Muşmula (Mespilus germanica), Rosaceae familyasındna çiçekli bir bitki türüdür ve 3000 yıl önce Kuzey Anadolu, Hazar Denizi bölgesinde yetiştirilen meyve, Kuzeydoğu Asya ve Güneydoğu Avrupa’da Kuzey Türkiye, Kafkasya, Transkafkasya ve Kuzey doğu bölgelerinde bulunur. Kırmızımsı kahverengi meyveleri için yetiştirilen ve aynı zamanda süs bitkisi olarak yetiştirilen geniş çalı veya küçük yapraklı bir ağaçtır. Muşmula ılık iklimlere ihtiyaç duyar ve iyi drene edilmiş, hafif asitli toprağı tercih eder. Muşmula ağacı 30 ila 50 yıllık kısa bir ömre sahiptir. Muşmulanın meyveleri toplandıktan hemen sonra tüketilebilir.

Muşmula Meyvesinin Besin Değerleri

Bir porsiyon muşmulada;
100 gram protein,
74 gr su,
0,1 gr yağ,
88 kalori,
1,3 g diyet lifi,
24 gr karbonhidrat sağlar.
Günlük demir ihtiyacının % 15’ini,
Günlük B1 vitamini ihtiyacının % 5’ini,
Günlük kalsiyum ihtiyacının % 4.1’ini,
Günlük riboflavin ihtiyacının % 2.31’ini,
Günlük niasin ihtiyacının % 1.25’ini,
Günlük protein ihtiyacının % 1’ini,
Günlük lipit yağ ihtiyacının % 0.29’unu içerir.

Muşmulanın Sağlık Faydaları Nelerdir?

Muşmula meyveleri sağlığa yararlı besin maddelerine sahiptir. Yüksek miktarda B2 vitamini, B1 vitamini, C vitamini ve A vitamini içerir. Muşmula tıbbi özellikleri için kullanılır. Tanen, protein, doğal organik asitler ve az miktarda karbonhidrat içeren pektin içerir. Kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum gibi mineraller, bağışıklık sağlığının geliştirilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak muşmula tüketmek böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olan insanlar için yararlıdır. Organları detoks yaparak ve vücudu nemlendirerek sağlığı geliştirir.

Hemoglobin Oluşumuna Yardımcı Olur

Muşmulanın içerisindeki demir; hemoglobin oluşumuna yardımcı olur. Demir hemoglobinin yaşamsal bir parçasıdır ve oksijenin vücut hücrelerine taşınmasına yardımcı olur. Ekstra hemoglobin, hem iç hem de dış yaralanmalarla kan kaybettiğimiz için insanlar için çok değerlidir. Menstruasyon sırasında, kadınlar her ay kan kaybederler; bu nedenle anemi sıkıntısı çekme şansları yüksektir.

Kasların İşlevini Düzenler

Muşmulanın içerisindeki yoğun demir kas sağlığının korunması için gereklidir. Demir kas dokusunda bulunur ve kas kontraksiyonu için gerekli oksijeni tedarik eder. Eğer demir eksikliğiniz varsa kas elastikiyetini ve yoğunluğunu kaybeder. Kas zayıflığı aneminin belirtilerindendir. Muşmula anemiyi tedavi ederek kas sağlığına yardımcı olur.

Beyin Sağlığını Geliştirir

Muşmula beyin gelişimine yardımcı olur. Muşmula meyvesinde günlük demir ihtiyacının %15’i bulunur. Bu, oksijen arzına yardımcı olur. Ayrıca kan oksijeninin yaklaşık % 20’si beyin tarafından kullanılır. Demir beyin fonksiyonu ve sağlığı ile ilişkilidir. Beyinde yeterli miktarda kan akışı, bilişin aktivitesini artırabilir ve Alzheimer hastalığı ve bunama gibi bilişsel rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olan yeni sinir yollarının oluşumunu artırabilir. Bol miktarda demir ve beyin oksijenlenmesi hayati öneme sahiptir.

Huzursuz Bacak Sendromunu Önleyebilir

Demir eksikliği huzursuz bacak sendromunun başlıca sebebidir. Araştırmalar bu durumun, demir ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Kandaki demirin varlığı düşükse huzursuz bacak sendromu ortaya çıkabilir. Muşmulada bulunan demir takviyeleri bu durumu tedavi edebilir. Çünkü hastalık genel olarak, demir eksikliğinin belirtileri olan kas spazmlarıyla ilişkilidir.

Vücut Sıcaklığını Düzenler

Muşmula vücudun sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur. Vücudun emme kapasitesine göre ısısını düzenler. Bu, metabolizmanın ve enzimatik işlevlerin verimli ve optimal sıcaklık ve ortamlarda meydana geldiği anlamına gelir.

Oksijen Taşınmasına Yardımcı Olur

Muşmulanın içersindeki demir ve kalsiyum oksijeni taşır ve vücut hücrelerine aktarılmasını kolaylaştırır. Aslında oksijeni hücrelere taşımak demirin temel görevidir. Oksijen, günlük işlevleri yerine getirmek için her bir organ için vazgeçilmezdir.

Anemi Tedavisine Destek Olur

Her gün düzenli olarak muşmula tüketmek, demir eksikliğinden kaynaklanan aneminin tedavisinde yardımcı olur. Demir eksikliğine bağlı anemi neredeyse tüm Dünyanın ortak sorunlarından biri haline geldi. Ancak demir takviyeleri ve iğnelerinin yanı sıra bol demir ihtiva eden meyve ve sebzeler tüketerek kendi destek tedavinize yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca demir; menstruasyon ve gebelik sırasında kadınlarda anemi tedavisinde yardımcı olur. Yeterli demir tüketimi ile kayıp hücreler yenilenmelidir.

Kronik Rahatsızlıkları Önleyebilir

Muşmula, böbrek yetmezliği anemisi ve boşaltım ve bağırsak sisteminin kronikleşen durumları gibi kronik rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur. Muşmula kan oluşumu için sağlıklıdır. Demir ise vücuttaki sistemlerin çeşitli süreçlerinin işleyişi için gereklidir.

Nörotransmiter Destekçisidir

Muşmuladaki besinler, norepinefrin, dopamin ve serotonin gibi nörotransmitterlerin sentezinde hayati bir role sahiptir. İnsan beyninin ve nöronların çeşitli aktivitelerinin işleyişinde önemli rol oynamaktadır.

Yorgunluğu Azaltır

Muşmuladaki demir ve B1 vitamini kadınlarda ve erkeklerde meydana gelen kronik yorgunluğun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Vitamin eksikliği, hemoglobin için yaşamsal olan yorulmaya neden olabilir. Demirden zengin gıdaların günlük olarak alımı kişinin hem dış hem de içerden, sağlıklı ve enerjik bir hale gelmesine yardımcı olur.

Bağışıklığı Güçlendirir

Demir vücudun bağışıklığını artırmaya yardımcı olur. Vücudun çeşitli enfeksiyon ve hastalıklara karşı koymasına yardımcı olur. Kırmızı kan hücreleri, hasarlı organlara, dokulara ve hücrelere oksijen sağlamak için hayati önem taşımaktadır. Demir olmadan hemoglobin ve oksijen bulunmaz. Demir, iyileşme sürecinde yardımcı olur.

Enzimatik Sistemler İçin Hayati Önemi Olan Demir İhtiva Eder

Muşmuladaki %15’lik demir, sitokromlar, miyoglobin ve katalaz gibi enzimatik sistemler ve bileşenler için hayati önem taşımaktadır. Bunlar organ sistemlerinin düzgün çalışması için kusursuz işlemelidir. Eğer herhangi bir eksiklik söz konusu olursa vücut işlevini etkileyebilir.

Uykusuzluğu Tedavi Edebilir

Muşmula uykusuzluğun tedavisinde yardımcı olur ve sirkadyen ritimlerin düzenlenmesiyle uyku kalitesini ve alışkanlıklarını geliştirir. Kırmızı kan hücrelerinin doğru sayımı kan basıncının düşük dalgalanmalarına yol açarak uyku sorunlarına neden olabilir. Ancak muşmula bu durumu önleyebilecek minerallere ve vitaminlere sahiptir.

Muşmula Meyvesini Nasıl Tüketebilirsiniz?

• Muşmula genellikle alındıktan sona bir hafta içinde tüketilmelidir.
• Muşmula, karışık reçel, marmelat ve şurup yapmak için kullanılır.
• Bir ara öğün olarak, peynirle birlikte tüketilebilir
• Muşmula, meyve şarabı yapmak için lezzet verici bir madde olarak kullanılır.
• Muşmula şeker ile karıştırılarak pişirilip, reçel veya marmelat elde edilebilir.
• Ayrıca meyvelerini çay yapmak için de kullanabilirsiniz.