Hormonal Dengesizlik Bulguları ve Belirtileri Nelerdir?

Bazı hormon dengesizliklerinin belirtileri şunlardır:

• İnfertilite ve adet düzensizliği
• Fazla kilo veya kilo kaybı (açıklanamayan)
• Depresyon ve kaygı
• Yorgunluk
• Uykusuzluk hastalığı
• Düşük libido
• İştah değişikliği
• Sindirim sorunları
• Saç dökülmesi ve saç incelmesi

Hormonal dengesizlik belirtileri, hangi rahatsızlığa veya hastalığa neden olduklarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, yüksek östrojen, endometriyozis ve üreme sorunları içeren problemlere katkıda bulunurken; diyabet belirtileri kilo alımı, iştahta değişiklikler, sinir hasarı ve görme ile ilgili problemleri içerir.


En yaygın görülen hormon dengesizliklerine bağlı sorunlar şunları içerir:

Östrojen baskınlığı: Uyku düzeninde değişiklikler, kilo ve iştahta değişiklikler, daha yüksek stres, yavaşlamış metabolizma

Polikistik Over Sendromu (PCOS): İnfertilite, kilo artışı, şeker hastalığı, akne, vücutta kıllanma artışı

Düşük östrojen: Düşük cinsel dürtü, üreme problemleri, adet düzensizliği, ruh halinde değişiklikler

Hipotiroidizm: Metabolizmanın yavaşlaması, kilo alımı, yorgunluk, kaygı, sinirlilik, sindirim sorunları, düzensiz adet periyotları

Düşük testosteron: Erektil disfonksiyon, kas kaybı, kilo alma, yorgunluk, ruh hali ile ilgili problemler

Hipertiroidi ve Grave hastalığı: Kaygı, saç incelmesi, kilo kaybı, irritabl bağırsak sendromu, uyku problemleri, düzensiz kalp atışları

Diyabet: Kilo alma, sinir hasarı (nöropati), görme kaybı için yüksek risk, yorgunluk, sorunlu soluma, ağız kuruluğu, cilt problemleri

Adrenal yorgunluk: Yorgunluk, kas ağrıları, kaygı ve depresyon, uyku bozukluğu, bilişsel azalma, üreme problemleri

Peki, Hormonları Dengelemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Karbonhidrat Yerine Sağlıklı Yağlar Tercih Edin

Kısa, orta ve uzun zincirli yağ asitleri bakımından zengin çeşitli gıdalar yemek hormonlarınızı kontrol altında tutmanın anahtarıdır. Vücudunuz, doymuş yağ ve kolesterol de dahil olmak üzere hormonlar oluşturmak için çeşitli yağlara ihtiyaç duyar. Bu yağlar hormon üretimi için temel yapı taşlarıdır ve aynı zamanda iltihap seviyelerini düşük tutarak metabolizmanızı artırır ve kilo vermeyi teşvik eder. Sağlıklı yağların, inflamasyona yol açan rafine edilmiş karbonhidratların tam tersi bir etkisi vardır ve hormonlarınızın dengesine zarar verebilir.

En sağlıklı antienflamatuvar, sağlıklı yağ kaynakları şunları içerir: Hindistan cevizi yağı, avokado yağı, doğal tereyağı ve vahşi yakalanmış somonda bulunan yağ. Hindistan cevizi yağı, doğal antibakteriyel ve yağ yakıcı etkilere sahiptir. Avokadonun faydaları arasında kalp sağlığının iyileştirilmesi, iltihaplanmayı azaltması, iştahınızı kontrol etmesi ve günlük olarak lif ve potasyum gibi besin maddelerinin alımına katkı vardır.

Somon, enflamasyonu düşüren ve bilişsel işlevlere yardımcı olan omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir. Omega-3 yağ asitleri, beyin hücre zarlarının büyük bir bileşenidir ve beyindeki hücreden hücreye iletişim için önemlidir. Araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin, hipokampal nöronal kayıplara karşı korunmaya ve pro-inflamatuar cevapları azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Adaptojen Bitkiler Kullanın

Adaptojen otlar, hormon dengesini teşvik eden ve aşırı stresten kaynaklananlar da dahil olmak üzere vücudu çeşitli hastalıklardan koruyan, şifalı bitkilerin benzersiz bir sınıfıdır. Bağışıklık fonksiyonunu artırmanın ve stresle mücadele etmenin yanı sıra, araştırmalar, çeşitli adaptojenlerin aşağıdakileri yapabileceğini gösteriyor:

• Tiroit fonksiyonlarını iyileştirme
• Düşük kolesterolü doğal olarak teşvik etme
• Endişe ve depresyonu azaltma
• Beyin hücre dejenerasyonunu azaltma
• Kan şekeri ve insülin düzeylerini dengeleme
• Adrenal bez fonksiyonlarını destekleme

Ashwagandha (kış kirazı), özellikle hormonları dengelemek için son derece etkili olabilir. Hücresel hasara neden olan serbest radikallerin temizlenmesini teşvik ettiği için tiroit işlevine yarar. Ashwagandha, zayıf veya aşırı aktif tiroidi dengelemek için kullanılabilir ve aynı zamanda adrenal yorgunluğun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Adrenal bezler çok fazla duygusal, fiziksel veya zihinsel stres yaşarsanız aşırı yüklenebilir, bu da adrenalin, kortizol ve progesteron gibi hormonların bozulmasına neden olur.

Duygusal Dengesizlikler Yaşamaktan Kaçının


Geleneksel Çin tıbbına göre, iç duyguların kişinin sağlığı üzerinde doğrudan etkisi vardır ve duygusal dengesizlikler, dış faktörler ve yaşam tarzı seçimleri ele alındığında, hormonal dengesizliklerle ilişkili sağlık koşullarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Korku duygularının üreme organlarınızdaki, böbreklerinizdeki ve adrenallerinizdeki kortizol düzeylerini etkileyen hastalıklara neden olduğuna inanılmaktadır. Bu, polikistik over (PCOS) ve infertilite gibi ciddi durumlara neden olabilir. Hayal kırıklığı, sabırsızlık ve affedilmemiş duygular karaciğerinizde östrojen dengesizliğine neden olabilecek hastalıklara neden olur. Endişe ve kaygı duyguları insülin düzeylerinizle ilgili sorunlara neden olabilir; bu da daha sonra çeşitli hormonları etkileyebilir.

Hormonlarınızı doğal dengede tutmanın sırrı, duygusal dengesizlikleri gidermektir. Bunu, stres düzeylerini azaltarak ve kendiniz için zaman ayırarak yapabilirsiniz. Meditasyon son derece yararlı olabilir ve bu nedenle derin nefes egzersizi, açık havada vakit geçirmek ve her gün egzersiz yapabilirsiniz. Akupunktur ve masaj gibi geleneksel Çin tıbbı terapileri de hormon dengesinin geliştirilmesine, stresle mücadeleye ve kan akışını geliştirmeye yardımcı olabilir.

Duygularınız ve hormonlarınız birbirine bağlıdır, bu yüzden birini dengeye sokmak için diğerini etkiliyorsunuz. Eğer kendinizi stresli, kızgın, heyecanlı veya korkulu hissediyorsanız bunun hormon dengesini etkilediğini ve daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğini anlayın.

Öz Yağlar Kullanın

Hormonlarınızı doğal olarak dengede tutmak için, zararlı kimyasallarla yapılmış vücut bakımı ürünlerini kullanmaktan kaçınarak vücudunuzdaki toksinleri atmanız önemlidir. Daha iyi bir alternatif, öz yağlar, Hindistan cevizi yağı, shea yağı ve hint yağı gibi malzemelerle yapılan doğal ürünleri kullanmaktır. Toksik vücut bakımı ve temizlik ürünlerini değiştirmek için, aşağıdaki hormon dengeleyici yağları kullanın:

Adaçayı: Doğal fito östrojenleri içerdiğinden östrojen seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Adet döngüsünü düzenlemek, adet öncesi semptomları hafifletmek, infertilite ve PCOS tedavisi için ve hatta rahim ve yumurtalık kanseri şansını azaltmak için kullanılabilir. Aynı zamanda depresyon ve kaygı gibi duygusal dengesizlikler için doğal bir çare olarak hizmet eder.

Rezene: Bağırsak sağlığınızla ilgili sorunların tiroid rahatsızlıkları da dahil otoimmün reaksiyonlara neden olduğu bulundu. Vücudunuzu rahatlatmak, sindiriminizi iyileştirmek ve sağlığını artırmak, metabolizmanızı hızlandırmak ve iltihaplanmayı azaltmak için rezene öz yağı kullanın.

Lavanta: Kaygı, depresyon, hüzün ve stres tedavisinde yardımcı olabileceği için duygusal dengeyi geliştirir. Ayrıca, hormon düzeylerinizi dengelemeye yardımcı olacak dinlendirici bir uykuyu teşvik etmek için de kullanılabilir.

Sandal ağacı: Libidonuzu artırmak, stresi azaltmak, gevşemeyi teşvik etmek, zihinsel netliği artırmak ve hatta rahatlamanıza yardımcı olmak için kullanılabilir. Güçlü kokusu huzur duygularını tetikler ve hormon dengesizliklerine neden olabilecek genel stres azalmasına neden olur.

Kekik: İnfertilite, PCOS, menopoz, miyom, saç dökülmesi ve uykusuzluk gibi sağlık sorunlarını tedavi etmeye ya da rahatlatmaya yardımcı olan progesteron üretimini geliştirir.

Beslenme Eksikliklerini Tamamlamak İçin Ek Takviyeler Kullanın

D vitamini: D vitamini, vücutta neredeyse bir hormon gibi davranır ve iltihap düzeylerini düşük tutmak için önemli etkileri vardır.

Kemik suyu: Kemik suyu, sindirim sistemini rahatlatır ve vücuda kolaylıkla emilebilen besinler sağlar.

Probiyotikler: Probiyotikler, hormonlarınızı dengeleyebilen bağırsak astarınızı onarmaya yardımcı olabilir. Probiyotikler, aslında insülin, ghrelin ve leptin gibi anahtar hormonların üretimini ve regülasyonunu iyileştiren sağlıklı bakterilerdir.