Koşularda Nasıl Giyinmeli?

Hayatında 1 metreden fazla koşamayan ben, Spor hocalarımın ve yardımseverliğimin de etkisi ile Yardım koşuları baanesiyle koşmaya başladığımdan beri, bir koşucuyum.

 

 

Siz de kendinizi sitede hareket bölümündeki, koşu programlarıyla destekleyip uzun koşulara vücudunuzu alıştırdıktan sonra, artık 21 Km.lik yarı maraton koşmaya hazırsınız demektir. Ancak sadece fiziklse kondüsyonuzun iyi olması değil, sizi bu yolda taşıyacak tüm aksesuar ve teçhizatınızın da yerinde olması gerekiyor.

 

Mesela sıcak havalarda yapılan koşularla soğuk havalarda neler giymeniz gerektiği arasında pek çok fark var.

Spor ayakkabı: En önemli konu! Ayakkabınızı mutlaka deniyorsunuz, ancak spor ayakkabı ile koşu ayakkabıları farklı.. Hatta maraton koşacağınızı da belirtmenizde fayda var. Outrunners mağazalarında Koşuya ait her şey mevcut. Gidin ayak analizinizi yaptırın, ayağınızı koruyacak en etkili ayakkabıları seçin. Benim tercihim Nike, Asics ve New Balance.. Koşacağım lokasyonlara göre değişiyor.

 

 

Tişört ve Üst Giyim: Tıpkı bacakların birbirine sürtünmesinde olduğu gibi, koltuk altlarındaki tahriş de, asla uğraşmak istemeyeceğiniz bir sorun. O yüzden, özellikle koşucular için üretilmiş ve koltuk altlarında dikiş olmayan kıyafetler giyin. Ben kendi bedenimden bir beden büyük hava alan, ter tutmayan ancak soğuğu da geçirmeyen ürünleri tercih ediyorum. Nike gibi.

 

 

Şortla mı Taytla mı: 8km ya da daha az koşmak için bol koşu şortları giymek rahat gözükse de, bir saatten fazla süren koşularda şortlar bacaklarınızın birbirine sürtünmesi sonucunda dizlerinizi tahriş edebilir. Başıma gelen her şeyi yazıyorum ancak dediğim gibi koşarken altınıza ne giydiğiniz tamamen kişisel tercihinize bağlı. Ben hava hiç fark etmiyor hava alan, hafif ve sıkılığı orta karar kapri taytları tercih ediyorum.

 

Sporcu sütyeni: İşte hanımlar başka can alıcı konu, yukarıda tayt örneğindeki gibi, göğüslerinizin uzun koşuda sürtünmeden tahriş olmasını, ayrıca onların zıplamasıyla bozulan konsantrasyonunuzu hemen kontrol altına alacağınız en önemli konu.. Mutlaka sıkı, sıkmayan batmayan acıtmayan iyi bir koşu sütyeni.. Sporcu sütyenlerinden farklıdır. Tam desteklemesi ve tutması gerekir. Ayrıa hava alan ve ter tutmayan yeni kuşak kumaşlardan seçmenizi öneririm. Bu anlamda Nike ve New Balance oldukça kullanışlı.

 

Çorap: Ayağınıza rahat bir şekilde oturan, dikişsiz, ince ve bilekte biten kısa çoraplar tercih edin. Bu sayede hem rahat eder hem de nasır oluşumunu engellersiniz. Ülkemizde bu konuda Outrunners mağazaları gerçekten alternatifleri ile koşucuları rahatlatıyor.

 

Basınçlı tayt veya çorap : Eğer ilk birkaç kilometrede alt bacağınız yoruluyorsa ve uzun koşulardan sonra baldırlarınızda çok ağrı oluyorsa, özellikle basınçlı tayt, baldırlık ya da çoraplar, daha iyi hissetmenize sağlar. İşte bu çok önemli detay.. Baldırlarımın krampları nedeniyle Runataolia 2014 son kilometrelerde sürünmeme sebep olmuştu. Sıcak havalar vücutta su hızla azaldığı için mineral eksilmesine bağlı olarak kramp yaşama ihtimaliniz daha yüksek.. Soğuk havalarda ise kasları sıcak tutacak iyi bir çözüm bu baldır çorapları. Havalar ısındığındaysa, nefes alabilen malzemeden yapılmış ürünleri tercih edin. Önemli detay, çorapları ve aksesuarları koşu sonrası kullanmaya devam.

 

GPS’li saat: Bazı insanlar için yarış boyunca tempolarını ve geçen zamanı bilmek önemlidir. GPS’li saatler de tam olarak bunu sağlıyor. En temel modellerden birini alabileceğiniz gibi, fazla para harcamak istemiyorsanız, GPS kullanan koşu uygulamalarını telefonunuza yükleyebilirsiniz. Bu anlamda 25 Ekim New Balance Büyükada , 8 Kasım Nike Runistanbul, 15 Kasım Vodafone İstanbul Maratonlarında Apple Watch ve Nike uygulamalarımla koşacağım bakalım nasıl olacak?

 

Eldiven, Şapka: Özellikle Kış aylarındaki maratonlarda terleyen saçlarım nedeniyle çok ağır hastalanmam neticesinde kış koşularında mutlaka kafamı sıcak tutmayı öğrendim. Bu nedenle yine hava alan ancak ısıyı tutan teknolojideki malzemeleri kullanmanızı öneririm. Nike ve New Balance bu anlamda kurtarıcım. Yaz aylarında ise hafif bir koşucu şapkası takmak da hem yüzünüze güneş gelmesini önler hem de teri emer.

 

Bel çantası: Genelde yarışlarda yeterince su istasyonu kuruluyor, dolayısıyla bu aksesuarı kullanmak tercihinize bağlı. Ama istasyonlarda durmak istemiyor ya da ihtiyacınız olan anda su içmek istiyorsanız, şişenizi taşıyabileceğiniz kemer çantalardan kullanın. Bu çantalarda, selfie cekmek icin telefonunuzu, anahtar ya da dudakları kuruyan benim gibi süslü iseniz dudak ürününüzü taşıyabilirsiniz.

 

Güneş gözlüğü ve Güneş kremi: En az 2 saat boyunca dışarıda koşacağınız için, su geçirmeyen güneş kremlerinden kullanmanız çok önemli. Yarıştan yarım saat önce sürmeniz yeterli olacaktır. UV ışınlarından ya da aniden bastıran yağmurdan gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü kullanmak iyi bir fikir olabilir, ben kullanamasam da çevremde kullananlar var.

 

 

Her şey bir tecrübe ancak koşulardan önce

  1. Su içmeye
  2. Ayak bakımınızı yapmaya ve ayak parmaklarınızı kremlemeye
  3. Bacaklarınızı kremlemeye
  4. Tuvaletinizin olmamasına
  5. Enerji veren yiyeceklerin yenmiş olmasına

Ayrıca özen gösterin..

Koşularda görüşmek üzere..

 

Ayşe Tolga

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.