Magnezyum yağının faydaları – Spor performansından migren tedavisine
Gezegenimizde bol bulunan bir element olan magnezyum, insan bedenindeki tüm organlarda da mevcuttur. Hatta sağlığımız için gerekli olan 300 biyokimyasal reaksiyon için en önemli mineraller arasında sayılmaktadır. Ama maalesef çoğumuz yeteri kadar magnezyum almıyoruz ve magnezyum eksikliği yaşıyoruz.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı bir raporda, dünyadaki insanların magnezyum alım düzeyleri değişiklik gösteriyor ve ABD’deki yetişkin erkek ve kadınların %60’ından daha azı yeterli miktarda magnezyum alabiliyor. Beslenirken filtrelenmiş su ve aşırı tüketilmiş toprak nedeniyle de besinlerden yeteri kadar magnezyum alamıyoruz.
Dolayısıyla, filtrelenmemiş içme suyunda magnezyum bulunsa da, yemeklerden de magnezyumu almak gerekiyor. Sebzeler, tahıllar, meyveler ve kuruyemişler bu konuda etkiliyken, daha fazla magnezyum almanın bir diğer yolu ise magnezyum yağı kullanmak.
Adının aksine aslında magnezyum yağı bir yağ değil. Yağ gibi adlandırılmasının sebebi, suyla karışan magnezyum klorun yağa benzer bir doku oluşturması. Farklı doz ve minerallere sahip çok sayıda yağ mevcut ancak bunu evde yapmak da oldukça kolay.
Magnezyum temel olarak azalmış stres, iyi hissetme ve uykuyu iyileştirme etkilerine sahip olsa da, performansı arttırdığı, cilt kalitesini yükselttiği ve hipertansiyon yahut diyabet ile de mücadele ettiği biliniyor.
Magnezyum Yağının Temel Bilgileri
Vücudumuzdaki magnezyum iyonları temel olarak kemiklerde bulunurlar ancak besinleri enerjiye dönüştüren sindirim sistemindeki enzimlerde de büyük bir öneme sahiptir.
Magnezyum’un DNA, RNA ve proteinler gibi önemli moleküllerin üretiminde de rolü vardır. Kemiklerde, hücre duvarlarında, kromozomlarda, magnezyum temel yapının zeminini oluşturur.
Magnezyum’un kalsiyum emiliminde de önemli bir rolü olduğu unutulmamalıdır. Bu iki mineral vücutta özel bir ilişkiye sahiptir ve eğer kalsiyum eksikliğiniz varsa, magnezyum eksikliğiniz olduğu da düşünülmelidir. Bu nedenle kalsiyum bakımından zengin besinleri magnezyum bakımından zengin besinler ile birlikte tüketmek gerekmektedir.
Magnezyum eksikliğinin bağlı olduğu negatif etkiler şu şekildedirler:
- Hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları
- Koroner kalp hastalıkları
- Metabolik sendromlar
- İnme
- Osteoporoz
- Azalmış insülin hassasiyeti
- Astım
- Migren ve baş ağrıları
- Enfeksiyonlar
- Kan hücrelerinin iç yapısında bozulmalar
- Egzersiz performansının düşmesi
- Mide ve bağırsak sorunları
Magnezyum Yağı Nedir?
Antik dönemdeki insanlar, antik mineral olarak adlandırılan mineralleri yüzyıllar boyunca terapilerde kullanmışlardır ancak bunun bilimsel sebeplerinin farkında olmamışlardır. Mineral banyoları, bitkisel kompresler, çamur paketleri ve buhar banyoları bunlar arasında bulunmaktadır.
Deri ötesi terapilerin ne kadar faydalı olduğunu artık biliyoruz ve magnezyumun bu şekilde kullanımının yan etkileri önlemekte ne kadar başarılı olduğunu, ayrıca daha hızlı ve etkili sonuçlar verdiğini de görüyoruz.
Magnezyum her ne kadar çok sayıda besinde bulunsa da, en iyi emilim şekli ağızdan değildir. Ağızdan alınan magnezyum, sindirim sistemindeki faktörlerden etkilenmektedir ve bunun yanında laksatif etkisi nedeniyle bağırsaklardan emiliminde yeterli süre bulunmamaktadır.
Magnezyum enjeksiyonu kalp krizleri ve inmelerde yaygın olarak kullanılır ancak magnezyum düzeylerini arttırmanın en iyi yolu, deri üzerinden yapılan uygulamalardır. Bazı sağlık uzmanları bu uygulamayı Deriötesi Magnezyum Terapisi olarak adlandırmaktadırlar.
Günlük 300 miligramlık bir magnezyum alımı gerekli görülür ve bazı kaynaklardan erkekler için 400 miligrama kadar ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Günlük beslenmemizde bunun sadece 250 miligramlık bir miktarını alabiliyoruz ve bu nedenle magnezyum yağı gibi ürünler en verimli hale geliyorlar.
Magnezyum Yağının 7 Faydası
Spor performansı ve dinlenme
Atletlerin en iyi performans için doğru magnezyum oranına ihtiyaç duyarlar. Magnezyum konusunda yapılan çalışmalar, magnezyumun egzersiz sırasında vücuda tekrar dağıtıldığını ve bunun performansı kötü yönde etkileyebildiğini gösteriyor. Özellikle güreşçiler gibi ağırlık kontrolüne ihtiyaç duyanlar bu konuda en çok etkilenenler oluyorlar.
Magnezyum desteği alan sporcular, egzersiz performanslarının arttığını bulabiliyorlar. Ayrıca magnezyum yağının doğal bir kas gevşetici olması, onun spor sonrası kas ve eklem ağrıları için de iyi bir çözüm haline getiriyor.
Migren Tedavisi
Migren hastalığı olanların akut migren atakları sırasında düşük hücrelerarası magnezyum seviyeleri mevcuttur. Magnezyumdaki bu düşük seviyeler, migren ağrılarını tetikleyen reseptör ve nörotransmitter problemlerine sebep olmaktadırlar. Çalışmalar magnezyum desteklerinin migren aralıklarını uzattığını gösteriyorlar.
Cilt Bakımı
Magnezyum yağı üzerine çalışmalar, derideki yağlılığı azaltma, akne ve cilti rahatsızlıklarını geçirme konusunda başarılı olduğunu göstermektedir.
Diyabetin Düzenlenmesi
Diyabetin kötü yönetilmesi, ürede glukoza sebep olur ve bu da magnezyum düzeylerini düşürerek insülin direncini arttırır. Doğru magnezyum seviyeleri diyabet hastalarına katkıda bulunur ve insülin direncini azaltır.
Hipertansiyonun Düzenlenmesi
Magnezyum desteklerinin hipertansiyon hastalarında kan basıncını bir miktar düşürebildiği görülmüştür. Bu bireylerde kan basıncını etkileyen bazı ek faktörler de mevcuttur ancak kesin sonuçlar magnezyumun kesinlikle kan basıncını düşürdüğünü gösteriyor.
Stres Yönetimi ve İyi Hissetme
Magnezyumun stresi azaltan etkisi uzun süredir biliniyor ve beden stres altında olduğunda hem psikolojik hem de nörolojik anlamda dengesizleştiğinden, magnezyumun etkisi hormon düzeylerinin ayarlanmasını da sağlıyor.
Uykunun İyileşmesi
Magnezyum doğal bir kas gevşeticidir ve bu nedenle uyku sorunları bulunanlara katkıda bulunur. Beyin ve sinir sistemindeki GABA reseptörlerini gevşetme etkisi bulunan magnezyum bu nedenle uykuya katkıda bulunur.
Magnezyum desteklerinin diğer faydaları şu şekilde sıralanıyorlar:
- Hamile kadınlarda preeklampsi ve eklampsi riskinin düşürür
- Erken doğmuş bebeklerde beyin zararını önler
- Hamile kadınların sabah bulantılarına engel olur
- Hormonları dengeler
- PMS semptomlarını azaltır
- Osteoporosis’i önlemeye yardımcı olur
Magnezyum Yağı Nasıl Kullanılır?
Magnezyum yağının günlük kullanımı önerilmektedir ve magnezyum düzeylerinizin normal hale gelmesi bir süre alabilir. Şu şekillerde onu kullanabilirsiniz:
- Sprey
- Masaj
- Banyo
- Ayak kremi
- Deodorant
Magnezyum Yağının Olası Yan Etkileri
Magnezyuma alerjisi olanlar için bazı yan etkiler ortaya çıkabilir ve bunun yanında düşük kan basıncı olanların yağı dikkatli kullanmaları gerekir. Az bir miktarla başlamak önerilmektedir ve bunun yanında hipotansiyonunuz da tuz alımı ile ciddi anlamda etkilenebilir.
Eğer anti-anksiyete ilaçları alıyorsanız, magnezyum hiperaktif sinir sisteminizi gereğinden fazla düzeltebilir ve fazla gevşek olabilirsiniz. Bu durumda magnezyum kullanımını durdurmak gerekmektedir.
Cildi çok hassas olanlar da yağı tüm vücutlarına uygulamadan önce dikkatli olmalılar. Zira aşırı hassasiyet cildinize zarar verebilir. Ayrıca böbrek yetmezliği olanlar da önce doktorlarına başvurmalılar.