Eğer bana sağlık için sadece bir hakkın var deseler, hemen Chai çayını seçerim. Bu çay, otlar ve baharatların güçlü bir karışımıdır. Sağlığı koruyacak ve huzuru arttıracak şekilde Hindistan’da yüzyıllarca yetiştirilmiştir. Sindirimi iyileştirmenin yanı sıra chai, bağışıklık sistemini de güçlendirir, iltihaplanmayı önler ve antioksidan özelliklere sahiptir. Chai’nin antibakteriyel ve anti-kanser etkileri olduğu da ileri sürülmektedir.

Chai, tüketildiği bölgeye bağlı olarak farklı formüller kullanılarak üretilmiştir, ancak bir takım standart malzemeler vardır: siyah çay, zencefil, kakule, tarçın, rezene, karanfil ve karabiber. Chai’nin sağlığa yararlarını analiz ederken, sırayla her maddenin incelenmesi önemlidir. Birbirlerinin faydalarını arttırmak için sinerjik bir yaklaşımda bulunmakla birlikte, ayrı botanik bileşenlerin kendi başına güçlü faydaları zaten vardır.

Siyah Çay

Çay antioksidanlarla doludur. Bununla birlikte, çaydaki antioksidanlar sandığımızdan çok daha kapsamlı koruma sağlayabilir. Örneğin siyah çay LDL (iyi) kolesterolü koruyabilir ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak bazı araştırmalar siyah çayın anti-viral ve anti-kanser özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir.
Zencefil

Doğu tıbbında kullanılan önemli kök zencefil sindirim, dolaşım sistemlerine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihap çeken insanlar için özellikle yararlı olabilen bir üründür.

Kakule

Hemen hemen her Tibet tıbbı formülünde bulunan kakule, sindirime yardımcı olur ve bağışıklık sistemini destekler. Buna ek olarak, vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur, dolaşımı iyileştirir ve solunum alerjileri ile mücadele edebilir.

Tarçın

Tarçın sindirim için önemli özelliklerine sahiptir ve aynı zamanda kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak, araştırmalar tarçının anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahip olduğunu göstermiştir.

Rezene

Antioksidanlar için mükemmel bir kaynaktır, rezene ayrıca C vitamini, potasyum ve lif sağlar. Rezene, bazı anti-kanser etkileri de göstermiştir.

Karanfil

Karanfil sindirime yardımcı olur, ancak aynı zamanda analjezik (ağrı giderme) özelliklere de sahiptir ve özellikle ülser ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, karanfil antibakteriyel etkiye sahiptir.
Karabiber

Yeni araştırmalar karabiberin metabolizmamızı her şekilde etkileyebileceğini gösteriyor. Çalışma, karabiberin yağ depolamada doğrudan etkisi olduğunu göstermiştir; bu durum, yağ birikimini önlemenin yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Karabiber ayrıca antibakteriyel ve antioksidan destek ve sindirime yardımcı olur.

Bu yararları göz önüne alındığında, chai’nin popülaritesi sır olmamalı. Asıl soru şu ki, Doğu’daki şifacıların yüzyıllar boyunca neler bildiklerini keşfetmek için Batı’daki insanlar neden bu kadar uzun süre bekledi? Chai çayı zihni yatıştırır, sindirimi geliştirir ve sayısız ek avantajlar sağlar. Bu eski içecek, dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından, faydalı lezzeti ve yaşamsal sağlık yararları nedeniyle değer taşıyor.
Chai Çayı Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler
4 bütün karanfil tanesi
2 kakule
1 adet küçük parçalara bölünmüş kabuk tarçın
3 su bardağı su
Yarım çay kaşığı zencefil
Karabiber
Yarım su bardağı süt
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı siyah çay

Karanfil tanelerini, kakule ve kabuk tarçın tanelerini havanda toz haline gelinceye kadar dövün. Tüm bu baharatları, karabiberi ve zencefili suyla doldurduğunuz sos tenceresine alın ve kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın.

Daha sonra tencereyi ateşten alıp 5 dakika soğumaya bırakın. Su hafif soğuduktan sonra, sütü ve şekeri ekleyerek yine ocağa koyun ve ara ara karıştırarak tekrar kaynatın. Tencereyi ateşten alın ve kapağını kapatıp 3-5 dakika bekleyin. Bu tarifi 4 büyük çay bardağı çay için kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun