İnflamatuvar bağırsak hastalıkları diyeti
İnflamatuvar bağırsak hastalıkları genellikle ishal ve sindirim yollarında ülser gibi ciddi belirtiler ortaya koyarlar. Bu hastalık genelde pek çok diğer sağlık durumuyla bağlantılıdır ve bunlar arasında ülseratif kolit, chrohn hastalığı ve sızdıran bağırsak sendromu yer almaktadır.
İBH ile mücadele eden milyonlarca insan var ve tüm insanların %20’sinde bu rahatsızlığın görüldüğü tahmin ediliyor. Rahatsızlığın temel sebepleri arasında düşük lifli beslenme, besin alerjileri, serbest radikaller, beslenme eksiklikleri, stres, sızdıran bağırsak ve kötü hayat tarzı seçimleri bulunuyor.
Eğer bu sindirim hastalığının üstesinden gelmek istiyorsanız inflamatuvar bağırsak hastalıklarına uygun bir beslenme düzenini takip etmeniz de şart.
İBH Diyet Planı
İBH’yi tedavi edebilmek için vücut tarafından kolay sindirilir gıdaları tercih etmelisiniz. Bunlar şu şekilde sıralanıyorlar:
Ev yapımı kemik suyu: Kemik suyu prolin ve glisin adlı kolajen üretiminde kullanılan maddeleri size sağlayacaktır ve bağırsakların tamirini kolaylaştıracaktır.
Ham kültürlü süt ürünleri: Kefir, yoğurt gibi probiyotik zengini gıdalar bağırsağı iyileştirir ve buradaki mikroflorayı dengelerler. Ancak bu ürünleri alırken organik olduklarından ve tercihen keçi sütünden üretilmiş olmalarına dikkat etmelisiniz.
Su: Su sindirim sistemi için önemlidir ve bu nedenle gün içinde 2 saatte bir su içmelisiniz.Temiz proteinler: Protein eksikliği, bağırsak hastalıkları olanlarda oldukça yaygındır ve bu nedenle her gün yeteri miktarda protein almalısınız.
Taze sebze suları: Sebze suyu ishal etkisi yaratmıyorsa, elektrolitler alabilmek için onları tüketebilirsiniz.
Buğulanmış sebzeler: Buharda pişirilmiş ve nişastalı olmayan sebzeler İBH diyetinin en önemli parçaları arasında yer alıyorlar.
Sağlıklı yağlar: Yumurta, balık, avokado, hindistan cevizi yağı gibi ürünlerden alacağınız sağlıklı yağlar, bağırsaklarınıza iyi geleceklerdir.
Meyveler: Günde 1 porsiyon meyve tüketmek bağırsakların iyileşmesine yardımcı olacaktır. Eğer rahatsızlığınız ciddi ise, elma ve armutları buğulayarak ev yapımı elma sosu da elde edebilirsiniz.
Kaçınılması Gereken Gıdalar
Standart süt ürünleri: Pastörize süt ürünlerini sindirmek zor olabilir ve sindirim sorunlarını daha ciddi hale getirebilirler.
Gluten: Glutensiz beslenme düzeni belirtileri daha iyi hale getirebilir ve bu nedenle buğday içeren tüm gıdalardan kaçınmalısınız.
Şeker ve rafine un: Bakteriler şeker tüketmeye bayılırlar ve şeker bağışıklık sistemi fonksiyonlarını kötüleştirir.
Kafein: Sindirim sistemindeki inflamasyonları arttırabilir.
Herhangi bir alerjen: İshal besin alerjilerden kaynaklanabilmektedir.
Baharatlı gıdalar: Acı ve baharatlı gıdalar İBH belirtilerini daha kötü hale getirebilirler.
Tahıllar: Tahılların her türünde phytik asit ve nişasta bulunur, bu da bağırsak problemlerini tetikler.
İBH İçin Doğal Çözümler
Probiyotikler: Bağırsaklardaki faydalı bakterilere destek olurlar.
Sindirim enzimleri: Bu enzimler beslenme eksikliğinin giderilmesinde kullanılırlar.
L-Glutamin tozu: Glutemin sindirim sistemini tamir eden bir amino asittir ve bilhassa kronik ishal sahipleri için önemlidir.
Aloe vera suyu: Aloe sindirim sistemine iyi gelir.
Balık yağı: Sindirim sistemindeki inflamasyonları azaltır.