İmpetigo nedir, belirtileri nelerdir?
İmpetigo, temel olarak bebekleri ve çocukları etkileyen hayli bulaşıcı ve yaygın bir cilt enfeksiyonu. Çoğunlukla yüzde, özellikle de burun ve ağızda kırmızı tahriş olmuş bölgeler olarak görünen rahatsızlık, eller ve ayaklarda da görünebiliyor. Bu bölgeler patlıyorlar ve bal rengi kabuklara dönüşüyorlar.
Antibiyotik tedavisi genellikle başkalarına bulaşmaması için öneriliyor. Çocuğunuz artık bulaşıcı hale gelmeyene kadar, yani genelde antibiyotik tedavisine başladıktan 24 saat sonrası, onu okula göndermemek önemli bir nokta.
Belirtileri
İmpetigonun klasik işaret ve belirtileri arasında kolaylıkla yarılan kırmızı yaralar, bir kaç gün boyunca sulanma ve sızıntılar, ardından da sarı-kahverengi kabuklar bulunuyor. Bu yaralar genellikle burun ve ağız çevresinde ortaya çıkıyorlar ancak parmaklar, kıyafetler ve havlular vasıtasıyla vücudun diğer kısımlarına da sıçrayabilir. Kaşınma hissi genellikle orta düzeydedir.
Bu bozukluğun daha az yaygın olan bir formuna bullous impetigo adı veriliyor ve bebekler ile küçük çocukların gövdelerinde büyük irinli isilikler olarak ortaya çıkıyor.
İmpetigonun daha da ciddi bir formu olan ektima ise cildin derinlerine işliyor ve ağrılı sıvı-irin dolu yaralar vasıtasıyla derin ülserler haline geliyor.
Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Çocuğunuzun impetigo olabileceğinden şüpheleniyorsanız aile hekiminize, çocuğun doktoruna veya bir cildiye uzmanına hemen gitmelisiniz.
Sebepleri
Enfekte olmuş birisinin yaraları ile veya onun eşyaları ile etkileşime girdiyseniz (örneğin kıyafetler, yatak çarşafları, havlular ve hatta oyuncaklar), impetigoya sebep olan bakteriye maruz kalırsınız.
Risk Faktörleri
İmpetigo riskini arttıran faktörler şöyle:
• Yaş: İmpetigo sıklıkla 2-5 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkıyor.
• Kalabalık koşullar: İmpetigo okullarda ve çocuk bakım kurumlarında kolayca yayılıyor.
• Sıcak, nemli hava: İmpetigo enfeksiyonları yazın daha yaygınlar.
• Bazı sporlar: Ten tene temas gerektiren sporlara katılım, yani futbol ve güreş gibi aktiviteler, impetigo geliştirme riskini arttırıyorlar.
• Ciltte çatlaklar: İmpetigoya sebep olan bakteriler vücuda genellikle ufak cilt yaralanmaları, böcek ısırıkları ve çatlaklardan giriyorlar.
Diyabetli yetişkinler ve kişiler ile zayıf bağışıklık sistemi olanların ektima geliştirme ihtimalleri daha fazla.
Komplikasyonlar
İmpetigo genelde tehlikeli değil. Enfeksiyonun yumuşak formlarında ortaya çıkan yaralar genelde iz bırakmadan iyileşiyorlar.
Nadiren impetigonun şu komplikasyonları ortaya çıkabilir:
• Selülit: Bu potansiyel olarak ciddi rahatsızlık cildinizin altındaki dokuları etkiler ve zaman içerisinde lenf bezleri ile kan akışına geçebilir. Tedavi edilmeyen selülit yaşamı tehdit eder hale gelebilir.
• Böbrek problemleri: İmpetigoya sebep olan bakterilerin bir türü böbreklerinize de hasar verebilir.
• Yara izleri: Ektima ile bağlantılı ülserler yara izleri bırakabilirler.
Önlenmesi
Cildi temiz tutmak onu sağlıklı tutmanın en iyi yolu. Kesikleri, çizikleri, böcek ısırıklarını ve diğer yaraları hemen yıkamak çok önemli.
İmpetigonun diğerlerine bulaşmasını önlemek için şunları yapabilirsiniz:
• İlgili bölgeleri yumuşak bir sabun ve akan su ile nazikçe yıkayabilir, sonrasında gazlı bez ile hafifçe sarabilirsiniz.
• Enfekte olmuş kişinin kıyafetlerini, çarşaflarını ve havlularını her gün yıkayabilir, onların ailenizin başka bir üyesi ile paylaşılmasına engel olabilirsiniz.
• Antibiyotik kremler sürerken eldiven giyebilir ve sonrasında ellerinizi yıkayabilirsiniz.
• Enfekte olmuş çocuğun tırnaklarını keserek kaşıma kaynaklı hasara engel olabilirsiniz.
• Sık sık el yıkayabilirsiniz.
• Doktor bulaşıcı olmadığını söyleyene kadar çocuğu okuldan uzak tutabilirsiniz.