Namaste sözünü Asya ülkelerine dair bir şeyler izlerken veya insanlarla tanıştığımız zaman sık sık duyabiliyoruz. Lakin onu genelde yoga ile bağdaştırmamıza karşın, onun temel anlamları konusunda pek de fikir sahibi değiliz.

Namaste, yaşlıları selamlamakta, dua etmekte, yoga sınıfında veya spiritüel zorluklarda kullanılan felsefi bir sembol olarak karşımıza çıkıyor.

Genel anlamda hint kültürüne ait olarak görülse de aslında evrensel bir değere sahip. Onun gerçek anlamını ve hedefini öğrendiğiniz zaman şaşıracaksınız.

Namaste’nin Anlamı Nedir?

Namaste kelimesindeki “nama” kısmı, eğilmek anlamına geliyor ve “ste” kısmı ise sen anlamına geliyor. Yani sana eğiliyorum olarak değerlendirilebilir.

Pre-klasik dönem sakskritçe, milattan önce 1500 yılına kadar uzanıyor ve namaste kelimesi bu dönem içerisindeki sanskritçe kelimeler arasında görülebiliyor.

Lakin günümüzde Indüs Vadisi Medeniyetine dair yapılan kazılarda, bunun milattan önce 2000 hatta 3000’li yıllara kadar uzanabildiği keşfedilmiştir.

Namaste Hindistan ve Nepal’de bir insanı selamlamak veya ona hoşçakal demek için kullanılan yaygın bir kelime ve merhaba yahut hoşçakal olarak değerlendilebiliyor.

Lakin aslında namaste düşünülenden çok daha derin bir konsept.

Namastenin Ruhani Anlamı

Namaste kelimesini biraz daha detaylıca incelersek, ne anlama geldiğini siz de göreceksiniz.

Namaste, hepimizin içerisindeki kutsal varlığa saygı duyan bir jesttir. Bu ise kalp çakranızın yanında bulunan bir kıvılcımdır.

Namaste bir ruhu tanımak ve ona saygı göstermektir.

Hatta, Namaste hareketi bir ruhun bir diğer ruh tarafından tanınması ve saygı duyulmasıdır. Bütün olarak ele alındığında “Sendeki aşk, gerçeklik, ışık ve huzur dolu yeri onurlandırıyor ve içindeki bu kutsallığa eğiliyorum.” olarak anlamlandırılmaktadır.

Namaste Vedik felsefeyi temsil eder ve bu felsefede kutsal olan şey ve benlik bir durumdadır, namaste ise bu durumda kendi kutsallığınızın önünde eğilinmesi anlamını taşır.

Namastenin Kullanımı

Namaste Hindistan, Nepal, Bangladeş ve bazı diğer Asya ülkelerinde yaygın bir harekettir. Genelde birine hoşgeldin veya merhaba demek için kullanılır ancak insanlara kibarlıkları ve yardımları için teşekkür mahiyetinde de kullanılabilmektedir.

Öğrenci ile öğretmen arasında ego ve teslimiyetten uzak bir bağlantı oluşturur.

Yogada Namastenin Önemi

Namaste genellikle yoga dersinin başında ve sonunda yapılır. Öğrenciler tarafından eğitmene ve onun öğreteceklerine karşı bir minnet duygusu ile toplu olarak gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca eğitmen de öğrettiği bireylere ve kendi ustasına saygılarını gönderir. Namaste, yoganın yapısal bir şekilde öğretmeye çalıştığı hepimizin bir olduğu gerçeğini görmezden gelmeye engel olur.

Namaste yoga dersinde ruhani duygular uyandırır ve sınıfın ruh halini etkiler, bu da huzurlu ve pozitif bir ruh halini ifade eder.

Bu ruh halinde egolar ve çekişme yoktur.

Namaste ayrıca yoga sınıfında eşitliği ve paylaşmayı da tetikler. Kısacası bir yoga dersine başlamanın ve onu bitirmenin en iyi yoludur.

Namaste ve Namaskar Arasındaki Fark

Namaste, sana saygılar olarak tercüme edilirken, namaskar, saygılarımı veriyorum olarak tercüme edilir. İkisinin neden farklı olduğuna dair çeşitli tartışmalar mevcut ve hangi durumda hangisinin kullanılması gerektiğine dair farklı görüşler mevcut.

Temel olarak namaste bir bireyi selamlarken kullanılıyor, namaskar ise birden fazla kişiye karşı kullanılıyor.

Adım Adım Namaste

Parmaklarınızı ikisi birbirine dokunana kadar bir araya getirin. Parmaklar yukarı bakmalılar ve baş parmaklar ise kalbe yakın durmalılar.

Bunun ardından gözlerinizi kapatın ve başınızı eğin. Ayrıca üçüncü gözünüzün önüne mudra koyabilir ve onu kalp çakranızın olduğu kısma doğru indirebilirsiniz.

Ellerinizi bir araya getirmeniz ilahi akışı arttırır ve başı eğerken gözleri kapatmak bu kutsallığa teslim olmanızı sağlar.

Namasteyi bir diğer kişiye veya kendinize yapabilirsiniz. Batı dünyasında hareketle birlikte namaste genelde dillendiriliyor ancak doğu ülkelerinde kelime genelde söylenmiyor.

Namaste Dini Bir Sembol müdür?

Hayır, Namaste dini bir sembol değildir. O sevgiyi ve pozitifliği ifade eden ruhani bir semboldür.

Daha Genç Birini Namaste ile Selamlamak Mümkün mü?

Namaste ile selamlamada herhangi bir yaş sınırı yok. Herkes herkesi bu şekilde selamlayabilir.