Besin alerjileri maalesef besinlerin insanlar için birer zehir haline gelmelerine sebep olabiliyor ve kabuklu deniz ürünleri alerjisi de her geçen gün daha fazla görülüyor. Kabuklu deniz ürünleri denildiğinde akla pek çok farklı canlı geliyor ve bunlar genellikle kabuğu bulunan, yumuşak dokulara da sahip, egzotik su hayvanları olarak tanımlanıyorlar.

Istakoz, yengeç, karides, ahtapot, mürekkep balığı, midye ve benzeri tüm canlıları bu tanımlamanın içerisine sokmak mümkün. Bu alerjiye sebep olan şey ise bu tip canlıların kas dokularında bulunan tropomyosin adlı özel bir protein. Bu proteinin farklı canlılarda bulunabilmesi nedeniyle genellikle bir tipe alerjisi olanlar, diğer kabuklu canlılara karşı da alerjiye sahip oluyorlar.

Kabuklu Deniz Ürünleri Alerjisinin En Yaygın Belirtileri

Belirtiler herkeste farklı şekilde kendilerini gösterebiliyorlar ancak karşılaşılan en temel semptomları kısaca sıralamak gerekirse;

• ciltte kaşınma, kızarma ve egzama
• yüzde, dudaklarda, dilde, boğazda, kulaklarda, parmaklarda ve ellerde şişme
• tıkanma hissi
• nefes alma zorluğu ve hırlama
• ağızda karıncalanma
• karın ağrıları
• kusma ve mide bulantıları
• ishal
• sersemlik
• bayılma

Alerji vakalarında, alerji kaynağı olan kimyasallar vücuda aşırı miktarlarda alındıklarında anafilaktik reaksiyon adı verilen bir alerji tepkisi ortaya çıkar ve bu durum tedavi edilmediğinde tüm yukarıdaki belirtilere ek olarak kan basıncında düşme, çarpıntı ve hatta kalp krizi ile sonuçlanabilirler.
Bazı vakalarda alerji sebebinin canlının kendisi olmadığı, onun bir şekilde yapısına karışmış olan parazitlerden, bakteri ve virüslerden, toksinlerden kaynaklanabildiği de görülmektedir.

Alerjiye Karşı 5 Çözüm

Bu alerjiye sahip olan kişilerin bu deniz ürünlerinden tamamen uzak kalmaları, hatta onlara dokunmamaları ve koklamamaları gerekiyor. Yine de bir şekilde ona maruz kaldıysanız size güç verecek bazı şeyler de var.

Probiyotikler

Probiyotik besin destekleri bağışıklık sistemini desteklerler ve böylece besin alerjisi riskini azaltırlar. Araştırmalar, bağırsak florasında bulunan probiyotik bakteriler ile alerji arasında bir ters ilişki olduğunu gösteriyorlar.

Sindirim Enzimleri

Besinlerdeki proteinlerin yetersiz sindirimi de besin alerjilerine sebep olarak mide-bağırsak belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep oluyorlar. Besin desteği olarak satılan sindirim enzimleri ise bu besinlerin en verimli şekilde parçalanmalarına imkan tanıyor.

MSM Desteği

MSM olarak adlandırılan veya uzun haliyle metilsülfonilmetan olarak tanımlanan besin desteğinin içerisinde organik sülfür bulunur ve bu da bağışıklık sistemini destekler, inflamasyonları azaltır ve sağlıklı dokuların oluşumunu hızlandırır.

B5 Vitamini

B5 vitamini, alerji ve astım sahipleri için önemlidir çünkü adrenal fonksiyonları destekler.

L-Glutamin

L-glutamin, kanda bulunan en yaygın amino asittir ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında sızdıran bağırsakları da tamir edebilir.

Kabuklu Deniz Ürünlerine Karşı 6 Alternatif

Deniz ürünlerinden kaçınarak alerjiden uzak kalmak istiyorsanız, onun yerine farklı gıdaları koymanız gerekecek. Zira özellikle bazı salatalarda ve yemeklerde bunlardan kaçınmak iyice zor hale geliyor ve alternatiflerin iyi değerlendirilmeleri gerekli.

Bu noktada doğrudan tat olarak alternatif bulmak zor ancak besin değerleri anlamında çok fazla seçeneğiniz mevcut.

Protein, demir ve temel mineraller, bu deniz ürünlerinde yer alan en önemli besin değerleri arasındalar ve bu nedenle alternatiflere göz atarken bu içeriklerin alternatiflerini bulmak gerekli. Lakin unutmayın, birden fazla malzemeden oluşan bir kombinasyon oluşturmanız daha dengeli beslenmenize yardımcı olacaktır.

Serbest Yetişmiş Dana Eti

85 gramlık sağlıklı bir dana eti, günlük demir ihtiyacınızın %10’unu karşılar ve 60 gram proteine sahiptir. Ayrıca dana etinde potasyum, B vitaminleri ve magnezyum da bol bulunur. Eğer kabuklu deniz ürünlerini tüketemiyorsanız bir miktar daha eti tüketmeniz size fayda sağlayacaktır.

Organik Tavuk

Tavuk kaliteli bir protein kaynağıdır ve pek çok yemeğin içerisine eklenebilir. 2015 yılındaki bir çalışmada, sebze de içeren bir beslenme programında, tavuk etinin fazla kilolara, kalp damar hastalıklarına ve tip 2 diyabete karşı etkili olabildiği görülmüştür.

Fasulyeler

Proteinler ve demir açısından çok zengin olan fasulye çeşitlerinde, potasyum, magnezyum, folat ve çinko gibi mineraller de bulunur.

Mercimek

Mercimek vejeteryan ve veganların favorileri arasındadır ve besin değerleri ile proteinler açısından çok zengindirler. Folat, manganez, fosfor, tiamin, potasyum, çinko ve diğer mineralleri bol miktarda barındıran mercimek, ülkemizde kolay bulunabilirliği ile de dikkat çekiyor.

Serbest Gezen Tavuk Yumurtası

Yumurtalar protein, yağ ve mikrobesinler anlamında çok zenginlerdir ve temel beslenmede büyük önem sahibidirler. Ayrıca pişirmesi kolaydır ve selenyum, riboflavin, D vitamini, B12 vitamini ve fosfor açısından da hayli zengindir. Göz sağlığına iyi gelir, metabolik sendroma engel olur, kalp hastalıklarını azaltır, beyin sağlığını korur ve cildi de güzelleştirir.

Tavuk Ciğeri

Tavuk ciğeri ve hatta dana ciğeri, ördek ciğeri gibi seçenekler süper besinler arasında değerlendirilebilirler. Zira B vitamini, demir ve A vitamini bakımından zengin oldukları gibi, fosfor ve magnezyumu da bol miktarda barındırırlar. Hatta ciğer, ıspanak, havuç ve elma gibi meyvelerden bile daha fazla besin değerine sahiptir.