Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Uygulanır?
Son zamanlarda oldukça sık duyduğumuz diyetlerden birisi olan “Ketojenik Diyet” artık sadece epilepsi ve kanser hastalarının değil, insanların da kilo vermek için başvurduğu bir beslenme şekli haline geldi. Peki nedir bu ketojenik diyet, ne yenir, ne yenmez bu diyette?
Pek çoğunuzun sofralarınızdan hiç eksik olmayan ekmek, pilav, bulgur ve makarna gibi gıdalar bildiğiniz üzere yüksek karbonhidratlı besinler arasındadır.
Ketojenik Diyet Nedir?
İşte ketojenik diyette bu yüksek karbonhidratlı besinler katı bir şekilde kısıtlanmaktadır.
“Aaa, karbonhidrat almıyorsam nereden karşılayacağım bu enerjiyi?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Endişelenmeyin vücutta karbonhidrat yoksunluğunda kullanabileceğimiz bir enerji kaynağımız daha var! Evet, doğru bildiniz yağlar!
Ketojenik Diyet Nasıl Uygulanır?
Ketojenik diyette karbonhidrat kısıtlamasına giderken, alınan yağ miktarı önemli ölçüde arttırılır ve orta düzeyde de protein alınır. Bu beslenme anlayışına göre azalan karbonhidrat ile vücutta salgılanan insülin miktarı düşer, böylece azalan insülin sayesinde vücutta yağ yakımı daha fazla olacak ve vücut karbonhidrattan karşılayamadığı enerjiyi, yağları yakarak karşılayacaktır.
Ketojenik diyette yağlar yakılırken “keton” cisimcikler ortaya çıkar, bu cisimlerin ortaya çıkması vücudunuz yağ yakma sürecine girdiğini yani “ketozis”te olduğunuzu göstermektedir. Zaten ketojenik diyet yapanların arzusu da ketozise girebilmektir. Ketoziste olup olmadığımı nasıl anlayacağım peki diyorsanız; aseton kokusuna benzer bir nefes ile anlayabilir ya da eczanelerde satılan vücutta keton cisimleri ölçen çubuklar yardımıyla öğrenebilirsiniz.
Ketojenik diyete uyduğunuz takdirde vücut artık bir yağ yakım makinesi haline gelmiştir.
Ketojenik diyetin savunucuları, vücutta karbonhidrat olmayınca halsiz, enerjisiz ve yorgun olacağını düşünenlerin aksine gün içerisinde çok enerjik olduklarını, öncesinden daha iyi hissettiklerini dile getirmektedir.
Ketojenik Diyetin etkileri ne zaman başlar?
Diyetin ilk haftalarında, metabolizmanız bu beslenme şekline henüz adapte olamamışken bahsedilen enerji düşüklüğü gözlenebilir hatta geçici bir ketojenik diyet gribi bile yaşayabilirsiniz. Adapte olma sürecini daha hızlı atlatabilmek için neler yapabilirim derseniz; daha fazla su tüketebilirsiniz.
Gelin biraz da ketojenik diyetin dostundan, düşmanından kısaca bahsedelim:
Ketojenik diyet dostu yiyecekler neler?
Ketojenik diyet dostu yiyecekler: Süt ürünleri kuruyemişler, sağlıklı yağlar, et ürünleri, yumurtadır.
Ketojenik diyet düşmanı yiyecekler neler?
Ketojenik diyette sınırlı tüketmeniz gereken yiyecekler: Meyveler, kök sebzeler, karbonhidratı yüksek tahıllı besinlerdir.
Ketojenik diyet yaparken neyi ne kadar tüketeceğimi nasıl hesaplayacağım derseniz; makro değerler hesaplanırken karbonhidrat alımı 50 gr’ın altına çekilir, daha sonra, günlük yapılan aktiviteye, vücudun sahip olduğu kas ağırlığına göre alınması gereken protein hesaplanır ve geri kalan tüm kalori yağlardan karşılanır.
Yani aldığınız kalorinin %65-70 ‘ini yağlardan, %5-10’unu karbonhidratlardan, %25-35’ini de proteinlerden karşılarsınız.
Ketojenik diyette dikkat edilmesi gerekenler
Ketojenik diyette dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi protein alımını abartmamaktır. Çünkü bu da ketozisin önüne geçebilmektedir. Bir diğer önemli husus ihtiyacınız kadar yağ alımını yapabilmektir.
Ketojenik diyetin A’sını, B’sini öğrendik ancak unutmamanız gereken en önemli şey; her beslenme şeklinde olduğu gibi yeni bir diyeti denemeden önce kendinize ne kadar uygun olduğunu araştırıp, hayat boyu sürdürebileceğiniz bir sağlıklı beslenme şeklini kendinize uyarlamanız olacaktır.
Hep söylediğim gibi vücudumuz en önemli mirasımız ona iyi bakmak da bizlerin en önemli vazifesidir.