliğin ikinci ve üçüncü 3 aylık dönemlerinde kanamalar genellikle;

Erken doğum,
Rahim ağzının erken açılması,
Düşük,
Plasenta previa (plasentanın rahim ağzını kapatması),
Plasentanın erken dönemde ayrılması,
Rahim rüptürü,
Vasa previa gibi sebeplerle gerçekleşebilir.

Erken doğum nedir?

Normal şartlar altında bir gebeliğin 40 hafta sürmesi beklenir ve genellikle gebelikler 38 – 40 haftalar arasında doğumla sonlanır. Bu bakımdan 37. haftadan önce gerçekleşen doğum vakaları erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Erken doğumdan önce, bazı kadınlar adet kanamasına benzeyen semptomlar yaşar, fazla miktarda mukus çıktığını fark eder, kramp ve kasılmalar olur. Bununla birlikte sırtta ağrı, vajinada basınç hissi ve akıntıda değişiklikler de erken doğuma işaret olabilir.

Plasenta previa nedir?

Gebelikte plasenta, uterusta düşük bir bölgeye tutunduğunda ve servikse çok yakın konumlandığında veya serviksi kapattığında plasenta previa ortaya çıkar. Bu durumda kanama olur ve eğer doğum yaklaşmışsa doğumu engelleyebilir.

Plasentanın ayrılması nedir?

Genellikle gebeliğin son birkaç ayında görülen plasentanın ayrılması durumunda, plasenta uterustan ayrılır. Böyle bir durumda genellikle çok şiddetli kanama, ağır bir mide ağrısı ve kramplar olur.

Rahim rüptürü nedir?

Rahim rüptürü, rahim kasının ayrılması veya yırtılması anlamına gelir ve çok şiddetli bir şekilde kontrolsüz kanama meydana gelir. Bu sorun daha çok geçmişte sezaryen ile doğum yapan kadınlarda görülür ve bu tip yırtılma rahim boyunca eski sezaryen çizgileri üzerinde gerçekleşir.

Hamilelikte adet kanaması zannedilen kanamaların sebepleri neler olabilir?

Düşük

Gebeliğin ilk 15, kimi zaman 20 haftası içinde bebeğin anne karnında kaybedilmesi ve vajina yoluyla kan şeklinde dışarı atılması durumu düşük olarak adlandırılır. Bu olayda yaşanan kanama tıpkı adet dönemindeki kanama gibi yoğun ve fazladır, anne adayı karın ve kasık bölgesinde çok ciddi ağrı hisseder.

Dış gebelik

Döllenme sonucu elde edilen embriyonun rahmin içine değil de, rahim dışında bir yere yerleştiğinde bu sorun dış gebelik olarak adlandırılır. Bu tür bir durumda da adet kanamasına benzer bir kanama ve karın ağrısı, omuzlarda ağrı, baş dönmesi yaşanır.

Tutunma, yerleşme kanaması

Döllenen yumurta rahim duvarında kendi için hazırlanmış alana tam olarak tutunabilmek için belli bir çaba gösterir. Bu yerleşme sırasında rahim içindeki bazı damarlar sıkışır ve pembemsi, kırmızımsı bir akıntı, lekelenme olur.

Tutunma kanaması genellikle yumurtlamadan 10 gün sonra yaşanır.

Doğum kontrol hapını bırakmaktan kaynaklanan kanamalar

Doğum kontrol hapları hormonsal açıdan çok fazla değişikliğe sebep olmaktadır. Gebelik planlandığı için doğum kontrol haplarını kullanmayı bırakan kadınlarda da bu değişiklikler hemen eski düzenine dönemez. Adet düzensizlikleri sıklıkla yaşanır. Doğum kontrol hapını bıraktığı ay hemen gebe kalmış olan kadınlarda da gebeliğe rağmen birkaç kez kanama, lekelenme olabilir.

Hormonsal değişimler

Gebelikte vücutta pek çok hormonsal değişim yaşanır ve bunlardan bazıları da regl kanamasına benzeyen hafif kanamalara sebep olabilir.

Hamilelikte hangi kanama normal karşılanabilir?

Gebeliğin erken dönemlerinde anne adayının iç çamaşırında leke oluşacak şekilde küçük kanamalar, lekelenmeler olabilir. Bu durum bebeğin rahim duvarına tutunma kanaması olarak adlandırılır. Ancak endişelenmemek için doktora başvurmak ve fikir almak faydalı olabilir. Fakat yoğun ve fazla miktarda olan kanamalar kesinlikle normal karşılanmaz, düşük tehlikesi olarak değerlendirileceği için acilen doktora başvurmak gerekir.

Hamilelikte adet görülmesi genetik midir?

Hamilelikte kanama olması durumunda genetik faktörler etkilidir. Ailesindeki, yakın çevresindeki kadınlar hamile iken adet görüyor, kanama yaşıyorsa, diğer kadınlarda bu gibi bir durum yaşayabilir. Bu sebeple de aslında hamile olup olmama durumu adetin kesilmesiyle bire bir ilişkili değildir, korumasız cinsel ilişki yaşayan üreme çağındaki kadınların her zaman gebe kalma olasılığı mevcuttur.

Hamilelikte kanaması olan kadın ne yapmalı?

Hamilelik döneminde yaşanan olumlu, olumsuz her şey hem anne adayını hem de bebeği etkiler ve ilgilendirir. Bu sebeple de kanama olması durumunda da tehlikeli olmasa da mutlaka doktora gidip sebebini öğrenmekte ve gerekiyorsa bir önlem almakta fayda vardır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.