Hamilelikte Karaciğer Tüketilir mi?

 

Hamilelik dönemi çok özel ve kıymetli bir dönemdir. Bu süreçte anne adayları bu duruma ayak uydurmaya çalışırken bazı tedirginlikleri de olur. Hatta hamileyken şunlar yapılmalı bunlardan uzak dur listeleri vardır . bunlardan biri de hamileyken karaciğere dokunmanın bebekte doğum lekesine sebebiyet verdiği söylenir halk arasında fakat bu bilgiyi doğrulayan herhangi bilimsel bir kaynak yoktur içiniz bu konuda rahat olsun .

Bu süreçte hemen akıllarda nasıl beslenecekleri, ne yiyebilirim ne yiyemem soruları belirir.  Bu sorulardan bir tanesi de bu süreçte karaciğer tüketiminin güvenli olup olmadığıdır. Hamilelik dönemimde ciğer tüketebilir miyim? Sorusuyla karşılaşırız  . Maalesef  ciğer tüketimi bu dönemde güvenli değildir özellikle de ilk üç ay içinde kesinlikle tüketilmemelidir.

Karaciğer ve diğer sakatatlar hayvanların iç organlarıdır. Biz normalde et tükettiğimizde hayvanın kaslarını tüketiyoruz. Sakatat tükettiğimizde ise iç organlarını tüketiyoruz. Sakatat tüketimi her birey için cazip olmayabilir ama sakatat tüketmeyi sevenler için oldukça zengin besinlerdir.

Karaciğer en büyük iç organdır . Vücutta detoksifikasyon  görevini üstlenir . Yani aslında vücudun detox merkezidir. Toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar. Aynı zamanda depo görevi üstlenir glikojen ve retinol depo organıdır.

Karaciğer besin değeri açısından çok zengindir. Mutlaka duymuşsunuzdur kansızlık problemi yaşayan bireylere tüketmeleri tavsiye edilir . Çünkü karaciğer bir çok besin öğesini zengince içerir . Öncelikle iyi bir protein kaynağıdır. Hatta kırmızı ete göre kalorisi biraz daha düşük fakat vitamin mineral içeriği daha yüksektir. Demir , B12 , folat ,B2 , B6,bakır, riboflavin , niasin , selenyum ,çinko ve retinol yani A vitamini içerir.

Bu kadar zengin içeriğe sahip bir besinin tüketimini hamilelik döneminde neden istemiyoruz ?

İçeriğindeki retinol yüzünden. Karaciğer A vitamininin deposudur.  100 gramlık ciğer porsiyonuyla günlük ihtiyacımızdan kat kat fazlasını vücuda almış oluyoruz. Bir anda fazlaca alınan  retinol ise  bebeğin ciddi doğum anomalileriyle karşılaşmasıyla  ilişkilendirilmiştir.

Peki hamilelikte A vitamini almayalım mı?

Tabii ki  hayır A vitaminin fazla alımı zararlı olduğu kadar yetersizliği de bebeğin gelişiminde eksikliğe sebep olur.

A vitamini göz sağlığı , diş kemik  sağlığı ,  immün siteme verdiği destekle önemli bir vitamindir. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri A vitamininin depolanabilir oluşudur ve karaciğerde depolanır.Karaciğer tüketimiyle vücuda bir anda fazlaca A vitamini alırız bu da toksik etki yapabilir . A vitamininin fazlalığı da eksikliği de zararlıysa dengeyi nasıl koruyacağız sorusuna cevap için kısaca  A vitaminini bir tanıyalım:

A vitamini iki formda bulunur.

1.si hayvansal kaynaklarda bulunan  formu :retinol.

2.si bitkisel kaynaklarda bulunan formu: provitamin A karotenoidleri . Sebze ve meyvelere sarı turuncu veren işte bu karotenoidlerdir.

Anne adaylarının sebze meyvelerden aldıkları A vitamininde herhangi bir sınırlama yoktur çünkü yapılan çalışmalarda A vitamini retinol formunda fazla tüketiminin bebek için zararlı olduğunu göstermektedir.

Karotenoidlerin fazla tüketiminde ise bireye zararlı etki yapmaz fakat cilt renginde sararma turunculaşma gerçekleşebilir.Karaciğerde A vitamini retinol formda bulunduğundan anne adaylarının ilk trimesterda yani ilk üç ayda özellikle hiçbir şekilde tüketmemeleri gerekir.

Ayrıca da karaciğerin detox organı olduğundan bahsettik. Karaciğerde besinler metabolize olur,hormonlar metabolize olur , ilaçların toksik etkileri buradan uzaklaştırılır.  Yani aslında ciğerini tükettiğimiz hayvanın ne şartlarda beslendiği,yakın bir zamanda hasta olup olmadığı,ilaç alıp almadığı    konusu da burada bir soru işareti  oluşturuyor.

Hamilelikte ciğer aşersek yine deasla yiyemez miyiz?

Hamilelikte anneler normalde tüketmedikleri şeyleri dahi aşerebiliyorlar. Ciğer de bu aşerme sürecinde istenirse eğer ilk trimesterda kesinlikle tüketmemek şartıyla ilk üç ay sonrasında ayda birkaç parça tüketilebilir .Tabii ki esas olan hamilelik boyunca uzak durmaktır fakat hamiledir aşerebilir dikkatli bir şekilde makul seviyede tüketilebilir. Tüketirken de dikkat edilmesi gereken bir diğer husus sarmonella riskine karşı iyice pişirilmiş olmasıdır.  Hatta sarmonella riskine karşı hamilelik süreci boyunca tüm et , şarküteri ürünleri tüketimi için mutlaka iyice pişirmek gerektiği unutulmamalıdır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.