Şeker ve yüksek fruktoz içeren mısır şurubunun zararlı etkileri giderek daha da belirginleştiğinden, insanlar doğal alternatiflere yönelmeye başladılar. Son birkaç yıldır çok popüler hale gelen bir tatlandırıcı da Hindistan cevizi şekeridir. Bu şeker, Hindistan cevizi ağacından türetilir ve glisemik indeks olarak şekerden daha besleyici ve düşük olduğu yönünde iddialar vardır. Bu tatlandırıcı hakkında internette bulabileceğiniz pek çok şey var ve gerçekleri kurgudan ayırmak istiyorum.

Hindistan Cevizi Şekeri Nedir ve Nasıl Üretilir?


Hindistan cevizi şekeri, Hindistan cevizi palm şekeri olarak da adlandırılır. Hindistan cevizi bitkisinin şekerli sirkülasyon sıvısı olan içeriğinden yapılmış doğal bir şekerdir. Sıklıkla Palm şekeri ile karıştırılır, benzerdir, ancak o farklı türde bir palmiye ağacından yapılır. Hindistan cevizi şekeri, doğal bir 2 aşamalı işlemden geçirilir:
• Hindistan cevizi çiçekleri üzerinde bir kesim yapılır ve sıvı içeren saplar kazanlarca toplanır.
• Sapın çoğundaki su buharlaşıncaya kadar ısıya maruz bırakılır.

Bildiğimiz Şekerden Daha Besleyici Olabilir Mi?

Düzenli tüketilen toz şeker ve yüksek fruktoz içeren mısır şurubu herhangi bir yaşamsal besin içermez ve bu nedenle boş kaloriler tedarik eder. Bununla birlikte, Hindistan cevizi şekeri, Hindistan cevizi meyvesinde bulunan besin maddelerinin çoğunu muhafaza eder. Bununla ilgili çok fazla veri yok, ancak Filipinler Tarım Bakanlığı’na göre, Hindistan cevizi şekeri çeşitli besin maddeleri içeriyor.

Bunlardan en önemlileri demir, çinko, kalsiyum ve potasyum minerallerinin yanı sıra bazı kısa zincirli yağ asitleri, polifenoller ve bazı sağlık yararları sağlayabilecek antioksidanlardır. Ayrıca Hindistan cevizi şekerinin; şeker (glikoz) emilimini yavaşlatma ve normal sofra şekerinden daha düşük bir glisemik indeks içermesinin sebebini de şu şekilde açıklayabiliriz: İnülin adı verilen bir lif içeriyor.

Hindistan cevizi şekeri bazı besin maddeleri içerse de, diğer gerçek gıdalardan daha fazla besin içeriği alacağınızı belirtmek isterim. Hindistan cevizi şekeri kalori bakımından (normal şeker ile aynı) çok yüksektir ve yukarıdaki besin maddelerine olan ihtiyacınızı karşılamak için saçma bir miktarda yemek zorunda kalacaksınız.

Hindistan Cevizi Şekerinin Daha Düşük Bir Glisemik İndeksi Olabilir

Glisemik indeks (GI), gıdaların ne kadar çabuk kan şekeri seviyelerini yükselttiğinin bir ölçüsüdür. Glikoz 100 GI olarak verilir ve eğer bir gıdanın 50 GI’si varsa, kan şekeri neredeyse saf glikoz yemiş kadar yükselir. Filipinler Tarım Bakanlığı, Hindistan cevizi şekerinin glisemik indeksini ölçüp glikoz ile karşılaştırdı.

Onlara göre, Hindistan Cevizi şekerini, düşük aralığa yerleştirebilecek olan 35 GI gibi bir değere sahip bulundu. Bu, sofralık şekerden yaklaşık 60 kat daha düşüktür. Ancak tek başına bu çalışmaya dayanan herhangi bir sonucu kabul etmek ne kadar doğru bilinmez.

Glisemik indeks, bireyler arasında büyük farklılıklar gösterebilir ve bu çalışma yalnızca 10 kişiyi içerir. GI ayrıca farklı gıda grupları arasında değişebilir; diğer üreticilerin ürünleriyle biraz farklı etkileri olabilir.

Yukarıdaki grafikte, Hindistan cevizi şekerini sofralık şekerle (sükroz) değil glikoz ile karşılaştırıyorlar. Düzenli tüketilen sofralık şeker ile karşılaştırıldığında nasıl bir sonuç bulunduğunu görmek isterim açıkçası, çünkü Hindistan cevizi şekerinin yerine kullanıldığı ürün sofralık şekerdir.

Genel olarak, Hindistan cevizi şekerinin gerçekten de iddia edildiği gibi glisemik indeksinin düşük olduğu konusunda ikna olmadım. Belki de içindeki İnülin lif biraz emilimini yavaşlatır, ancak sonuç vermeden önce başka bir çalışma daha gerekebilir.

Hindistan Cevizi Şekeri Yine de Fruktoz İle Yüklüdür

Sofra şekeri sizin için kötü değil aslında çünkü boş kalori veya yüksek glisemik indekse sahiptir ve bu, buzdağının sadece görünen kısmıdır. Şekerin o kadar sağlıksız olmasının esas nedeni, Fruktoz ile yüklü olmasıdır. Kullandığımız sofra şekerinin % 50’si fruktoz, % 50’si glikozdur.

Hindistan cevizi şekeri etkili oranda fruktoz içermez iddialarına rağmen, % 70 ila % 80 oranında sakkaroz içerir ki, bu da fruktozdan yapılır! Bu nedenle, Hindistan cevizi şekeri, normal şeker ile neredeyse aynı miktarda fruktoz sağlar, hem de gramı gramına olabilir.

Fazla tüketilen şeker metabolik sendrom, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi her türlü soruna neden olur. Aynı şeyin Hindistan cevizi şekeri için geçerli olmamasına neden olan herhangi bir neden yoktur.

Hindistan Cevizi Şekeri İle İlgili Yan Etkiler Olabilir

Hindistan cevizi şekerinin normal şeker ile aynı kalorilere sahip olduğunun hatırlatılması dışında önlemlerle ilgili çok az bilgi var gibi görünüyor. Çok fazla miktarda şeker alarak vücuttaki kilo artışı, iltihabı etkileyebilir ve hatta kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir.

Ayrıca, American Diabetes Association, raflarda bulabileceğiniz pek çok markanın ürettiği Hindistan cevizi şekerine düzenli olarak şeker ilave ettiğini belirtiyor, bu nedenle etiketleme konusunda dikkatli olunması önem taşıyor.

Sonuç Olarak Sizce Hindistan Cevizi Şekeri Yararlı Mıdır?

Günün sonunda, Hindistan cevizi şekeri mucize bir yiyecek değildir. Üretim süreci daha doğal olmakla birlikte, düzenli kullanılan sofra şekerine çok benzemektedir ve aynı zamanda onunla birlikte aynı bazı besin maddeleri içerir. Hindistan cevizi şekeri kullanacaksanız, az miktarda kullanın. Normal şekerden biraz “daha az” kötüdür, ancak kesinlikle her gün yemeniz gereken bir şey değildir. Hindistan cevizi şekerini balla aynı tekneye koymak zorunda kalacağım. Rafine şekerden daha sağlıklıdır, fakat şekerden kesinlikle daha kötüdür.