Menopozda Miyomlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Rahim miyomları, yaygın olarak görülen oluşumlardır ve kadınların yaklaşık yüzde 80’inde 50 yaşına kadar miyomlar görülür. Rahim miyomları, hafif belirtilerin yanı sıra şiddetli belirtilere de yol açabilir. Miyomlara neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte bu iyi huylu oluşumların zamanla değiştikleri bilinmektedir.
Uzmanlar, miyomların neden oluştuklarını bilmeseler de bunların östrojen üretimiyle birlikte görüldüğü biliniyor. Vücutta değişiklikler oldukça rahimde miyom oluşma olasılığı değişiklik gösterir. Menopoza girmeyle birlikte genelde miyomların neden olduğu belirtilerde azalma meydana gelir.
Menopozda Neler Olur?
Menopoz sırasında vücut, doğal bir değişim sürecinden geçer. Üst üste 12 ay adet görmemek, kadının üreyebildiği yılların sonuna geldiğine işaret eder.
Menopoza kadar olan süreç, perimenopoz olarak isimlendirilir. Perimenopoz döneminde kadınların çoğu bazı değişiklikler ve belirtiler yaşamaya başlar.
Menopoz sırasında vücutta meydana gelen değişikliklerden bazıları şu şekildedir:
- Yumurtalıklar östrojen ve progesteron üretmeyi sonlandırır.
- Yumurtalıklar, fallop tüplerine yumurta bırakmayı sonlandırır.
- Adet döngüsü tamamen sona erer.
Menopozda Miyomlar Küçülür mü?
Kadınlık hormonları, miyomların oluşumu üzerinde etkilidir. Östrojen ve progesteron gibi hormonlar, miyomların oluşma riskini arttırır. Bu hormonlar en çok doğurgan olunan yıllarda salgılanır.
Vücudun menopoza girmesiyle birlikte bu hormonlarda azalma görülür. Menopozla birlikte yumurtalıkların işlevi azalır ve yumurtalıklar östrojen üretmemeye başlar.
Menopoza yaklaştıkça rahim miyomlarında küçülme fark edilebilir. Hatta pek çok kadında miyomla ilişkili olarak görülen belirtiler ortadan kaybolur. Menopozla birlikte yeni miyomların oluşma riski de azalır.
Adet döngüleri son bulduğunda miyomlar uykuya geçer. Yani yumurtalıklar her şeyi kış uykusuna yatırır.
Miyomlar, nadir olmakla birlikte menopoz sonrası da oluşabilmektedir. Bunun nedeni tam olarak bilinmiyor olsa da menopozda oluşan miyomlar genelde daha hafif şiddetli belirtilere neden olur.
Rahimde Miyom Tedavisi Nasıl Olur?
Rahimde miyom tedavisi, yaşınıza ve belirtilerinize göre değişiklik gösterecektir. Menopoz öncesi dönemde çeşitli hormonal tedaviler ve cerrahi müdahaleler mümkündür. Ancak her kadının vücudu ve her miyom birbirinden farklıdır. Bu nedenle herkese uygulanacak tek bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır.
Miyomların hepsi birbirinden farklı boyutlardadır ve farklı yerlerde bulunurlar. Bu nedenle miyomların neden olduğu belirtiler herkeste farklı şekilde ortaya çıkabilir.
Bununla birlikte belli bir yaşa gelindiğinde miyomlar ve/veya belirtiler genelde ortalıktan kaybolur. Menopoz, rahim miyomlarının neden olduğu belirtileri azaltmada etkilidir. Bu nedenle doktorunuz aksini önermediği sürece bu dönemde muhtemelen tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır.
Yaşadığınız sorunların rahim miyomların kaynaklandığından emin olmanız önemlidir. Bazı kadınlarda menopoz sonrası ağır kanama görülür. Bu genelde miyom oluştuğunun ya da var olan miyomların kötüleştiğinin belirtisi değildir.
Menopoz döneminde yaşanan belirtiler, başka sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle sıra dışı belirtiler yaşıyorsanız, bunların miyomlardan kaynaklandığını varsayıp görmezden gelmemelisiniz.
Geçmişte miyom sorunu olan kişiler, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde yaşadıkların yoğun kanamanın nedenini miyomlara bağlayabilir. Ancak miyomlar menopoz sonrası nadiren belirtilere neden olur. Yani menopoz sonrası kanamanız varsa vücudunuz size başka şeyler söylemek istiyor olabilir. Bu durumda en kısa zamanda doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
Doktorunuz, belirtilerinize neden olan faktörleri belirlemek için çeşitli testler ve taramalar isteyebilir. Aynı zamanda pelvik muayene ile sorunu tespit etmeye çalışabilir.
Miyomlar, rahim sonrası dönemde nadiren kanamaya neden olur. Menopozda ortaya çıkan miyomlar ise genelde belirtiye neden olmaz. Bu durumda miyomların tedavi edilmesi gerekmeyecektir. Menopozda oluşan miyomlar size hiçbir rahatsızlık vermiyor ve hiçbir belirtiye neden olmuyorsa ortada endişelenmenizi gerektiren bir durum yok demektir.