Havaya Tutunan Bitikler: Hava Bitkileri
Yeni dünyanın eski tropikal ve subtropikal bitkileri bize bir anda havada da yaşamı olabileceğini anlatır gibi yükseldi hayatlarımıza,evlerimize ,işyerlerimize ve dijital platformlarımıza bize göre sıradışılıkları kendilerine göre normal yaşama tutunma tarzları ile yerleşti.
Peki Nedir Hava Bitkileri ?
Onu doğal yaşamında şöyle görebiliriz ;
Ağacın üzerinde ,kayalık uçurum yarıklarının içinde ,çalıların içinde yaşayan bir bitki ve bu bitkinin bölümlerinin iş bölümü bildiğimizin biraz dışında, mesela onu orada tutan köklerinin görevi onu sadece orada tutmak, bitkinin ihtiyacı olan besini suyu almak görevi ise yapraklarının, ve evet tamda özgünlüğü ile ezberbozan ,güzel bir canlı ile karşı karşıyayız.Ve böyle toprakta köklenmeyip ,konum olarak diğer bitkileri konaklamak için seçen bitkilere epifit adı verilir.
Tillandsias ve yaygın olarak ‘air plants ‘olarak da bilinen hava bitkileri 600 den fazla türü ile ‘bromeliad’ familyasındaki en büyük ailedir. Hava bitkilerimiz her ne kadar hayatlarımıza yeni giriyor olsa da aileden gelen popüler bir akrabasını çok iyi tanırız aslında o da ait olduğu ‘bromeliad’ ailesinin tek yenilebilir meyvesi olan ‘Ananas’ tır. Hatta ‘bromeliad’ familyasının Türkçe karşılığı ‘Ananasgiller’ familyasıdır. Doğal habitatı Meksika,Orta ve Güney Amerikanın sıcak ve ılıman bölgelerine özgü yağmur ve bulut ormanlarında bulunur.
Hava Bitkileri Yetişme Ortamları
Doğadaki yetiştikleri alanları düşünecek olursanız ,evinizin içinde doğrudan güneş almayan ancak ışığın parlaklığının geçtiği bir alanda konumlandırmayı tahmin edebilirsiniz ancak koşulları 12 derecenin altında olan yaşam alanında veya ise özellikle ‘xeric’ lerin(gümüş yapraklı türler) günde birkaç saat doğrudan güneş ışığı alması gereklidir ve dikkat etmeniz gereken başka bir detayda ortamın sıcaklığı olacaktır, hava bitkileriniz sıcak havayı sever ona göre konumlandırmanız bitkinizi mutlu eder.
Hava Bitkisi Sulama
Çeşitli türlere sahiptir ,genel olarak merkezden ince üçgen yaprakları ile büyüyen yaprakları vardır.Gümüş yapraklı olan(xeric tillandsia) türleri kuraklığa en dayanıklı olarak bilinen türler iken yaprakları daha yeşil olanlar (mesic tillandsia) ise suyu daha hızlı içip ,daha hızlı kuruyanlar olarak bilinir. Genel türler için haftada 1 kez sulamanız yeterlidir ,ancak yinede farklı yüzlerce türü olduğundan onların suya ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için arada kontrol etmek iyi gelecektir.
Sulama işlemini onları yarım saat kadar içi su dolu boyutundan büyük küçük bir kavanoza koyarak yapabilirsiniz.Sonra hafifçe sallayıp ,bir havlunun üzerine koyun kuruduklarında ,oldukları yerlere geri koyabilirsiniz.
Kış aylarında evdeki düşen nem oranı ,banyoda aynı kaldığı için onları gün içinde banyoda buğulayabilirsiniz.
Hava Bitkisi Çoğaltma
Bitkiden çıkan yavrularını bitkinin 2/3 üne ulaştığında çıkararak çoğaltılabilirken aynı zamanda , çiçek açtıktan sonra rüzgar ile savrulan tohumları toplayarak da üretim yapılabilir.