Mindfulness Nedir, Faydaları Nelerdir?

En kısa tanımıyla mindfulness bilinçli farkındalık halidir.

Farkındalık. Oldukça net bir kelime.

Zihnin olan bitenle, yaptığınız şeyle, içinde hareket ettiğiniz alanla tamamen ilgilendiğini gösterir. Ama çoğu zaman  zihnimiz uçar, vücudumuzla teması kaybederiz ve çok geçmeden, az önce olan bir şey hakkında takıntılı düşüncelere kapılırız ya da gelecek hakkında endişeleniriz. Ve bu bizi tedirgin eder.

Farkındalık, tam olarak mevcut olmak, nerede olduğumuzun ve ne yaptığımızın farkında olmak ve etrafımızda olup bitenlere aşırı tepki vermemektir.

Yine de ne kadar uzağa sürüklenirsek sürüklenelim, farkındalık bizi olduğumuz yere, ne yaptığımıza ve hissettiğimize geri döndürmek için tam oradadır.

Farkındalığın ne olduğunu bilmek istiyorsanız, bir süre denemek en iyisidir. Kelimelere sığdırmak zor olduğu için kitaplarda, web sitelerinde, ses ve videolarda anlam bakımından küçük farklılıklar bulacaksınız.

 

FARKINDALIĞIN TANIMI

Farkındalık, tam olarak mevcut olmak, nerede olduğumuzun ve ne yaptığımızın farkında olmak ve etrafımızda olup bitenlere aşırı tepki vermemek veya bunalmamak için temel insan yeteneğidir.

Farkındalık, her insanın zaten sahip olduğu bir niteliktir, zihninizde canlandırmanız gereken bir şey değildir, sadece ona nasıl erişeceğinizi öğrenmeniz gerekir.

FARKINDALIK UYGULAMA TÜRLERİ

Farkındalık doğuştan gelse de, kanıtlanmış tekniklerle geliştirilebilir .

İşte bazı örnekler:

  1. Oturma, yürüme , ayakta durma ve hareket etme meditasyonu ( yatmak da mümkündür , ancak genellikle uykuya da yol açar);
  2. Günlük hayata eklediğimiz kısa molalar;
  3. Meditasyon pratiğini yoga veya spor gibi diğer aktivitelerle birleştirme .

FARKINDALIK UYGULAMASININ FAYDALARI

Meditasyon yaptığımızda, faydalarına odaklanmak yardımcı olmaz, sadece uygulamayı yapmak yardımcı olur.

Dikkatli olduğumuzda, stresi azaltır , performansı artırır , kendi zihnimizi gözlemleyerek iç görü ve farkındalık kazanır ve başkalarının iyiliğine dikkatimizi artırırız.

Farkındalık meditasyonu, yaşamlarımızda yargıyı askıya alabileceğimiz ve zihnin işleyişiyle ilgili doğal merakımızı açığa çıkarabileceğimiz , deneyimimize kendimize ve başkalarına karşı sıcaklık ve nezaketle yaklaşabileceğimiz bir zaman verir.

FARKINDALIK HAKKINDA 8 GERÇEK

  1. Farkındalık belirsiz veya egzotik değildir. Bize tanıdık geliyor çünkü zaten yaptığımız şey, zaten nasıl olduğumuz.
  2. Farkındalık, yaptığımız özel bir ek şey değildir. Halihazırda var olma kapasitemiz var ve bu kim olduğumuzu değiştirmemizi gerektirmiyor. Ancak bu doğuştan gelen nitelikleri kendimize, sevdiklerimize, dost ve komşularımıza, birlikte çalıştığımız insanlara, yer aldığımız kurum ve kuruluşlara fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış basit uygulamalarla geliştirebiliriz.
  3. Değişmene gerek yok. Bizden kim olduğumuzu değiştirmemizi veya olmadığımız bir şey haline gelmemizi isteyen çözümler bizi defalarca hayal kırıklığına uğrattı. Farkındalık, insan olarak kim olduğumuzun en iyisini tanır ve geliştirir.
  4. Farkındalık dönüştürücü bir sosyal fenomen olma potansiyeline sahiptir. 
  5. Herkes yapabilir. Farkındalık uygulaması evrensel insan niteliklerini geliştirir ve kimsenin inançlarını değiştirmesini gerektirmez. Herkes yararlanabilir ve öğrenmesi kolaydır.
  6. Bu bir yaşam biçimidir.  Farkındalık bir uygulamadan daha fazlasıdır. Yaptığımız her şeye farkındalık ve özen gösterir ve gereksiz stresi azaltır. Hayatımızı güzelleştirir.
  7. Kanıta dayalıdır. İnanç konusunda dikkatli olmak zorunda değiliz. Hem bilim hem de deneyim, sağlığımız, mutluluğumuz, işimiz ve ilişkilerimiz için olumlu faydalarını göstermektedir.
  8. Yeniliği tetikler. Dünyamızın artan karmaşıklığı ve belirsizliği ile uğraşırken, farkındalık bizi görünüşte uzlaşmaz sorunlara etkili, esnek, düşük maliyetli yanıtlara götürebilir.

Farkındalık Tamamen Kafanızda Değildir

Dikkat ve meditasyon hakkında düşündüğümüzde, düşüncelerimiz hakkında düşünmeye kendimizi kaptırabiliriz: kafamızda olup bitenler hakkında bir şeyler yapacağız. Sanki sahip olduğumuz bu bedenler, beynimizin taşıması için elverişsiz çuvallar gibi.

Her şeyin kafanızda kalmasına rağmen, eski güzel yerçekimi hissinden yoksundur.

Meditasyon vücutta başlar ve vücutta biter. Nerede olduğumuza ve neler olup bittiğine dikkat etmek için zaman ayırmayı içerir ve bu, vücudumuzun farkında olmakla başlar.

Meditasyon bedende başlar ve bedende biter. Nerede olduğumuza ve neler olup bittiğine dikkat etmek için zaman ayırmayı içerir ve bu, vücudumuzun farkında olmakla başlar. Bu hareketin kendisi sakinleştirici olabilir, çünkü vücudumuza bir şans verirsek gevşemesine yardımcı olan içsel ritimler vardır.

MEDİTASYON UYGULAMASI İÇİN NASIL OTURULUR?

İşte bir meditasyon pratiği periyodunun başlangıç ​​aşaması olarak ya da sadece bir dakika için yapılacak bir şey olarak, belki kendinizi dengelemek ve mücadeleye geri dönmeden önce bir rahatlama anı bulmak için kullanılabilecek bir duruş uygulaması. Yaralanmalarınız veya başka fiziksel güçlükleriniz varsa, bunu durumunuza göre değiştirebilirsiniz.

  1. Her ne üzerinde oturuyorsanız – bir sandalye, bir meditasyon minderi, bir park bankı – size sabit, sağlam bir koltuk sağlayan, sallanmayan bir yer bulun.
  2. Bacaklarınızın ne yaptığına dikkat edin. Yerde bir minder üzerindeyseniz, bacaklarınızı rahatça önünüzde çaprazlayın. (Zaten bir tür oturarak yoga duruşu yapıyorsanız, devam edin.) Bir sandalyedeyseniz, ayaklarınızın altı yere değiyorsa iyi olur.
  3. Vücudunuzun üst kısmını düzeltin ama sertleştirmeyin. Omurga doğal bir eğriliğe sahiptir. Orada olsun. Başınız ve omuzlarınız omurlarınızın üzerinde rahatça durabilir.
  4. Üst kollarınızı üst vücudunuza paralel konumlandırın. Ardından ellerinizi bacaklarınızın üst kısmına bırakın. Üst kollarınız yanlarınızdayken elleriniz doğru noktaya inecektir. Çok ileri gitmek sizi önseziye götürür. Çok geri gitmek seni sertleştirir. Vücudunuzun tellerini akort ediyorsunuz – ne çok sıkı ne de çok gevşek.
  5. Çenenizi biraz aşağı indirin ve bakışınızın yavaşça aşağı düşmesine izin verin. Göz kapaklarınızın düşmesine izin verebilirsiniz. İhtiyaç hissederseniz, onları tamamen azaltabilirsiniz, ancak meditasyon yaparken gözlerinizi kapatmanız gerekmez. Odaklanmadan gözlerinizin önünde görünenin orada olmasına izin verebilirsiniz.
  6. Birkaç dakika orada ol. Şimdi kalkın ve gününüze devam edin. Ve gündemdeki bir sonraki, nefesinize veya vücudunuzdaki hislere dikkat ederek biraz farkındalık çalışması yapmaksa, sağ ayakla, eller, kollar ve diğer her şeyle başladınız.
  7. Tekrar başla. Duruşunuz kurulduğunda, nefesinizi dışarı çıkarken ve içeri girerken hissedin veya “takip edin” der. (Uygulamanın bazı versiyonları nefes vermeye daha fazla vurgu yapar ve nefes için geniş bir nefes bırakırsınız. Duraklar.) Kaçınılmaz olarak, dikkatiniz nefesi bırakıp başka yerlere dağılacaktır. Bunu fark etmeye başladığınızda -birkaç saniye, bir dakika, beş dakika içinde- dikkatinizi nefese verin. Kendinizi yargılamaya veya düşüncelerin içeriğine kafayı takmaya zahmet etmeyin. Geri gelmek. Sen git, sen geri gel.
  8. Bu kadar. Uygulama bu. Sık sık bunun çok basit olduğu söylenir, ancak mutlaka kolay değildir. İş sadece yapmaya devam etmektir. Sonuçlar tahakkuk edecek.

 

Hepimizin ‘MINDFUL BİREY’ olması temennisi ile

Sevgi ve Farkındalıkla Kalın…

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.