İlişki Anksiyetesiyle Başa Çıkma Yolları
Düşünün: Mükemmel bir ilişkinin başlangıcı. Muhabbet harika, iletişim her iki tarafta de yüksek ve net, her şey sonsuza kadar mutlu gidecek şekilde görünüyor; aklınızdan atamadığınız birkaç şüphe dışında.
“Bende ne buluyor?”, “Sıkılacak mı?”, “İlişkinin bozulması ne kadar sürer?” Bazı durumlarda bu sorular, “Seni seviyorum”lar havada uçuştuktan sonra bile sorulmaya devam eder.
Kişi, mevcut veya müstakbel partneriyle hayatı hakkında endişe duymaya başladığında bu normaldir. Ancak bazı durumlarda endişe o kadar zarar verici bir hale gelir ki ilişkinin gelişmesini, hatta başlamasını dahi engelleyebilir.
İlişki anksiyetesinin nedenlerini, nelere dikkat etmek gerektiğini ve duyguları yönlendirmek için neler yapılabileceğini aşağıda okuyabilirsiniz.
İlişki Anksiyetesinin Nedenleri
Endişeler ilişkiye sızmaya başladığında ve yeni tomurcuklanan ya da mevcut ilişkinin bir parçası haline geldiğinde ilişki anksiyetesi yaşıyor olabilirsiniz. İlişki anksiyetesine neden olan bazı durumlara gelin bir göz atalım.
Kaygılı bağlanma tarzı
İlişkinizin güvenliğini ya da partnerinizin size karşı olan duygularının derinliğini sürekli olarak sorgulamanız, çocukluğunuzda ebeveynlerinizle ya da bakıcılarınızla paylaştığınız ilişkiyle ilgili olabilir.
Ebeveyn ya da bakıcıların çocuğa sevgi ve şefkat gösterdiği durumlara güvenli bağlanma meydana gelebilir.
Çocuklar bazen sevgi ve ilgiyle yetiştirilirken bazense zalimlik görebilir ve terk edilebilir. Bu durumda sevdikleri ve güvendikleri kişilerle kaygılı bağlanma oluşturabilirler.
Kaygılı bağlanmada çocuk dikkat çekmek için sevdiği kişilere yapışabilir. Ayrıca sevgi için sürekli olarak güvence talep edebilir. Bunlar, sonraki yıllarda romantik ilişkilerde de ortaya çıkabilecek özelliklerdir.
Kaygılı bağlanma tarzına sahip kişiler genelde değerlerini sorgular ve çoğunlukla tetiktedir. Partnerlerinin kendilerine olan ilgisini kaybettiğine dair işaret beklerler. Bu bağlanma aynı zamanda hayatlarındaki diğer önemli kişileri kaybetme endişesi duymalarına neden olur.
Geçmiş olumsuz deneyimler,
Bir arı tarafından sokulduğunuzu hayal edin. Bu olaydan sonra her vızıltı duyduğunuzda tekrar sokulmaktan endişelenmenize neden olan bir korku duyabilirsiniz. Aynı durum bazen ilişkilerde de ortaya çıkabilir.
Öz değerinin, değerlerinin, çekiciliğinin ve daha pek çok şeyin sorgulandığı bir ilişki yaşayan kişi, başka bir kişiyle yine aynı etkileri yaratan bir ilişki kurmaktan korkabilir.
Bu durumda önceki ilişkisinde incinmiş olan kişi, sürekli olarak ilişkisinin istikrarını ve yaşanan duyguları sorgulayarak kendini gergin hissedebilir.
Düşük özsaygı
Kendi değeriniz ve değerlerinizi yetersiz görmeniz, yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir.
Kişinin düşük özsaygı ile mücadele ettiği durumlarda partnerinin kendisine karşı duyduğu hislerin gerçekliğinden veya bu sevgiyi hak edip etmediğinden şüphe duyması mümkündür. Ayrıca ilişkinin geleceğini tehlikeye atabilecek sadakatsizlik gibi varsayımlarda bulunmasına yol açabilir.
Zayıf iletişim
Partnerinizin sevgisi ya da ilişkinizin geleceği konusunda endişe duymanız, partnerinizle paylaştığınız duygular, ilişkinin durumu ya da birlikte yapılacak planlar hakkında yeterli iletişimin sağlanamamasından kaynaklanabilir.
Bu konular hakkında konuşmamak, ilişkide boşluğa neden olarak anksiyete duygularını tetikleyebilir.
İlişki Anksiyetesi Nasıldır?
Anksiyetenin ilişkide ortaya çıktığını gösteren yollardan bazıları şunlardır:
- Partnerinizin size karşı gerçekten hisleri olup olmadığını merak etmek
- Partnerinizden sürekli güvence istemek
- Her durumda bazen sizin zararınıza olacak olsa dahi partneri memnun etmeyi hedeflemek
- Partnerinize karşı gösterdiğiniz hareketlere ya da etkileşimlere karşı kontrolcü olmak
- Sürekli olarak partnerin yanında durmayı istemek ve çoğu durumda aşırı yapışkan olmak
- Romantik uyumluluk hakkında şüphelere sahip olmak
- Basit sözleri ve eylemleri sorun aramak için aşırı analiz etmek
- Sürekli olarak partnerin ilişkiyi bitirme isteğinde olduğunu hissetmek
- İlişkiden zevk almak yerine endişelenmeye daha fazla zaman ayırmak
Bazı durumlarda ise ilişki anksiyetesi nedeniyle partnerinizle olan bazı şeyleri bilerek sabote edebilirsiniz. Küçük sorunların abartıldığı ya da partnerin sadakatini test etmek için tuzak kurulduğu durumlarda buna rastlanabilir.
Kendinizi incinmeye ve önceden ayarlanmış zorluklara karşı hazırlamak için partnerinizden bilerek uzak durduğunuz ve kendinizi koruduğunuz durumlarda da ilişki anksiyetesi görülebilir.
İlişki Anksiyetesinin Etkileri
İlişkinizde nasıl davrandığınıza yoğunlaşmadan önce her endişe belirtisinin, ilişki anksiyetesi olmadığını belirtmek önemlidir.
İlişkilerde aslında neyin doğru olduğunu, iletişimdeki değişiklikleri ve paylaşılan duyguları değerlendirmek sağlıklı ve teşvik edici bir şeydir. Bununla birlikte partnerinizi ve onun ilişki içerisindeki durumunu sürekli olarak takip etmek için harcadığınız enerji kendinizi sürekli gergin hissetmenize neden oluyorsa ortada bir sorun olabilir.
İlişki hakkında sürekli olarak endişelenmek, ilişkinizde zevk aldığınız şeyler olan sevginin ve yakınlığın kalitesinin de etkilenmesine neden olabilir. Bazı durumlarda ise sürekli endişe duyma nedeniyle korkulan sonuç gerçekleşerek ilişki sona erebilir.
Sık sık ilişki anksiyetesi yaşadığınızı fark ediyorsanız, bu durumun sağlığınızı ve partnerinizle gelecek kurma şansınızı olumsuz etkilemesi mümkündür.
Bununla birlikte anksiyetenin zararlı etkilerinden kaçınmak için yaşam kalitenizi ve ilişkinizi iyileştirmek adına atabileceğiniz adımlar olduğunun farkında olmalısınız.
İlişki Anksiyetesini Yenmenin Yolları
Kendinizi kaygılı hissetmeniz rahatsız edici olsa da bu duygularla başa çıkabilmenizin bazı yolları bulunuyor.
Duygularınızı ifade edin
Anksiyetenin önüne geçmek için partnerinizle endişeleriniz, beklentileriniz ya da geleceğe ilişkin hayallerinizle ilgili dürüst bir şekilde konuşmanız önemlidir.
Şüpheleriniz varsa bunları paylaşın ve zorluklar hakkında konuşun. Bu sayede yalnızca en kötü sonuçları hayal edebildiğiniz senaryolar kurmayı engelleyebilirsiniz.
Partnerinizle açıkça konuşarak anksiyeteyi tetikleyebilecek belirsizliklerden kaçınabilir ve ilişkinizin sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi için bir alan yaratabilirsiniz.
Şu anın tadını çıkarın
İlişkinizin gelecek yıllardaki halini merak etmeye başladığınızda şu anın tadını çıkarmanız önemlidir.
Partnernizin beş yıl sonra hayatınızda olup olmayacağını ya da önümüzdeki aylarda sizi hala arzulayıp arzulamayacağını düşünmeniz, şu andan zevk almanızı engeller. Bu durumda gelecekte gerçekleşmeyebilecek olaylar için endişe duyarsınız.
Kaygılarınızı kontrol etmek, şu anki gerçekliğe değer vermek ve sizin seçtiğiniz ve aynı zamanda sizi seçen kişiyle birlikte olmanın mutluluğunu tatmanız için gereklidir.
Anksiyetenizle yüzleşin
Anksiyetenizle yüzleşmeniz, onu aşmaya çalışmanızla çelişir gibi görünse de duygularınızı kontrol altına almanız için bunu yapmanız önemlidir.
Geçmişteki başarısız bir ilişkiniz yüzünden kaygılı mısınız? Belki de kendinizi görme şeklinizle mücadele ettiğiniz için aşk için yeteri kadar iyi olamamakla ilgili endişeleniyorsunuz.
İlişkilerde kaygınızın nedenlerini sorgulamanız bu sorunları tanımanıza ve net bir şekilde çözmenize yardımcı olabilir.
Terapiye gidin
Kaygınızı yönetmek için profesyonel yardım almanız, bazı durumlarda en iyi seçenek olabilir.
Terapi yoluyla kendiniz, öz değeriniz ve partnerinize karşı tutumunuz hakkındaki olumsuz ve işlevsiz düşünceleri değiştirmek için gerekli rehberliği alabilirsiniz.
Terapi aynı zamanda ilişkinizde kalıcı hasarlar oluşmasını engellemek için anksiyetenizi yönetmek adına gerekli yöntemleri öğrenmenizi de sağlayabilir.
Özet Olarak
Bir şeyi çok fazla önemsediğinizde o şey için endişelenmeniz normaldir. İlişkiler için de bu geçerlidir.
Partneriniz ve onun size karşı hisleri konusunda duyduğunuz endişeler gerçek olsa da bunlar ilişkinizi hızla sağlıksız hale getirebilir ve kişisel sağlığınıza zarar verebilir. Bu durum özellikle partnerinizin kimle konuştuğunu, ilişkinizin zamana karşı dayanıklı olup olmadığını ve ilişki anksiyetesinde görülen diğer belirtileri saplantı haline getirdiğinizde görülebilir.
Neyse ki ilişki anksiyetesini kontrol altına almanın yolları bulunuyor. Bu yollardan en önemlisi yaşadığınız endişeleri, zorlukları ve umutları partnerinize doğru bir şekilde iletmek olacaktır.
İlişkinizde korku yaşamanıza neden olan şeylerle cesurca yüzleşmeniz de mümkün. Bununla birlikte işleri kontrol altına almak için ek yardım almanız gerekiyorsa terapi ile kendi değerinize dair olumsuz düşünceleri ve fikirleri değiştirebilirsiniz.
Kaynak: https://www.verywellmind.com/learning-how-to-cope-with-relationship-anxiety-5186885