Karanfil çayı, yararlı ve iyileştirici niteliklere sahip olduğu düşünülen, karanfil ile hazırlanan bir bitki çayıdır. Karanfil çayı içmekten elde edilen faydaların çoğuna, öjenol olarak bilinen ve karanfilde bulunan organik bir bileşik sebep olur. Karanfil çayı, ishal ve gaz gibi birkaç ufak sindirim şikayetiyle başa çıkmak için kullanılabilir. Ek olarak, mikrop öldürücü, mantar oluşumunu önleyici ve analjezik özellikleri vardır. Karanfil çayı aynı zamanda topikal olarak kullanıldığında bir el temizleyicisi olarak kullanılabilir, hatta dahili olarak karanfil suyu ile duş alabilirsiniz.

Karanfil ağacı olarak da bilinen, yılın her mevsiminde yeşillenen çiçekli bir ağacın tomurcuğunun kurutulmasıyla elde edilir. Baharatın adı Latince “clavus” kelimesinden geliyor. Karanfil çoğunlukla Endonezya, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka ve Madagaskar’da yetişir. Karanfil çayının ana bileşeni, bütün ya da ufalanmış karanfillerdir. Bütün karanfil kullanmak da etkilidir ancak karanfili öğüterek kullanırsanız hem daha aromatik olur hem de az miktarda kullandığınız halde daha çok fayda elde edebilirsiniz.

ı

 

Karanfil çayı, birkaç adet karanfilin üzerine bir bardak kaynar suyu dökülerek basitçe yapılabilir. Ayrıca hazır poşet karanfil çayları da bulabilirsiniz. Karanfil kaynar suyun içinde ne kadar çok demlenirse aromasını o kadar çok alabilirsiniz. Karanfil çayına tat vermek için süt, bal veya farklı doğal tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.

Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir?

Tarihin ilk zamanlarından beri otlar, bitkiler ve baharatlar sağlık kazanmak için kullanılmıştır. Geleneksel olarak kullanılan her bitki çayının sayısız avantajları ve yararları vardır. Bazı bitki çayları tatlarına nazaran sadece avantajlarından dolayı içiliyor olsa da, tadı güzel olup da birçok faydası olan çaylar da vardır. Bunlardan biri de karanfil çayıdır. Bu özel içerik çay olarak tüketildiğinde tadı çok lezzetlidir.

Genellikle yemeklerin ve tatlıların içinde kullanılan karanfil, oldukça aromatik ve lezzetlidir. Mersin ailesine ait ağaçlardan toplanır ve Endonezya, Hindistan, Sri Lanka ve Pakistan bölgelerinde hasat edilir. Bu kurutulmuş tomurcuklar yemek pişirmek için ideal olsa da, geleneksel olarak tıp dünyasında da kullanılır. Ancak çay olarak tüketildiğinde de birçok sağlık yararı vardır. Gelin birlikte bu yararlara bir göz gezdirelim.

Sindirimi Kolaylaştırır

Karanfil çayından elde edilebilecek en temel fayda, sindirime yardımcı olma özelliğidir. Baharatlı veya kabız yapabilecek bir yemek yedikten hemen sonra bir fincan karanfil çayı tüketmek, hazımsızlık duygularını ve hatta rahatsızlığı gidermektedir, aynı zamanda da mideyi temizlemeye yardımcı olabilir. Çaydaki gaz giderici nitelikler şişkinliği azaltmaya sebep olur. Karanfil çayı tüketmek, şişliğin yan etkisi olan mide kramplarını da azaltabilir.

Antiseptik Özellikleri Vardır

Karanfil çayı aynı zamanda birkaç antiseptik özellik sunar. Karanfil çayı tüketimi, bakteriyel enfeksiyonlardan kaçınmaya yardımcı olabilir ve aynı zamanda ağız içindeki bakterileri de azaltarak diş hijyenini geliştirebilir. Karanfil çayında bulunan uçucu yağlar vücudu temizlemeye yardımcı olur ve ayrıca ciltte oluşan yaraları iyileştirmek için bölgesel olarak kullanılabilir. Cildinize birkaç damla soğumuş karanfil çayı sürerek bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanan yaraları dezenfekte edebilir veya kesiklerin mikrop kapmamasını sağlayabilirsiniz.

Soğumuş Karanfil Çayı İle Duş Alabilirsiniz

Vajinal mantar enfeksiyonlarından yakınan kadınlar, özellikle tüm vücutlarını ve genital bölgelerini demlenip soğumuş karanfil çayıyla durulayabilirler. Bu işlem için demlenmiş ve su ile seyreltilmiş çay kullanacaksınız. 1 bardak karanfil çayı için 4 bardak su kullanabilirsiniz. 1’e 4 oranında seyrelttiğiniz karanfil çayını sterilize suyu olarak kullanabilirsiniz. Buna ek olarak, bağırsağında mantar enfeksiyonu olanlar geleneksel olarak aynı karışımı lavman olarak da kullanabilirler.

Karanfil Çayı ile El Dezenfektanı Yapabilirsiniz

Kamp ya da piknik için yukarıda bahsettiğim oranda karışım hazırlayın ve yanınıza alın. Bu suyu elinize dökerek yıkayabilirsiniz. İsterseniz sadece elinizi ovuşturup kuruması için bırakabilirsiniz, isterseniz karışımla elinizi yıkadıktan sonra normal su ile durulayabilirsiniz.
Yemekten önce veya sonra, özellikle de çoğunlukla ellerinizi kullanarak yemek yaptığınızda bu karışımla elinizi dezenfekte edebilirsiniz.

Ağız Sağlığını Destekler

Araştırmacılar, plak, diş eti iltihabı ve bakteriler üzerindeki etkisi nedeniyle ağız sağlığını korumak için doğal bir yöntem olarak karanfil çayı tüketimi öneriyorlar. Karanfil, fesleğen ve çay ağacı yağı içeren bitkisel içerikli ağız gargarasının etkinliği, piyasada bulunan bir ağız gargarası ile karşılaştırıldı.

Her iki ağız gargarası da plak ve diş eti iltihabına karşı etkili oldu. Bu sonuç karanfil çayının; ağız içindeki iltihap ve bakterilerin azalmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar aynı zamanda, karanfil içeren ağız gargarasının piyasada bulunan ağız gargaralarından daha etkili olduğunu buldular.

Diyabetle Mücadele Eder

Farelerde yapılan bir araştırma, karanfilde bulunan nigericin içeriğinin, fare kas hücrelerinde insülin direncini azalttığını buldu. Nigericin tüketen diyabetli farelerin insülin direnci, glikoz toleransı ve insülin salgısı azaldı. Bir başka hayvan çalışması, karanfil tozunun diyabetli sıçanlar üzerindeki etkisine baktı. Karanfil tozu alan sıçanlarda karanfil tozu almayan kontrol grubuna kıyasla kan şekeri seviyesinin daha düşük olduğunu buldular.

Kanseri Önleyebilir

Birçok şifalı ot ve baharat, kansere neden olabilecek hücrelerin vereceği zararı azaltabilen çok değerli antioksidanlar ile yüklüdür. Araştırmacılar yarım çay kaşığı karanfilin yarım fincan yaban mersininden daha fazla antioksidan içerdiğini söylüyor. Bir laboratuvar çalışmasında bilim adamları, karanfil özütünün insan kanseri hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabildiğini buldu. Karanfil ayrıca, kolon kanseri hücrelerinde hücre ölümünü de artırmıştır.

Aynı çalışma karanfil özütünün farelerde tümör büyümesine etkisini inceledi. Karanfil özütü ile tedavi edilen fareler, diğer kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tümörlerin daha yavaş büyüdüğü görülmüştür. Başka bir çalışmada, bilim adamları karanfil özütünün insan meme kanseri hücreleri üzerindeki etkisini araştırdı. Karanfil uçucu yağı ve karanfil etanol özünün; meme kanseri hücreleri için toksik olduğunu buldular.

Araştırmacılar karanfilin ve karanfil çayının; kötü hücrelerin ölümüne ve kötü hücrelerin çoğalmasını yavaşlatmaya neden olabileceğini bulduğundan; gelecekte kanser tedavisinde faydalı bir role sahip olabileceğini bildirmişlerdir.