Östrojenin Vücuttaki Görevleri ve Faydaları

Östrojen ve östrojen seviyelerinin az olmasının vücudunuz üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Östrojen özellikle menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemde sıcak basmaları, kilo artışı ve vajinal kurulukla ilişkilendirilmektedir.

Östrojenin kalp ve beyin sağlığını korumak, kas kitlesini arttırmak, ruh halini desteklemek ve seks hayatını desteklemek gibi bazı olumlu etkileri vardır. Östrojenin vücut üzerindeki etkilerini ve vücudunuz açısından neden önemli olduğunu bu yazıda okuyabilirsiniz.

Östrojen Nedir?

Östrojen, vücuttaki pek çok süreçten sorumlu bir hormondur. Kadınlarda üreme sisteminin gelişmesini ve korunmasını sağlayan östrojen, göğüsler ve kasık kılları gibi kadınlara özgü karakteristik özelliklerin gelişmesine yardımcı olur.

Östrojen, yumurtalıklar tarafından salgılanır. Östrojenin görevi, üreme çağı boyunca adet döngülerini düzenlemektir.

Östrojenin Görevleri Nelerdir?

Östrojen seviyeleri ergenliğe girilmesiyle birlikte yükselmeye başlar. Adet döngüsü içerisinde her ay östrojen seviyeleri yükselir ve rahim içi tabakayı döllenme için hazırlamaya başlar. Östrojen seviyeleri düştüğünde ise adet kanaması başlar.

Yaş ilerledikçe östrojen seviyelerinde azalma olmaya başlar ve menopoza girilir. Menopoz, üreme yaşının sonlanmasını ifade eder.

Yaşlandıkça yumurtalık fonksiyonu azalır ve yumurtalıklardaki yumurtaların sayısı azalır. Bu da östrojen seviyelerinin azalmasına yol açar. Östrojenin azalması, yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır.

Östrojenin Faydaları

Östrojen genelde üreme sağlığıyla ilişkili olsa da östrojenin neredeyse tüm organlar üzerinde etkileri vardır. Östrojenin vücudun farklı bölgelerindeki etkilerine aşağıda göz atabilirsiniz.

Kalp sağlığını destekler

Östrojen, kalp-damar dokularının sağlıklı olmasını sağladığından dolayı kalp için faydalıdır. Östrojen aynı zamanda kan basıncının sabit seviyelerde olmasına yardımcı olur.

Östrojen seviyeleri yüksek olduğunda kandaki trigliseritler düşer, iyi kolesterol yükselir ve kötü kolesterol düşer.

Östrojen ve kalp sağlığı arasındaki ilişki günümüzde araştırılmaya devam ediyor. Örneğin, menopozdan önce her iki yumurtalığını aldırmış olan kadınlarda kalp hastalığı riskinin arttığını gösteren bazı araştırmalar bulunuyor.

Beyni korur

Östrojen, beyindeki kan akışını koruyarak beyni korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda inflamasyona ve hastalıklara karşı da koruma sağlar. Hatta östrojenin hafıza ve ince motor becerileri üzerinde faydalı olduğu düşünülmektedir.

Beyin sisi yaşıyorsanız (odaklanmada zorluk gibi), bunun sorumlusu düşük östrojen seviyeleri olabilir.

Araştırmalara göre menopoz sonrası beyin sisinde artış olsa da bunun östrojenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı kesin olarak bilinmiyor.

Bununla birlikte bir araştırmaya göre östrojene daha uzun süre maruz kalan bireylerin yaş ilerledikçe beyin sağlıkları daha iyi oluyor.

Kas kitlesini ve kemik yoğunluğunu arttırır

Östrojen, kemiklerin gelişmesinden ve kas kitlesinin arttırılmasında da önemli bir rol oynamaktadır.

Östrojen, kemiklerin doku kaybı nedeniyle daha zayıf ve kırılgan hale geldiği kemik erimesine karşı korunmaya yardımcı olur.

Menopozda östrojenin azalmasıyla kemik kitlesi azalı ve bu da kemiklerin daha kolay kırılabilmelerine neden olur.

Ruh halini destekler

Adet görmeden hemen önce ruh sağlığında meydana gelen değişimler, östrojen seviyelerindeki değişimlerden kaynaklanıyor olabilir.

Östrojenin, serotonin seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olduğu ve endorfinlerin etkinliği bakımından faydalı olduğu bilinmektedir. Hatta östrojen sinirleri korumaya ve sinirlerin gelişimini desteklemeye dahi yardımcı olabilir.

Bununla birlikte östrojen seviyelerinin düşük ya da yüksek olmasının ruh halini nasıl etkileyebileceği üzerinde yapılan araştırmalar günümüzde devam etmektedir.

Seks hayatını iyileştirir

Seks hayatı söz konusu olduğunda östrojen çok önemlidir. Östrojen, vajinayı kaygan tutarak seksin daha eğlenceli hale gelmesini sağlar.

Östrojen seviyeleri azaldığında vajina duvarları incelir ve daha az kayganlaştırıcı madde üretmeye başlar.

Menopozda vajinanın esnekliği de azalır. Bu da seks sırasında acı duymaya neden olabilir. Ancak kremler ile losyonlar, seksin daha rahat gerçekleşmesini sağlayabilir.

Östrojen Takviyesi Ne İşe Yarar?

Östrojen takviyesi bazı durumlarda fayda sağlayabilmektedir. Doktorunuz bu konuda size yardımcı olacaktır. Kan testleri ile östrojen seviyelerinizin düşük olup olmadığı anlaşılabilir. Bununla birlikte menopozda olduğunuzun kesinleşmesi için bir yıl boyunca adet görmemeniz gerekir.

Menopoza doğru aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

  • Sıcak basmaları
  • Gece terlemeleri
  • Ruh halinde değişimler
  • Vajinal kuruluk

Doktorunuz, östrojen takviyesi için hormon replasman tedavisi önerebilir. Histerektomi geçirmediyseniz, üreme sistemi için önemli olan bir diğer hormon olan progesteron da reçete edilebilir.

Östrojeni oral, jel ya da krem şeklinde kullanmanız mümkün. Ne tür östrojen kullanacağınızı ve sizin için uygun olan dozu doktorunuz belirleyecektir.

Eskiden hormon replasman tedavisinin meme kanseri, diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskinde artışa neden olmasıyla ilgili endişeler duyulmasına karşın günümüzde bu tedaviye ne kadar erken başlanırsa östrojenin o kadar faydalı olacağı düşünülmektedir.

Sıcak basmalarınız ve gece terlemeleriniz varsa doktorunuza danışarak hormon replasman tedavisine başlamayı deneyebilirsiniz. Tedavi için çok uzun süre beklemeniz durumunda bazı riskler söz konusu olabilir. Bu nedenle uzmanlara göre erken dönemde kullanılan hormon tedavisi, sağlık açısından riskten daha çok avantaja sahip.

Menopozla ilişkili belirtileriniz varsa ve bunlardan rahatsız oluyorsanız, yaşam kalitenizi arttırmak için doktorunuzla görüşerek östrojen kullanmanız gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz.

 

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.