Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Desteklemek için Ne Yapılmalı?

 

Bahar ve sonbahar gibi mevsim geçişleri olan zamanlarda insanlar enfeksiyona daha yatkın hale gelebiliyor. Özellikle bahar aylarında havada daha çok alerjen bulunması nedeniyle vücut alerjilerle savaşırken enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelebiliyor.

Bahar aylarında olduğumuz bugünlerde genelde güneşli ve sıcak günler yaşayıp kısa kollu şeyler giysek de gün içinde hava sıcaklıklarının aniden değişmesiyle birlikte bağışıklık sistemi bu durumdan etkilenebildiği için virüslere karşı daha hassas hale gelebiliyoruz.

Mevsim geçişlerinde hasta olmak, insanların davranışlarında meydana gelen değişikliklerle de ilgilidir. Bahar aylarında insanlar daha sık dışarı çıkıp sosyalleştikleri için hastalıklar insanlar arasında daha kolay bir şekilde yayılabiliyor. Ayrıca gün içinde ya da hafta içinde hava sıcaklığında meydana gelen büyük değişimler, havaya uygun kıyafetler giyilmediğinde daha kolay hastalanmaya yol açabiliyor.

Mevsim geçişlerine uygun olarak giyinmek için kat kat giyinerek hava sıcaklığına daha kolay uyum sağlayabilirsiniz. Bu sayede öğlen ince kıyafetle sıcak hava uygun giyinirken akşamları ise üstünüze daha kalın bir şeyler geçirebilirsiniz.

Mevsim geçişlerinde dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ise tıpkı kışın olduğu gibi hijyen alışkanlıklarınız olacaktır. Ellerinizi su ve sabunla sık sık yıkamalı ve elleriniz kirliyken burnunuza, gözlerinize ya da ağzınıza dokunmamalısınız. Ayrıca genzinizin ve boğazınızın kuruması, mikropların vücudunuza daha kolay girmesine neden olabileceği için gün içinde bolca su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Ne Yapılmalı?

Mevsim fark etmeksizin bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Öncelikle bağışıklık sistemini bir bütün olarak ele almalısınız. Bağışıklık sisteminizin düzgün bir şekilde çalışması için tüm sistemlerinizin dengede ve uyum içinde olmaları gerekir.

Araştırmalar; beslenme düzeni, egzersiz, yaş, psikolojik stres ve diğer çeşitli faktörlerin bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Bu nedenle genel olarak sağlıklı yaşamak için dikkat edeceğiniz bazı şeyler, bağışıklık sisteminizi desteklemenize yardımcı olacaktır.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yapabileceğiniz en önemli şey, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek olacaktır. Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olduğunuzda bağışıklık sisteminiz doğal olarak düzgün bir şekilde işleyecektir. Bağışıklık sisteminiz dahil olmak üzere tüm vücudunuz, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olduğunuzda çevresel faktörlere karşı daha korunaklı olacaktır.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için yapabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:

  • Sigara içmeyin.
  • Meyve ve sebze bakımından zengin beslenin.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Sağlıklı kilonuzda olun.
  • Alkol tüketiyorsanız ölçülü olun.
  • Yeteri kadar uyuyun.
  • Elleri sık sık yıkamak gibi önlenmele enfeksiyonlardan kaçının.
  • Stresinizi minimuma indirin.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Doğal Yolları

Piyasada bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen pek çok takviye bulunuyor olsa da bağışıklık hücrelerinin sayısını arttırmak her zaman iyi bir şey olmayabiliyor. Örneğin, performanslarını arttırmak için kan dopingi kullanan sporcuların felç riski artabiliyor.

Bağışıklık sistemine ait hücreleri arttırmaya çalışmak karmaşık bir süreç olduğu için bilim insanlarına göre gerekli olan hücrelerin arttırılması mümkün değil gibi görünüyor. Bilimsel açıdan vücudun sürekli olarak bağışıklık hücreleri ürettiği biliyor. Fazlalık olan hücreler, doğal bir hücre ölümü süreci ile ortadan kaldırılmakla birlikte bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışması için kaç hücreye ya da hangi hücrelere sahip olunması gerektiği henüz tam olarak bilinmiyor.

Bağışıklık sisteminiz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden bir tanesi, dengeli ve sağlıklı beslenmek olacaktır. Sağlıklı bir bağışıklık sisteminin sağlıklı ve düzenli olarak beslenmeye ihtiyacı vardır. Yetersiz beslenen kişilerin bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasız oldukları bilinen bir gerçek.

Çinko, selenyum, demir, folik asit, A vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi önemli minerallerin ve vitaminlerin eksik olmasının bağışıklık tepkilerini etkileyebileceği düşünülüyor. Bu nedenle beslenme düzeninizde mikro besinlere yeteri kadar yer veremediğinizi düşünüyorsanız, multivitamin ve mineral takviyesi alarak bağışıklık sisteminiz üzerinde faydalı olabilir. Ancak bunları çok yüksek dozlarda tüketmek iyi bir şey değil. Bu nedenle vitamin ve mineral alırken aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz.

Stres ve Bağışıklık Sistemi

Modern tıpla birlikte zihin ve beden arasındaki yakın ilişki daha fazla incelenmeye başlandı. Mide rahatsızlığı, ürtiker ve hatta kalp hastalıklarının duygusal stresle ilişki olabileceği biliniyor. Hatta stres ve bağışıklık sistemi de üzerinde araştırma yapılan bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Stresi tanımlamak zor olmakla birlikte stresli olan durumlar kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle strese dair objektif bir değerlendirme yapmak zor olabiliyor. Bununla birlikte stresin etkileri kalp atış hızı gibi şeylerin ölçülmesiyle anlaşılabiliyor.

Pek çok bilim insanı stres ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi araştırmakla birlikte aniden ortaya çıkan ve kısa süren stres yerine uzun süreli kronik stresin soruna neden olduğu düşünülüyor. Kronik stres; aile, arkadaşlar ve iş ortamı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabiliyor.

Egzersiz ve Bağışıklık Sistemi

Son olarak egzersiz ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiden bahsedecek olursak düzenli egzersiz yapmanın, sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu biliyoruz. Egzersiz; kalp-damar sağlığını destekleme, kan basıncını düşürme, vücut ağırlığını kontrol altına alma ve çeşitli hastalıklara karşı korunma bakımından önemlidir. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak genel sağlığınızı destekleyebilir ve bu sayede bağışıklık sisteminizin gerektiğini gibi çalışmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.