Kara fasulyenin faydaları neler?

Kara fasulye bizim mutfağımızda kendine pek yer edinebilmiş ürünler arasında değil ancak dünya çapında bilhassa sağlıklı bir şekilde beslenmek isteyenlerin en büyük tercihleri arasında yer alıyor. Bol bol protein, lif, antioksidan, mineral ve vitamin barındırmasından mütevellit, onu değerlendirmek sağlığa da pek çok fayda sağlıyuor.

Yapılan araştırmalar kara fasulye tüketmenin inflamasyonlar, kalp hastalıkları, kilo alımı, diyabet, bazı kanser türleri ve beslenme eksiklikleri konusunda ciddi bir adım atmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Zira yüksek besin değerleri ile hem bitki temelli beslenenler hem de her şeyi yiyenler, beslenme düzenlerini zenginleştirebiliyorlar.

Kara Fasulye Besin Değerleri (Günlük İhtiyacı Karşılama Oranlarıyla)

Bir kase pişmiş siyah fasulyenin besin değerleri aşağıdaki şekildedir:

• 227 kalori
• 15 gram protein
• 15 gram lif
• 0 yağ
• %64 folat
• %40 bakır
• %38 manganez
• %35 B1 vitamini
• %30 magnezyum
• %24 fosfor
• %20 demir

Kara Fasulyenin Sağlığa Faydaları

Kardiyovasküler Sağlığı İyileştirir

Kara fasulye kalp sağlığını pek çok şekilde iyileştirir ve bunlardan en önemlisi inflamasyonları azaltabilmesi. Kara fasulyede fitobesinler adı verilen besin değerleri yüksektir ve bu da yağ metabolizmasının kontrol edilmesini ve kolesterol atımını pozitif yönde etkilemektedir.
Kara fasulye çözünebilir lifler açısından da zengindir ve bu da sağlıksız kolesterol düzeylerinin dengelenmesini sağlayarak kalp hastalıkları ile mücadeleyi kolaylaştırır. Araştırmalar çözünebilir lif bakımından zengin bir beslenme düzeninin kalp hastalıkları, kalp krizi ve inmeden koruduğunu göstermiştir.

Lifler atık ve toksinlerin vücuttan atılmasını da sağlamaktadırlar ve böylece damarlarda plak birikimine de engel olurlar. Hatta günde bir porsiyon herhangi bir fasulye türü tüketmenin kalp krizi riskini azalttığı ve kötü kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olduğu görülmüştür.

Buna ek olarak kara fasulyede magnezyum ve folat mineralleri de bol miktarda bulunur ve bu kardiyovasküler sağlığa katkıda bulunur. Kara fasulyelerdeki yüksek lif oranı aşırı yemenizi ve kilo almanızı da engelleyerek kalp gibi temel organların korunumuna yardımcı olur.

Antioksidan Düzeyi ile Kansere Karşı Korur

Kara fasulyede bulunan antioksidan ve anti-inflamatuvar içerikler, onun pek çok kanser türüne karşı koruyucu olmasını sağlar. Özellikle de kolon kanserine karşı bu etkiler görülmüştür ve fasulyeye rengini veren siyah pigmentler ciddi birer antioksidan kaynağıdırlar.
Bu antioksidanlar serbest radikallerle de savaşırlar ve insanlarda serbest radikallerin fazlaca bulunmaları çok sayıda hastalığa davetiye çıkarır.

Antioksidanlar genellikle açık renkli meyve ve sebzelerde bulunurlar ancak kara fasulye ve diğer baklalarda da bol miktarda yer almaktadırlar. Araştırmalar kara fasulyenin antioksidan içeriğinin hücreleri DNA zararından ve gen mutasyonundan koruduğunu, bunun da kanserli hücre gelişimi riskini oldukça azalttığını gösteriyorlar.

İyi Bir Lif Kaynağıdır

Fasulyeler en lifli gıdalar arasında yer alıyorlar ve bu nedenle düzenli olarak tüketilmeliler. Yüksek lif oranları nedeniyle her yemeğin yanına bir tamamlayıcı olarak eklenebilirler ancak kompleks karbonhidratlar ve proteinler açısından da zengin olduklarını unutmamak gerekli.
Fasulyelerde bulunan makrobesinler, yemenin ardından doygunluk sağlanmasına yardımcı olurlar ve bu da kandaki şeker düzeylerinin kontrol edilmesine yardımcı olur.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, kara fasulye tüketen hayvanların iştahlarını daha iyi kontrol edebildikleri ve sağlıksız beden yağlarından kurtulabildikleri görülmütşür. Uzmanlar tüm yetişkinlerin sindirim sağlıklarını koruyabilmeleri için her gün en az 30 gram lif almaları gerektiğini belirtiyorlar ve 1 kase siyah fasulye bu miktarın yarısını almanızı sağlayacaktır.

Fasulyelerdeki lifler ve proteinler, fasulyenin glukoz yani şeker kısmının kan akışına yavaşça karışmasını sağlayacaktır. Bisküvi, rafine tahıllar, tatlı abur cuburlar gibi işlenmiş basit karbonhidrat içeren gıdalarda şeker kana çok hızlı karışır ve daha sonra ortadan kalkar, ancak fasulye uzun süreli bir tokluk hissi yaratabilir.

Lifler vücudun besinleri emmesini ve kan akışına asitlerin salınmasını daha kolay hale getirir ve böylece bize enerji verir, sindirim yolunu temizler, karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir ve vücudun atıklardan, patojenlerden, kötü kolesterolden ve fazla şekerden arınmasını sağlar.

Her gün bitkisel temelli ligler tüketerek sindirim sistemimizi koruyabilir, metabolizmamızı sürdürebilir ve vücudun elektrolit dengesini koruyabiliriz.

Sindirime İyi Gelir

Kara fasulyelerdeki yüksek lif oranı, sindirim sisteminde toksik birikime engel olur ve böylece sistemi temiz tutar. Lifler sindirim sistemi için birer süpürge gibidirler ve atıkları ileri doğru iterek bağırsak florasındaki bakterilerin dengede kalmasına yardımcı olurlar.
Böylelikle kabızlık ve diğer istenmeyen sindirim sistemi problemleri ortadan kalkarlar. Kara fasulyelerin kolon sağlığının korunması ve kolon kanserinin önlenmesi hususunda da oldukça etkili oldukları görülmüştür.

Bu yüksek lif oranı ile kara fasulyeler, vücudun pH dengesinin sağlanmasına da yardımcı olurlar. Baklagiller vücutta bazik bir etki yaratırlar ve bu da modern beslenme düzeninde ortaya çıkan asiditenin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Kara fasulyenin toksinlerden ve zararlı bakterilerden kurtulmada da etkili olmaları, onların sindirim sistemini rayına oturtmalarına yardımcı olur ve ayrıca genel sağlığı da iyileştirir.

Uzun Süreli Enerji Verir

İnsanların doğru karbonhidratları tüketmeleri çok önemlidir. Bunun için rafine edilmemiş sebzeler, baklalar, mercimekler ve filizli tahıllar tercih edilmeliler. Böylece şeker düzeylerini dengede tutmak mümkün olur.
Fasulye ve baklagillerde nişasta adlı kompleks karbonhidrat bulunur ve vücut bu maddeyi yavaşça sindirerek kan şekerlerini fırlatmadan enerji üretir. Bu nedenle kara fasulye glisemik endeks içerisinde düşük bir noktaya sahiptir.

Kan Şekeri Dengesini Korur

Kara fasulyede bulunan nişasta, glukoz adlı doğal şekeri içerir ve bu da vücut tarafından kolayca kullanılabilir. Basit karbonhidratlar ise kompleks karbonhidratların aksine kan şekerini zirve yaptırırlar ve kısa sürede kana bol miktarda şeker karışır.

Yanlış türde karbonhidratlar tüketmek, enerji düzeylerinde fırlamalara ve düşmelere sebep olarak ilk başta yüksek şeker hissetmenize sebep olurlar ancak sonrasında şekersizlik semptomları gösterirsiniz. Bu durum düşük enerji düzeyi ve kronik stres ile kendini ortaya koymaya başlar.

Yanlış rafine karbonhidratları tüketme döngüsü, tatlılara daha fazla iştah duymanıza sebep olur ve bunun yanında düşük enerji aşırı tüketim ve insülin düzeylerinde problemler doğurur. Bu durum uzun vadede şeker hastalığı ve metabolik sendroma da sebep olur.

Temel Vitamin ve Mineraller Barındırır

Kara fasulyede magnezyum, demir, folat, fosfor ve B vitamini gibi çok iyi bir besin değeri tablosu mevcuttur. Bu besinler bilhassa vejeteryan ve veganlar için önemlidir çünkü onlar hayvansal gıdaları tüketmedikleri için bazı hususlarda açıklar verirler.
Bu anti-inflamatuvar ve yüksek besinli gıdalar, fibromiyalji, sızdıran bağırsak, metabolik sendrom ve pek çok diğer hastalığın önlenmesinde de rol oynarlar.

Magnezyum zengini olan gıdalar hücre sağlığı için önemlidirler ve magnezyumun vücutta 300’den fazla biyokimyasal fonksiyonda kullanıldığı bilinmektedir. Toplumun büyük kısmında görülen magnezyum eksikliği ise büyük bir problemdir.

Magnezyumun kullanıldığı temel fonksiyonlar şu şekildeler:

• protein sentezi
• sinir fonksiyonları
• kan şekeri kontrolü
• nörotransmitter salınımı
• kan basıncı yönetimi
• enerji metabolizması

Demir ise yaşayan her hücremizin içerisinde bulunur ve hemoglobin ile miyoglobinin yapı taşları arasında yer alıyorlar. Bu yapıtaşları hücrelerde oksijen taşınmasına yardımcı olurlar. Demir eksikliğinde şu sıkıntılar ortaya çıkar:

• zayıflık
• yorgunluk
• konsantrasyon bozukluğu
• zayıf bağışıklık sistemi
• sızdıran bağırsak sendromu

Protein Bakımından Zengindir

Kara fasulyede bitki temelli proteinler bol miktarda bulunurlar ve bu nedenle bilhassa hayvansal ürünler tüketmeyenlerin protein ihtiyaçlarının karşılanmasında etkilidirler. 1 kase kara fasulyede 14 gram yağ yakıcı protein bulunur ve bunun yanında temel antioksidanlar ve besin değerleri de bulunduğundan yaşlanma karşıtı bir etkiye sahip olurlar.

Vücudumuz proteini amino asit formunda neredeyse her fonksiyonda kullanır. Yeteri kadar protein tüketmek, protein eksikliğine bağlı kas zayıflığı, yorgunluk, düşük enerji, göz problemleri, kalp problemleri, kötü cilt sağlığı, dengesiz hormonlar gibi rahatsızlıklardan korunmaya da yardımcı olur.
Proteinler kas kütlesinin yapımında da rol alırlar ve bu nedenle enerjik, genç ve güçlü kalmanın anahtarıdırlar. Pek çok insan yaşlandıkça daha az kaloriye ihtiyaç duysa da, kara fasulye kalori alımını düşürerek daha fazla besin değeri elde etmenizi sağlar.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kara fasulyenin düşük kalori oranı sayesinde kesinlikle sağlıklı kilo vermek isteyenler tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bol lif oranı sayesinde daha az yemenize yardımcı olurken, yüksek besin değerleri ile beslenme eksikliği çekmenize de engel olur.
Böylece tatlılar ve boş gıdalar için olan isteğiniz de zaman içerisinde azalır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.