Saç Bakımında Sülfatsız Ürünler

Şampuan kullanmama akımından sonra saç bakımıyla ilgili öne çıkan bir başka trend de sülfatsız ürünler. Saçlarına herhangi bir kimyasal işlem yaptırmış olanlar saçlarının daha fazla zarar görmemesi için, herhangi bir kimyasal işlem yaptırmamış olanlar da doğal ve kimyasallardan arınmış olduğu için bu ürünleri kullanıyor. Sülfatsız ürün çılgınlığının iki büyük nedeni var. Birincisi, sülfatın sağlık açısından tehlike oluşturduğu yönündeki ciddi endişe. İkincisi ise, bu maddenin saçlara zarar verdiği iddiası. Procter&Gamble’dan iki güzellik uzmanı Dr. Rolanda Wilkerson ve Dr. Scott Heid’ın paylaştığı bilgileri sizlere sunuyoruz.

 

Sülfat nedir?

 

Sülfat, köpük oluşumuna neden olan ve temizliği sağlayan yüzey aktif bir maddedir. Diş macunu ve vücut şampuanı da dahil olmak üzere birçok üründe bulunur. Saç bakımı söz konusu olduğunda bu madde, yağ ve kirin çıkartılmasına yardımcı olur. Saç derinize masaj yaptığınız o yoğun ve kremsi köpüklü madde, aslında sülfat.

 

Sülfat zararlı mı?

 

Birkaç sene önce, sülfatın kansere neden olduğuyla ilgili bir zincir e-mail ortalarda dolaşıyordu. Daha sonra Amerikan Kanser Derneği, bu iddianın geçersiz olduğunu açıkladı. Ürünlerin içerikleri konusunda markalardan bağımsız olarak bilimsel araştırmalar yayımlayan Cosmetic Ingredient Review dergisi de, sülfatın kozmetik alanında kullanılmasında bir sakınca olmadığını söylüyor.

 

Sülfat saçlara zarar veriyor mu?

 

Sülfatın saçları nasıl etkilediği konusunda Dr. Wilkerson, “Sülfatın saç rengini soldurduğu iddiası, herhangi bir veriye dayanmıyor” diyor. Wilkerson aynı zamanda, sülfatın zararsız olduğuyla ilgili ilginç bir çalışmadan da bahsediyor. Sülfatlı ve farklı tiplerdeki sülfatsız ürünleri karşılaştıran araştırma, yıkama ve tarama gibi çeşitli evreleri inceliyor. Araştırmanın sonunda, en sağlıklı saçlar sülfatlı ürünleri kullananlar oluyor.

 

Peki saçlarımıza zarar veren madde sülfat değilse nedir?

 

İster inanın ister inanmayın ama saçlarımızı yıkadığınız su, daha kesin olarak söylemek gerekirse sudaki bakır, saçlarımıza zarar verebiliyor. İnsanlar genelde, saç bakım ürünlerindeki sülfatın saçlarını soldurduğunu düşünür. Ancak asıl etkili olan, özellikle saçlarınızı sık yıkıyorsanız, saçın emdiği sudaki bakır seviyesidir. Boyalı olsun ya da olmasın, bakır saçlarınızın tonunu değiştirir.

 

Saçlarınızı haftada bir kere şampuanlasanız bile, renginin solmasından kurtulamazsınız. Özellikle boyalı saçlar geçirgendir. Saçlarınızı boyadığınızda kalkan üst deri, sudaki bakırın da emilmesine neden olur. Saçlarınızı tekrar boyadığınızda da bu durum daha kısa zamanda tekrarlanır ve renginiz de daha hızlı bir şekilde solar.

 

Saçları bakırdan korumak için neler yapmalı?

 

Sudaki bakır seviyesi genellikle düşüktür, fakat bu düşük oran bile uzun vadede renk sorunları oluşması için yeterlidir. O yüzden, saç tellerindeki sorunları düzelten ve onları güçlendiren histidin adlı amino asit içeren şampuanları kullanın. Dr. Wilkerson, “Histidin saçlardaki bakırı birleştirir ve bağlar, böylece zamanla saçın renginin değişmesine engel olur” diyor ve ekliyor:

 

“Saçlarınızı tekrar boyamadan önce birkaç kere histidin kullanmalısınız. Bu sayede histidin saçlarınızın içine yerleşir ve onları solmaktan ve zarar görmekten korur. O yüzden şampuan alırken, bu amino asidi içeren ürünler bulmaya özen gösterin.”

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.