Obezite ABD’de nüfusun neredeyse %40’ını etkileyen bir rahatsızlık ve dünya genelinde de hayli yaygın. Obeziteye sahip olan insanların çeşitli ciddi hastalıklar yaşama ihtimalleri daha fazla. Bu sağlık problemleri beyin, damarlar, kalp, karaciğer, safra kesesi, kemikler ve eklemler gibi vücudun neredeyse her kısmını etkiliyorlar.

Obezitenin beden üzerindeki etkileri

Sinir Sistemi

Fazla kilolu olmak veya obezite sahibi olmak kanın beyne akışının durduğu inme riskini ciddi şekilde arttırıyor. Obezitenin ruh sağlığı üzerinde de ciddi etkileri olabilir. Buna depresyon riskinde artış, özgüven eksikliği ve beden algısı problemleri de dahil.

Solunum Sistemi

Boyun bölgesinde depolanan yağlar hava yollarını daraltabilirler ve bu da geceleri nefes almayı zorlaştırır. Buna uyku apnesi adı verilir. Uyku apnesi olan insanlarda nefes kısa sürelerle durabilir.

Sindirim Sistemi

Obezitenin reflü hastalığı riskindeki artış ile bağlantısı var. Bu rahatsızlık mide asitlerinin yemek borusuna kaçması sonucunda ortaya çıkıyor.

Buna ek olarak, obezitede safra taşı riski de artıyor. Bu rahatsızlık safra kesesindeki safranın birikip sertleşmesi sonucunda ortaya çıkıyor ve ameliyat gerektirebiliyor.

Karaciğerde yağ birikimi olabilir ve karaciğer hasarına, doku hasarına ve karaciğer iflasına sebep olabilir.

Kalp Damar Sistemi ve Endokrin Sistem

Obezitesi olan insanlarda kalp, kanı bedene ulaştırmak için daha çok çalışmak zorundadır. Bu da yüksek tansiyona sebep olabilir. Yüksek tansiyon inme için de en büyük sorumlulardan birisidir.

Obezite bedendeki hücrelerin insüline karşı direnç kazanmalarına da sebep olabilir. İnsülin hormonu kandaki şekerin hücrelere enerji üretimi için geçmesini sağlar. Eğer insülin direnciniz varsa, şeker hücrelere geçemez ve bu da kan şekerini yükseltir.

Bu durum kişinin tip-2 diyabete sahip olma riskini arttırır ve bu rahatsızlıkta kan şekeri çok yüksektir. Tip-2 diyabetin kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, inme, uzuv kaybı ve körlük gibi başka sağlık problemleriyle de bağlantısı var.

Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve yüksek kan şekerine bir de fazla beden yağları eklendiğinde, kalbe kan taşıyan damarlar sert ve dar hale gelebilirler. Damar sertleşmesi kalp krizi ve inme riskini arttırır.

Diyabet ve yüksek tansiyon kronik böbrek rahatsızlıklarının da yaygın sebepleri arasında.

Üreme Sistemi

Obezite kadınların hamile kalmasını zorlaştırabilir. Ayrıca hamilelikte ciddi komplikasyonlar geçirme riskini de arttırır.

İskelet ve Kas Sistemi

Obezite kemik yoğunluğunda ve kas miktarında azalmaya sebep olabilir. Bu durumda çatlak, engelli olma, insülin direnci riski artar ve genel sağlık durumu kötüleşebilir.

Fazladan ağırlık eklemlere de yük bindirir ve bu da ağrı ile sertleşmelere sebep olabilir.

Cilt Sistemi

Yağlardan dolayı cildin katlandığı bölgelerde tahriş olabilir. Ayrıca Acanthosis nigricans adı verilen bir rahatsızlık da ortaya çıkabilir ve bu rahatsızlık cildin katlandığı bölgelerdeki renk kaybı ve kalınlaşma ile kendini gösterir.

Beden Üzerindeki Diğer Etkileri

Obezitenin pek çok farklı kanser türünün riski ile bağlantısı var ve bunlar arasında endometriyum, karaciğer, böbrek, rahim ağzı, kolon, yemek borusu ve pankreas kanseri gibi türler var.

Beden kitle endeksiniz arttıkça kanser geliştirme riskiniz de artar.

Sonuç Olarak

Obezite bedenin neredeyse her kısmını etkileyebilir. Eğer obezite ile yaşıyorsanız, diyet, egzersiz ve yaşam tarzı değişimleri ile bu risk faktörlerinin büyük kısmını yönetebilir, tedavi edebilirsiniz.

Mevcut ağırlığınızın sadece %5-10’unu kaybetmek, bu sağlık problemlerini geliştirme riskinizi ciddi şekilde azaltır. Kilo verme ve sağlıklı yaşam konusunda doktorunuza danışın.