Sahurda Ne Yemeliyiz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Her yıl keyifle beklenen, en özel tariflerle hazırlık yapılan, tüm ailenin sofralarda bir araya geldiği ve yemek şöleni iftar ve sahur zamanları ile güzel ve ibadet dolu anlar yaşanan Ramazan ayı, tüm Müslüman alemi tarafından karşılandı. Herkesin huzur ve iman dolu bir Ramazan ayı geçirmesi dileklerimizle, öncelikle sağlığımız için Ramazan ayı süresince oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz ve sağlıklı olarak nasıl seçimler yapmalıyız bunlardan bahsedelim istedik.

İlk paylaşmak istediğimiz konu ise Ramazan ayının en özel zamanlarından biri olan sahurda nasıl sağlıklı seçimler yapmalıyız üzerine olacak. İşte kısaca size özel hazırladıklarımız…

1- Sahura kesinlikle kalkılmalı.

Aslında sahur gün doğmadan yapılan bir kahvaltı olarak düşünülmeli. Kahvaltısız güne başlamanın yanlış olması gibi, sahura kalkılmadan da oruç tutulmaz. Davulcunun sesi ile uyanamıyorsanız, bir zahmet telefonun alarmını kurun. O sahura kalkılacak, başka sağlıklı bir seçeneğiniz yok. Sahurda gerekli besinler alınmadan ertesi günü, üstelik de bu yıl çok uzun bir günü geçirmeniz mümkün olmayabilir.

2- Sahurda hafif besinler ve bol sıvı tercih edilmeli.

Sahurda genellikle kahvaltılık tipi yiyeceklerle yapılmalı. Çünkü sahur, oruç tutulacak günün kahvaltısı aslında. Hafif ama tok tutucu ve besleyici besinler tercih edilmeli. Kızartma, hamur işi ve aşırı tatlı besinlerden uzak durun. Ertesi gün susuzluktan ve mide yanmasından şikayetçi olabilirsiniz. Özellikle hamur işleri, çok çabuk kanınıza karışacak ve kan şekerinizi düşürerek sizi halsiz bırakacaktır. Hafif kahvaltılık ve meyve en iyi seçimler. Bol da sıvı…

3- Sağlıklı kuruyemişler sahur sofralarında olmalı.

Tuzlu ve kavrulmuş olanlar değil, doğal ve taze olanlar mutlaka sahurda sofranızda bulunmalı. Vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller için her biri gerekli olacak.

4- Sahurda yumurta olmalı.

Sahurda yumurta tüketmek kesinlikle ertesi gün tokluk hissinizde olumlu bir etki edecektir. Uzun süre tok tutar ve enerjik olmanızı sağlar. Yumurtalı az yağlı bol sebzeli omletler de yapabilirsiniz.

5- Tuz, un, şeker uzak durun!

Üç beyaz oruç tutarken sizi zorlayacak besinler, aman sahurda bu üçünden uzak durun. Tuzlu yemek ertesi gün sizi şişirir ve de çok susatır. Şeker gücünüzü bir anda yerle bir eder. Un zaten toptan zararlı. Bu tip yiyecekler yerine doğal besinlerden tercihler yapın.

6- Besleyici çorbalar da yapılabilir.

Uzun uzun kahvaltı etmek yerine, önceden hazırladığınız ve sadece ısıtmanız gereken besleyici çorbalardan da destek alabilirsiniz. Türk mutfağında o kadar çok çeşit çorba var ki, sadece çok karışık ve baharatlı olanlardan uzak durun. Mideyi rahatlatıcı ve besleyici olanları yapmaya çalışın. Sıvı da almış olacaksınız.

7- Kahvaltılık gevrekler tam bir kurtarıcı olabilir.

Eğer uzun uzun sofra hazırlamakta zorlanıyorsanız, normal zamanda yaptığınız kahvaltı şeklinde ilerlemek istiyorsanız, o zaman kahvaltılık gevreklerden de tüketebilirsiniz. Sadece çok fazla süt kullanmayın. Hafif ıslatacak kadar süt yeterli olur. İçine taze meyve ve kuruyemiş ekleyebilirsiniz.

8- Sahurda meyveler dostunuz olsun.

Meyve dedik ama lütfen dozunda ve uygun porsiyonlarda olmalı. Fazlası size şeker olarak kalacaktır ve ertesi gün hızla yükselen enerjiniz bir anda uykuya dönüşebilir. Meyvelerle birlikte bir iki adet kuruyemiş ile şeker oranı dengelenmeli.

9- Sahurda pide varsa dikkat!

Biliyorum pide Ramazan ayı için özel bir ekmek ama eninde sonunda beyaz undan! Yemeyin desem olmaz, o zaman lütfen abartmadan ve dozunda yiyelim. Çorba ile pide tüketmemeye özen gösterelim.

10- Sahuru su ile kapatın.

Sahur, su takviyenizi yapmanız için çok önemli bir zaman. Sahuru kesinlikle kaçırmamanız lazım ve sahurda sıvı alımına çok dikkat etmeniz gerek. Meyve suyu gibi şeker yükleyeceğiniz sıvılardan ziyade öncelikle su tabii. Sonra şekersiz meyve hoşafları olabilir ama ne yaparsanız yapın sahuru su içerek kapatın.

11- Sahurda çay ve kahveye yüklenmeyin.

Sahurda özellikle kahvaltı yapıyorsanız çaysız olmayacak biliyorum. Ama çayı açık ve lütfen 2 bardaktan fazla tüketmeyin. Kahve hiç içmeyin. Kahveyi iftara saklayın. Çayı da az için. Ertesi gün açlık hissiniz çok olmasın.

12- Pilav ve makarna sahurda olmaz.

Kolay gelebilir, aman tok tutar diyebilirsiniz ama maalesef her ikisi de ertesi gün çok acıkmanıza neden olurlar. Bu nedenle her ikisinden de uzak durun.

13- Süt ve süt ürünleri tercih edilmeli.

Süt, yoğurt, peynir sahurda tercih edebileceğiniz besinlerdir. Hem tok tutarlar hem de besin değerleri yüksektir. Protein deposuna ihtiyacınız olacak.

14- Sahurdan sonra hemen yatmayın.

Sahur bitmeden su içilmeli ve dişler fırçalanmalı. Ezan okunmaya başladığı an hemen yatmak yerine evin içinde birkaç adım atılarak yediklerimizin sindirime geçmesine yardım edilmeli. Hemen yatarsanız hazımsızlık yaşayabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.