Kolesterolü normalleştirmek için 7 yöntem
1970’lerde yapılan çalışmalar, kolesterole dair algımızı oluşturan temel verilerin elde edilmesini sağladılar ve bu nedenle kolesterolü düşürecek ilaçlar da oldukça popülerlik kazandılar. Ancak son senelerde doktorlar, kolesterolü düşürmek için ilaçların illa ki gerekli olmadıklarını, bunun doğal yöntemler ile gerçekleştirilebileceğini belirtmeye başladılar. Zira kolesterolün normal düzeyini korumak aslında sanıldığı kadar zor değil. Yüksek kolesterol ise kalp damar hastalıkları konusunda ciddi risklerin ortaya çıkmasına sebep oluyorlar.
Kolesterol Nedir?
Kolesterol, tüm hücrelerimizde ve gıdalarda bulunan yağ benzeri bir maddedir ve özellikle D vitamininin üretilebilmesi, hormonların salgılanması, karbonhidratları, yağları ve proteinleri parçalayan salgıların üretilebilmesi için gereklidir. Beyin de kolesterole ihtiyaç duyar çünkü serotonin ve dopamin üretiminde kolesterolün varlığı gereklidir.
Bedenimizde LDL Ve HDL kolesterol adı altında iki farklı kolesterol dolaşmaktadır. LDL genelde kötü kolesterol olarak adlandırılsa da, ki yüksek olması halinde bu doğru hale gelir, aslında yine de gereklidir. LDL kolesterolün vücuttaki oranının HDL kolesterol ile belli bir oranda olmaması kalp hastalıklarının esas sebebi olmaktadır. Yani aslında her şey iki kolesterol düzeyi arasındaki denge ile ilişkili.
Bunun yanında VLDL adlı trigliserit düzeylerine bağlı üçüncü bir kolesterol düzeyi bulunmaktadır. Bu kolesterolün %70’i trigliseritlerden oluşur.
Eğer doktorunuz kolesterol düzeylerinizi düşürmeniz gerektiğini belirtiyorsa, bunun için değerlendirebileceğiniz doğal yöntemlere kısaca bir göz atalım.
Kolesterolü Normale Döndürmenin 7 Yolu
1- Karbonhidratı Azaltın
Nişastalı gıdalar ve karbonhidrat alımı, metabolik sendrom ile bağlantılıdır ve bu durum kolesterol ve ona bağlı kalp hastalıkları riskinin artmasına sebep olur.
Ketojenik diyet ise düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı ve orta düzeyde proteinli bir diyet olduğu için kolesterolü düşürebilen diyetlerden birisidir. HDL kolesterolü, ağırlığı ve trigliseritleri arttırabilmektedir ancak LDL kolesterolü azaltabilmektedir. Biraz ters gibi görünebilir ancak yağ alımını arttırmak aslında hem uzun hem de kısa vadede kolesterolün daha iyi yönetimini sağlamaktadır.
Ancak fazla yağ yoğunluklu bir beslenmeden kaçınmak isteyenler için en ideali Akdeniz tipi beslenmeye sahip olmaktır. Bu beslenme düzeninde rafine karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar az bulunurlar. Lakin HDL kolesterlün arttırılmasına katkı sağlamaktadır.
2- Kilo Verin
Beden ağırlığınızın %5-%10 civarını vermeniz trigliserit düzeylerinizi azaltmak ve HDL düzeyini arttırmak için yeterli olmaktadır. Bu tip az ancak önemli kilo kayıpları kötü kolesterolü doğrudan azaltmasalar da iyi kolesterolü arttırarak oranı dengelemektedirler.
3- Bir Bardak Kırmızı Şarap İçin
Kolesterol düzeylerini nasıl düşüreceğinizi merak ediyorsanız, az miktarda alkol alımının iyi kolesterolü arttırdığını bilmeniz gerekli. Ancak bu konuda en etkili ve sağlıklı seçenek kırmızı şaraptır. Zira bira ve likör gibi şekerli seçenekler iyi besin değerleri sunmuyorlar.
Elbette ne kadar içmeniz gerektiğini de bilmeniz gerekiyor. Günde 30 gram alkol tüketiminin koroner kalp hastalıkları riskini %24 oranında azalttığı biliniyor. Ancak bu uygulama trigliseritleri bir miktar arttırıyor. Genetik yapısı uygun olan bireylerde alkol kötü kolesterolün birazcık artmasına da sebep olabilir. Bu nedenle kırmızı şarabı da az miktarlarda bir besin desteği olarak tüketmelisiniz.
4- Sigarayı Bırakın
Sigara her konuda insan sağlığına zararlıdır ve kolesterol de bunlardan birisidir. Sigara ve tütün ürünleri iyi kolesterolü düşürür, kötü kolesterolü yükseltirler ve bu da kalp hastalıkları riskini ciddi anlamda arttırır.
5- Hareket Edin
Hareketsiz bir yaşam tarzı maalesef kalp hastalıklarına sebep olur. Orta-yoğun yoğunluklu bir direnç egzersizi uygulaması ve yüksek yoğunluklu aerobik egzersizler iyi kolesterolünüzün artmasını sağlayabilmektedir. Egzersiz aynı zamanda kilo kontrolüne de yardımcı olarak kalbe daha fazla katkı sağlamaktadır.
6- Kolesterol Düşüren Besin Desteklerini Değerlendirin
Normal kolesterol düzeylerine erişebilmeniz için kullanabileceğiniz besin desteklerini eczanelerde bulmak mümkün. Ancak bunları kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmayı unutmamalısınız çünkü hali hazırda kullandığınız ilaçlar ile etkileşime sebep olmaları mümkün.
Niasin, kırmızı maya pirinci ve limonotu öz yağı bu konuda en başarılı ürünler arasında yer alıyorlar.
7- Kolesterolü Düşüren İlaçlar Alın
Klasik ilaçların kullanımı günümüzde gerekmedikçe önerilmiyor ancak aşırı yüksek kolesterol düzeyine sahip olanların bu seçeneği değerlendirmeleri de mümkün. Bilhassa doktorunuz hangi ilaçları tercih etmeniz gerektiği konusunda size bilgi verecektir ve reçete yazacaktır. Hastalar maalesef acil ve çok yüksek kolesterol vakalarında bile doğal yöntemler için inat edebiliyorlar ancak bazı durumlarda doğal seçenekler yerine ilaçları tercih etmek hayatın korunması için önem kazanabilmektedirler.