Kendine güvenen insanların 7 zihin alışkanlığı
Kendine güveninizi arttıracak zihinsel alışkanlıklar var mı? Elbette var. Sizler için bu alışkanlıklardan en güçlü 7 tanesini bir araya getirdik.
İnsanoğlu, düşünce yapısını birazcık değiştirerek kendine daha güvenir bir hale gelebiliyor ancak elbette bu alışkanlıklara bazı davranışları da ekleyerek tamamlamak gerekli. Bu sayede özgüveninizi başkalarına yansıtmanız da mümkün olacaktır. İşte en önemli 7 madde:
1- Her Zaman Güvenli Hissetmiyorsanız Endişe Etmeyin
Doğru bir şekilde davranabilmek ve yaşayabilmek için hem özgüven hem de özşüphe birlikte olmalı. Kendinizden bir miktar şüphe etmeniz bir şeyleri öğrenmeniz gerektiğini ve daha fazla çalışmanız gerektiğini size fark ettirecektir. Hatta bu şekilde bazı işlere devam etmek için gerekli motivasyonu bile bulabilirsiniz. Şüphe, yaptığımız şeyi sorgulamamızı sağlar, değişimi kabullenmemizi kolaylaştırır, daha fazla veya farklı çalışmamızı sağlar ve bizimle aynı görüşte olmayan insanlara karşı daha işbirlikçi bir yaklaşım sergilememize yardımcı olur.
2- Gelecekteki Kendinize Karşı Biraz Merhamet Gösterin
Gelecekte işinizi kolaylaştıracak, sizi daha sağlıklı tutacak şeyleri şimdiden değerlendirin. Yarın sağlıksız olmak istemiyorsanız, spora bugünden başlayın. Yarın tüm gününüz doluysa, bugün yapılabilecek işleri şimdiden yapın. Bu şekilde yarınlarınızı çok daha kolay yaşayabilirsiniz. Tembellik ve erteleme davranışları olmayan bireylerin geleceğe iyi bir yatırım yaptıklarını söyleyebiliriz.
3- Kendinizle Konuşurken Gerçekçi Olun
İnsanın kendi kendini telkin edebilmesi ve kötü durumlara karşı tavır alabilmesi, güven tazeleyici olacaktır. Kendi yaptığınız hatalarda kendinize karşı çok acımasız olmayın ve kendinizi destekleyici bir düşünce içerisinde olun. Böylece motivasyonunuzu ve kişisel kontrolünüzü arttırabilirsiniz.
4- Hataları Geri Bildirim, Mücadele, Fırsat ve Deneyim Olarak Sınıflandırın
Hata olarak görülen şeyleri birer mücadele olarak görmek, bedeninizdeki stres hormonunun azalmasını sağlayacaktır. Bir kelimenin değiştirilmesi bir dizi problem çözme davranışını başlatmaktadır. Eski hatalarınızı ve geri bildirimlerinizi analiz etmek gelecekteki performansınızın artmasını sağlamaktadır. Başarısızlık gibi çirkin bir kelimeyi sözcük dağarcığınızdan çıkartın. Yeterince pratik yaparsanız gelişme odaklı bir zihin yapısına sahip olabilirsiniz.
5- Başkalarının Sizin Bildiğiniz Şeyleri Bildiğini Düşünmeyin
Herkes herşeyi bilmek zorunda değil ve bu nedenle çok kolay olduğunu düşündüğünüz bir soru size sorulduğu zaman, bilginizi doğru yönde kullanmaya çalışın ve insanları eleştirmeyin. Sizden fikir istendiği zaman bu fikri sade ve anlaşılır bir şekilde onlara sunun.
6- Güçlü Yanlarınızı Bilin
Övgü ve pozitif bildirimlerin üzerine tekrar düşünün. Bazı işleri ne kadar sevdiğiniz ve sevmediğiniz üzerine düşünün. Neye nasıl katkı sağladığınızı düşünün. Başarılı olduğunuz zaman bunu zihninizde tekrar tekrar canlandırın. Başkalarından aldığınız pozitif dönüşler ve hatıralar, kendinize olan gücünüzü fark etmenizi kolaylaştıracaktır.
7- Anlamlı Hedef ve Değerlerinizi Hatırlayın
Kendinize en önemli değerlerinizi, hedeflerinizi ve yaşam amacınızı hatırlatın. Böylece daha fazla irade, devamlılık, özgüven kazanabilirsiniz.
Eğer hiç bir şey işe yaramıyorsa ve devamlı olarak değersiz, kendinizden nefret eder halde kendinizi buluyorsanız, iyi bir terapist bulun çünkü biz terapistler karşınıza çıkan bu zorlukta size yardımcı olabiliyoruz. Maxwell Maltz’ın dediği gibi, “düşük özgüven, el freni çekik bir şekilde yaşam boyunca araba sürmek gibidir!”.
Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr