Meditasyonla stresi yenmenin 4 önemli yolu
Stresi tamamen yenmek kolay değil ama üstesinden gelmek için bazı şeyleri değiştirmeye çalışmak da zor değil. Sadece durduğunuz yerde stresliyim diyerek ama hiçbir şey yapmayarak beklemek de işleri daha da zora sokuyor. Zaten büyük şehrin kargaşası, özel sorunlar, bazen hastalıklar derken kısır döngünün içinde savrulup gidiyoruz. İşte bu savrulmayı engellemek için strese, tabiri caizse, taş koymak gerekiyor.
Hepimizin belli koşturması, yoğun bir hayatı var. Eskisinden çok daha meşgulüz. Sevdiklerimizden zaman çalıp, teknolojiye bağımlı yaşıyoruz. Herşeyi hazır alıp, sonra neden hastalandım diye dert yanıyoruz. Oysa ki kısa zaman ayırmalar ve çevremizle ilgili küçük değişiklikler inanın stresi yenmenizde büyük bir adım atmanıza neden olacak.
Şimdi daha fazla bağışıklık sistemi zayıflaması istemiyorsak harekete geçme zamanı. İşte size kolaylıkla uygulamayı deneyebileceğiniz 4 maddelik bir liste…
-
Bazen ‘’Hayır’’ demeyi öğrenmeliyiz.
Bazen, sadece hayır demek gerekir. Çevremizdeki insanlar duruma göre seni 100 farklı yöne çekmeye çalışacak. Her şeye evet diyorsan, sen kendini parçalıyorsun demektir. Çünkü sen, sen olmayacaksın ve tabii mutlu da olmayacaksın. Hayat sizin ve hedefler de öncelikle sizin. Bu şekilde kendinize odaklanarak, sizi engelleyecek yoracak gereksiz şeylere hayır demeyi öğrenin. Ben de her şeye evet dediğimde, hayatımda yarattığım büyük şeyler için zamanımın kalmadığını anlıyorum ve artık buna kendim müdahale ederek zaman zaman gerektiği yerlerde hayır diyorum.
2. Kendinize sorun, “Rahatlamamı sağlayan şeyler neler?”
Hiç masaj randevusundan çıkmış birinin yüzünü gördünüz mü? Mutlu ve sakin. Çünkü kendilerine zaman ayırmışlar ve rahatlamışlar.
Bence en önemli şey, kendi rahatlamanıza yardımcı olan şeyleri bilmek. Bunları bir kağıda yazın ve tek tek üzerinden geçin. Yüzünüzde gülümseme yaratanları en üst sıraya alın. Çok bayılmadıklarınızı alta atın. Örneğin, organik pazar gezmek. Ben bayılırım. Taze meyve, sebzeler kokular, otlar beni benden alır, rahatlamamı sağlar. Belki siz havuzda yüzmeyi istersiniz. Su sizi rahatlatır. Belki bahçede toprak işleri yaparsınız. Herkesin zevki farklıdır ama mutlaka yapmaktan mutluluk duyduğu kendisini rahatlatan birşeyler vardır. Önemli olan bunları yakalamak ve zaman ayırarak yapmak.
3. Meditasyon ve yoga yapın.
En sevdiğim meditasyon eğitmenlerinden biri bir eğitim sırasında “Meditasyon için vaktiniz yoksa, iki kat fazla meditasyon yapmanız gerekir” demişti. Tahminimce herkes zor zaman buluyor, zira zaman kıtlığı var! Stresli olduğumuz zaman, bedenlerimiz savunmaya geçiyor ve düzenleri bozuluyor.
Çalışmalar, zaman içindeki kronik stresin hastalıklara neden olabileceğini gösteriyor. Bu, biraz dinlenme ve gevşeme ile parasempatik sinir sistemimize girmek için daha fazla zaman harcamak zorunda olduğumuz anlamına geliyor. Yoga ve meditasyon, bedenlerimizin ve zihinlerin son derece rahatlamasına yardımcı olur.
Meditasyon İpucu: 5 ila 10 dakika boyunca sakin bir yere oturun, gözlerinizi kapayın ve sadece nefes alın. Nefes alıp verin ve 20’ye kadar sayın, her tek sayıda nefes alın ve çift sayıda nefes verin. Bu arada en sevdiğiniz meditasyon şarkı listesini de dinleyin. Rahatlayın, her türlü düşünceyi kafanızdan uzak tutmaya çalışın.
4. Magnezyum, magnezyum, magnezyum!
Tüm fiziksel ve duygusal stresle vücutta magnezyum erimesi yaşıyoruz. Bu çok önemli. Magnezyumu vücutta doyurmak zaten zorken, bir de üzerine kaybetmek iyi değil. Magnezyum vücudumuz için önemli.
Magnezyum, sakinleştirici ve dinlendirici bir mineral olarak biliniyor. Sinir sistemini düzenlediği ve stresle baş etmemize yardım ettiği de belirlendi. Kas ve sinir fonksiyonu, enerji üretimi / stres azaltma, besin metabolizması ve kemik – hücre oluşumu için çok önemli olduğu bilinmektedir. Stres azalmasının dışında, magnezyumun kas ağrısını azalttığı, uykuya yardım ettiği, sindirimde yardımcı olduğu, kabızlığı hafiflettiği ve baş ağrılarını azalttığı da ayrıca faydaları arasında. Böyle bir enerji santrali kendisi!
Ne yazık ki, çoğumuz beslenirken (koyu yapraklı yeşillikler, fıstık, tohumlar ve tahıllar gibi gıdalardan) yeterli miktarda magnezyum almıyoruz. Bu durumdan zaman zaman endişe, korku ve huzursuzluk yaşayabilirsiniz. Sonuçta, biz bir insanız ve her şey kontrolümüz dışında kalan zamanda değişebiliyor! Bunun için öncelikle beslenme düzenimize odaklanıp, magnezyum açısındna değerli olan besinleri tüketmek gerekir. Doğal olan budur. Ancak bu yeterli değilse, o zaman takviye olarak almayı düşünebilirsiniz.
Stresi Uzak Tutun!
Sakin kalmak için elimden gelen her şeyi yapmam benim, bizim için çok önemli. “Sakin olduğumda, çok daha net bir şekilde düşündüğüm, odaklanabileceğim, daha fazla iş yapabileceğim ve meslektaşlarımıza daha fazla şey vereceğim” diyerek işlerinize başlayın. Sabah uyandığınızda aynanın karşısında kendinize gülümseyin, güne huysuzlukla başlamayın. Bunlar hep stres getiriyor. Zamanla bunu çevrenize de bulaştırın, inanın buna değer!