Hasarlı saçı nasıl anlar ve nasıl onarırız?
Saçlarımız temel olarak üç katmandan oluşurlar ve en dıştaki koruyucu katman hasar gördüğü zaman, saçlarımız da kötü görünen bir hale gelmiş olurlar. Elbette bunun en temel sebebi, saçlarımıza iyi bakmamamız ve onu çeşitli bakım ve şekillendirme çabalarından dolayı öldürmemiz. Kendi çabalarımızın yanında buna bir de kirlilik, sıcaklık, güneş gibi diğer faktörler eklendiğinde, saçlarımızın kendilerini korumaları daha da zorlaşır.
Saçların Gördüğü Hasarın Sebepleri
Rengini Açtırmak
Saçlarımızı daha açık bir renge boyamak için öncelikle rengini açtırmamız gerekiyor. Bunu ise saçlarda bulunan pigmentleri sökerek yapıyoruz. Dış katmana yapılan bu baskı saçları zayıflatıyor ve uçların kırılmasına sebep oluyor. Artık nemi saçlarda tutacak hiç bir katman kalmadığı için solgun ve kötü bir hale geliyor.
Boyamak
Saç boyamak zararsız gibi görünse de aslında boyama işlemlerinde kullanılan kimyasallar saçın koruyucu katmanına zarar veriyorlar ve bunun sonucunda saçlar zayıflıyorlar.
Perma
Perma saçın kıvırcık bir hale getirilmesi için uygulanıyor ve bu iş için saçın temel yapısı öncelikle kırılıyor, daha sonra yeni şekliyle birleştiriliyor. Bu sırada kullanılan bol miktarda kimyasal madde, saçın en iç katmanının bile dış faktörlere maruz kalmasına sebep oluyor.
Saç Bağlamak
Saçlarınızı devamlı olarak bağlıyorsanız, bunun bilhassa köklere zarar verdiğini ve saçları zayıflattığını belirtelim. Bilhassa ıslakken saçları bağlamak maalesef kalıcı hasar veriyor.
Fazla Fırçalamak
Saçlarınızı çok fazla fırçalamanız ve taramanız maalesef onlara zarar veriyor. Özellikle ucuz fırçalar saçı çok fazla yakaladıkları için en büyük zararı veriyorlar.
Fazla Şampuan Kullanmak
Şampuanlar saç derisini temizler ve fazla yağ ile kiri alırlar. Ancak saçlarınızı çok fazla yıkarsanız, bu şampuan sebum adlı doğal yağı yok eder ve bunun sonucunda saçların onları koruyacak olan yağ katmanları ortadan kaybolur.
Sağlıklı saçlar için duş önerileri yazmız için sizi şöyle alalım
[call post=29775]
Isıl İşlemler
Saçlarınıza sıcaklık veren herhangi bir alet, kesinlikle saça zarar veriyordur. Zira nemi kurutan ve saçlardan çıkartan fönler, düzleştiriciler ve diğer aletler, saçın aşırı kurumasına sebep olurlar.
Yanlış Ürünleri Kullanmak
Saç bakım ürünlerinde ve şampuanlarda bulunabilen zararlı maddeler, saçın kimyasal etkilere maruz kalmasına sebep oluyorlar. Bu nedenle çok ucuz ve bol kimyasal barındıran şampuanlardan uzak durmanız iyi olacaktır.
Hasar Görmüş Bir Saçın Belirtileri
Sert Doku
Saçlarınızın hasar gördüğünü anlamanız için en kolay yol, saçı ters tutmak ve sonundan başına doğru parmaklarınızı gezdirmek. Eğer parmaklarınız saça takılıyorlarsa muhtemelen hasar görmüşler demektir.
Mat Görünüm
Hasar görmüş saçlar genelde parlak olmazlar ve matlaşırlar. Özellikle bakımın ardından bile parlamayan saçlar hasar görmenin belirtilerini gösterirler.
Kırık Uçlar
Saçlarınızın bir kısmını alın ve uçlarını hafifçe bükün. Eğer saçlardan dışarı fırlayan parçalar görüyorsanız parçalar ikiye bölünmüş demektir ve uçlarını aldırmanın vakti gelmiştir.
Nemsizlik
Kuru saç her zaman hasar görmüş saç değildir ancak hasar görmüş saç her zaman kurudur. Ne yaparsanız yapın saçlarınızın bakımlı görünmesini sağlayamıyorsanız, saçlarınız nemi hapsedemiyorlar demektir.
Aşırı Kırılma
Eğer saçlarınız tarakla dokunduğunuzda bile kırılıyorlarsa, ciddi hasar görmüşler demektir.
Kabarıklık
Saçların dış katmanı hasar gördüğünde, oluşan çatlaklardaki boşluklara nem girer ve bunun sonucunda saçlar daima kabarık kalırlar.
Esneklik Kaybı
Saçlar normalde bir noktaya kadar esnerler ancak hasar görmüş saç esnemez ve doğrudan kopar veya kırılır.
Çok Dolaşma
Sağlıksız bir saç çok fazla dolaşır ve onu açmaya çalışırken daha fazla hasar verirsiniz.
Hasar Görmüş Saçlar İçin Öneriler
Erken Teşhis Koyun ve Tamir Edin
Eğer yukarıdaki noktaların pek çoğu sizde de varsa, saçlarınızı korumanın vakti gelmiş demektir. Doğru bakım ile saçlarınıza tekrar canlılık kazandırabilirsiniz. Dolayısıyla hasar belirtileri ortaya çıktığı anda hemen bakım ve tamir sürecine başlamalısınız.
Hasar Görmüş Uçları Aldırın
Eğer saçlarınızın uçları kırıksa, saçları tamir etmeden önce uçlarını aldırmalısınız. Zira bazen uçları aldırmak bile saçları kendine getirebiliyor. Ancak uçları aldırırken makasın çok iyi kestiğinden emin olun. Yoksa saçların uçları tekrar hasar göreceklerdir.
Sıcak İşlemlerden Kaçının
Saçlarınızın hasar gördüğünü fark ettiğiniz anda ısıl işlem uygulayan cihazları bir kenara koyun ve kullanmayın. Zira bunlar daha fazla hasar vereceklerdir.
Saç Boyama ve Kimyasallara Son
Kimyasallar saçların en büyük düşmanları ve bu nedenle boyamak, rengini açmak, perma yapmak veya diğer kimyasalları kullanmak maalesef geri dönülmez hasarlara sebep oluyorlar. Bu nedenle saçlar kendilerine gelene kadar her türlü kimyasal işlemden uzak durmalısınız.
Sülfatsız Şampuan Kullanın
Şampuanlarda sülfat gibi sert kimyasalların varlığı saçlara zarar verir ve bu yüzden şampuan seçerken sülfat bulunmamasına dikkat edin. Bazı bakım ürünlerinde de sülfat bulunabiliyor.
Bu ürünler saçları iyi temizleseler de, nemini de alıp götürür ve yapısını zayıflatırlar.
Öz Yağları Kullanın
Hindistan cevizi yağı, kastor yağı, zeytinyağı gibi yağlar saçları tamir ederler. Bu nedenle onları saçlarınıza sürdükten sonra yavaş hareketler ile masaj yapabilir ve iki saat beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Yağlar saç çevresinde koruyucu bir katman oluştururlar ve ayrıca saçın derinlerine işleyerek ona gereken nemi tedarik ederler.
Doğal Tarifler Kullanın
Yumurta, mayonez, bal, yağlar, avokado, muz gibi ürünler ile hazırlanan saç maskeleri saçınıza iyi geleceklerdir.
Proteinli Gıdalar Tüketin
Balık, yumurta, yoğurt gibi proteini yüksek ürünler tüketmelisiniz. Çünkü saç proteinden oluşur ve bu nedenle tamirinde de protein gerekir. Ayrıca omega-3 zengini gıdaları da unutmamalısınız.
Doğal Boyalar Kullanın
Kına gibi daha doğal boya seçenekleri saçları kimyasala boğmadan renk vermenize yardımcı olacaklardır.
Yüzmeden Önce Saç Koruma Uygulayın
Denizdeki tuz ve havuzlardaki klor, saçlara zarar verir. Bu nedenle yüzmeye gitmeden önce hindistan cevizi yağı gibi yağları kullanarak saçlarınızı koruma altına almalısınız.
Sağlıklı Yaşayın
Saçların sağlığını korumak için sağlıklı bir yaşam sürmek gerekli. Vitamin ve mineral eksikleriniz varsa, aşırı kilolu veya zayıfsanız, cildiniz kuruysa ve enerjiniz yoksa, saçlarınız ve kökleri de bundan etkilenecektir.