Renkli biberler salatalarda, ızgaralarda hatta çiğ tüketmek için çok eğlenceli besinler. Hem sağlıklı hem de faydalı besin seçimi olarak bolca tercih edebilirsiniz. Hem tatlı, hem çok yönlü bu besinler aynı zamanda soğuk algınlığından kansere kadar birçok şeyle savaşmanıza yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?

Bu lezzetli yiyecek, çoğumuzun tatlı tadı ve yenilmesinden önce nefis şeylerle dolma olma kabiliyeti ile tanıdık. Fakat sağlık açısından faydalarını da öğrendikçe hoşumuza gidiyorlar. Hatta kilo verme konusunda bile yardımcılar, daha ne olsun!

Renkli Biberlerin Besin Değeri Açısından Detayları

Renkli dolmalık biberler, diğer adıyla çan biberleri, botanik olarak aslında bir meyve, ancak besleyici açıdan bir sebze olarak kabul edilir. Bu tür içerisindeki biberler genel olarak tatlıdır, acı olmaz.

 

Biberlerle ilgili en sevdiğim detay son derece yüksek antioksidan konsantrasyonuna sahip olmalarıdır. Bu kullanışlı sebzelerden sadece bir tanesi günde önerilen C vitamini miktarının iki katından fazlasını ve günlük gerekli vitamin A alımının dörtte üçünü sağlar.
Renkli Biberlerin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

1. Kilo vermenize yardımcı olur.

İnsanlar sık ​​sık bana kilo vermek için “gizli” bir formülüm olup olmadığını soruyor. Bu sorunun cevabı, basit bir “evet” ten daha karmaşıktır çünkü kilo verme çabası herkese göre değişir. Herkesin ihtiyaçları farklıdır. Uzun vadede etkili olabilmesi için sağlıklı ve kalıcı bir şekilde yapılması gerekir.

Sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamak ve kendiniz pişirerek yiyeceklerinizi kontrol etmek, sağlıklı kiloyu korumak için bir yaşam tarzı olarak beslenmenizi ayarlamak sizin kendi yönteminiz olacaktır.

Her porsiyonda sadece 37 kaloriye sahip olan biber, bir günde tükettiğiniz kaloriyi minimum düzeyde etkilerken vücudunuza çok sayıda besleyici girmesini de sağlayabilir. Birçok sağlıksız gıda yerine kullanabileceğiniz bir seçenek olacak. Örneğin, sabah ve öğlen arasında atıştırmalık yiyecek bulma konusunda biberlerden de destek alabilirsiniz.

2. Kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır.

Çok sağlıklı gıdalar gibi, biber de diyetinizin düzenli bir parçası olduğunda kanser ve kalp rahatsızlığı riskinizi azaltmada rol oynar. Biber tüketmek hücrelerinizde oksidasyonun neden olduğu hasarı azaltmaya yardımcı olan çok sayıda karotenoid, bitki bazlı antioksidan listeler. Bu tip biberlerin kırmızı çeşitleri özellikle çok yüksek miktarlarda beta-karoten, alfa-karoten, lutein ve zeaksantin içerir.

Karotenoidlerden zengin gıdaları tüketme kanser riskini azaltmaya ve vücudunuzdaki serbest radikal aktivitesini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

İlginçtir, biberlerin içindeki antioksidanların etkinliğini daha da artırmanın bir yolu, onları buharda pişirmektir. Kaliforniya’da 2008 yılında yapılan bir araştırmada, buharda pişirilen biberlerin ve diğer antioksidan bakımından zengin gıdaların “safra asidi bağlama kapasitesi” olarak adlandırılan bir aktiviteyi geliştirdiğini buldu.

3. Göz sağlığı için önemlidir.

Az önce bahsettiğim biberlerin yüksek seviyelerde antioksidan lutein ve zeaxanthin içerir. Gözlerinizin sağlıklı olması için bu iki antioksidan mecburidir! Yeşil biber, bu antioksidanların en iyi doğal kaynaklarından biri haline getiren yarım miligram üzerinde lutein ve zeaksantin içerir.

Lutein, daha yaşlı erişkinlerde körlüğün önde gelen sebebi olan maküler dejenerasyon için kabul edilmiş bir doğal tedavidir. Retinaya kolayca zarar verebilen kısa dalga boyundaki UV ışığını filtreleyerek, bu hastalığa neden olan göz hücrelerinin bozulmasını önlemeye yardımcı olur. Harvard’daki araştırmacılar, günde yalnızca 6 miligram ilave luteinin bu hastalığa yakalanma şansınızı % 43 azaltabileceğini keşfetti.

Katarakt geçiren yaşlı insanlar için, lutein görmeyi iyileştirebilir. Gözle ilgili diğer yandaş bulgular, göz yorgunluğunu azaltmak, ışığı azaltmak ve parlama duyarlılığını artırmak ve akut görmeyi iyileştirmektir.

4. Bağışıklığı destekler.

Biber tüketmek birden fazla hastalıkla mücadele gücü içerir. A vitamininin yüksek varlığı, kanser gibi hem ciddi hastalıklarla hem de soğuk algınlığı gibi daha kısa süreli hastalıklarla savaşmak için şarttır.

Özellikle çocukların hastalık ve hastalıklara yol açan vitamin eksikliklerine aşırı duyarlı oldukları düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde, A vitaminin takviyesinin bağışıklık kazandırma yararları üzerine çok araştırma yapılmıştır.

5. Mental sağlığınızı korumaya yardımcıdır.

Biberdeki iyi vitaminler bilişsel sağlığın korunmasında da yararlıdır. Bu yüzden biber, beyin için en faydalı gıdalardan biri olarak düşünülmüştür.
Bazen “mutlu hormonlar” olarak adlandırılan serotonin ve norepinefrin düzeylerini arttıran B6 vitamini içerirler. Hormonların yüksek seviyeleri, daha

iyi ruh hali, daha yüksek enerji seviyeleri ve daha fazla konsantrasyon ile ilişkilidir Düşük seviyeler ise yaygın olarak DEHB gibi çeşitli zihinsel bozukluklarla bağlantılıdır.

B6 vitamini eksikliğinin yaşla birlikte gelen kognitif bozukluğa katkıda bulunduğu gösterilmiştir. Bu vitaminin eksikliği Alzheimer ve / veya demans riskini artırabilir.

6. Parlak ve sağlıklı bir cilt için faydalıdır.

C vitamini sadece bağışıklık sisteminiz için değil, aynı zamanda cildiniz için de harika bir destektir. Bu durum, biberde bulunan karotenoidlerle birlikte cildinizin sağlığını iyileştirir ve kollajen üretimini arttırır.

Yüksek C vitamini seviyesine sahip kişilerde cilt kuruluğu ve buruşukluğu daha azdır ve ayrıca cilt kanseri geliştirme riski daha düşüktür. Sağlıklı güneşlenme alışkanlıklarına ek olarak cilt kanseriyle besinlerle de savaşmanız önerilir.

7. Sağlıklı bir hamileliğe destek olur.

Biber, hamilelikte çok önemli olan folik asit miktarının önerilen günlük değerinin % 14’ünü içerir. Aslında, doğum kusurlarını önleme ve bebeklerin anne karnında sağlığını koruma için folat çok önemlidir.

Folat doğum kusurlarını azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı nöral tüp gelişimini teşvik eder, doğumdan önce uygun bir doğum hızına ulaşan bir çocuğa yardımcı olur ve yüzün ve kalbin düzgün şekilde gelişmesine neden olur.