Savaşçı Diyeti Nasıl Yapılır?

Gün geçmiyor ki yeni bir mucize diyet ortaya çıkmasın. Yeni çıkan her diyet programı en hızlı, en etkili şekilde kilo verdireceği iddiasıyla kilo vermek isteyenlerin hayatına giriyor. Beslenme uzmanlarının, bilimsel bilgiler ve araştırmalarla oluşturdukları beslenme programları dışındaki “zayıflama efsaneleri”nin hemen hepsi hüsranla sonuçlanıyor. İşte bunun için Ori Hofmekler, 2001 yılında yeni bir diyet programı oluşturdu. Burada amaç günümüzün hızlı tüketim dünyasında hızlıca uygulanıp önemi yiten diyet programlarının neden olduğu sağlıksız kilo verme ve sonrasında kısa süre içinde verilenden daha fazla kilo almaya sebep olan sağlıksız diyet programlarından kurtulmaya yardımcı olmaktı.

Ori Hofmekler, en sağlıklı ve kalıcı şekilde kilo vermeye yardımcı olan “savaşçı diyeti” (Warrior Diet) programını yayınladı. Bu diyet programında tıpkı sanayileşme öncesinde olduğu gibi gün boyu “az yemek” ve geceleri “çok yemek” şeklinde bir beslenme anlayışı var. Evet, söz konusu olan diyet olunca bu beslenme programı biraz ezber bozan niteliklere sahip. Çünkü biz kilo vermek isteyenlerin gündüz yemesi, gecelerini aç geçirmesi şeklinde diyetlere alışkınız. Hofmekler, bu diyet programını bilimsel veriler yerine gözlem ve görüş temelinde tasarladı. İsrail ordusunda yaşanan tecrübeler ve antik Sparta ve Roma gibi savaşçı toplumların işleyişi üzerine araştırmalar yürüten Hofmekler, beslenme konusundaki modern kavramlara aykırı önerilerde bulunuyor. Ne kadar doğru ya da ne kadar etkili olduğunu tam olarak bilemesem de son dönemlerde “savaşçı diyeti”nin popüler olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Kısaca “savaşçı diyeti” nedir?

Savaşçı diyetinde asıl olay, diyet konusunda içgüdüleri takip etme gerekliliğidir. İşlenmiş gıdalar veya herhangi bir kalorinin, makro besinlerin ne zaman tüketileceği ve ne zaman yenmesi gerektiği konusunda kurallara uymanız gerekmiyor. Bunun yerine, eski bir savaşçı gibi yemek, yani antik savaşçılar gün boyunca avlanmaya çalışır, bütün gün dağ tepe demeden yemek ararlardı ve o esnada neredeyse hiçbir şey yemeden akşam olurdu. Bu savaşçılar geceleri ise, gündüz yakaladıkları avları patlayıncaya kadar yiyorlardı. Ne kalori, ne fazla kilo gibi her hangi bir sorunları da yoktu. Bu bağlamda savaşçı diyeti de tıpkı antik çağ savaşçıları gibi tüm gün sadece zorunlu besinleri alıp kontrollü bir şekilde oruç tutmayı ve neredeyse bomboş bir karnında egzersiz yapmayı öneriyor. Özellikle de gıda alımınızda öncelikle günde yalnızca tek bir besin tercih edin. İşte yine ezber bozan bir anlayış, zira çoğu beslenme uzmanı sağlıklı beslenmenin çeşitlilikten geçtiğine inanır ve bunu iddia eder.

Eğer diyetinizde Hofmekler’in önerdiği şekilde beslenirseniz, vücudunuz yakıt olarak yağları kullanacak, daha fazla enerji kazanacaksınız ve kalorileri saymaktan da kurtulacaksınız. Bu beslenme planının bir parçası olarak da mutlaka pull-ups, squats, presler ve high jump gibi hareketlerle tüm vücudun gücünü artıracak egzersiz programı düzenli olarak yapılmalı. Sprintler ve kurbağa atlayışı gibi kısa süreli yüksek yoğunluklu kardiyo egzersizi patlamaları, yalnızca 20 ila 45 dakika süren yoğunluklu antrenmanlar günlük rutinin bir parçası olmalı.

Savaşçı diyetine başlama

Diyet, çoğu beslenme uzmanının önerdiği günde iki öğün ve üç öğün ana yemek, bir o kadar da arar yemekten oldukça farklı olduğu için, bu diyete başlamadan önce vücudunuzu biraz hazırlamanız gerekir. Soğuk hindi yemeğinin günde sadece bir öğün yiyebildiğiniz bir beslenme programınızın içine girmesi, sizde baş dönmesi ve halsizliğe sebep olabilir. Bunun için vücudunuzun bu farklı beslenme programına yavaş yavaş alışmasını sağlayın. Haftada birkaç gün kontrollü bir şekilde normalden daha uzun süreler aç kalarak bünyenizi hazırlayabilirsiniz. Örneğin haftada iki gün kahvaltı yapmayın, ancak öğle yemeği vakti geldiğinde normal beslenmenize devam edin. Sonraki hafta boyunca ise kahvaltı yapın, ancak öğle yemeği yemeyin, akşam yemeği saatinde ise normal beslenin. Vücudunuz uzun süreli açlıklara adapte oluncaya kadar bu alışma programına devam edin.

Sonra bu “az yeme” dönemlerini mümkün olduğunca ve yavaş yavaş uzatmaya çalışacaksınız. Hem kahvaltı yapmayıp hem de öğle yemeğini yemeden akşama kadar aç durmanız gerekecek. Burada sözü edilen oruç sizin bu süreler içinde sadece su içebileceğiniz anlamına gelmiyor. Tıpkı Antik çağ savaşçıları gibi doğal besinleri çiğ olarak tüketebilirsiniz. Zaten sindirim enzimlerinden yararlanabilmeniz için sebzeleri, meyveleri, bitkileri çiğ olarak tüketebilirsiniz.

Savaşçı diyetinde “az yeme” ve “çok yeme” uygulamaları

İsterseniz bu savaşçı diyetinde; çok küçük porsiyonlarda olmak kaydıyla meyve, sebze ve porsiyon protein tüketimine devam edebilirsiniz. Konserve meyve ve sebzeler ya da hazır meyve suları ise kesinlikle yasaktır. Hokmekler’e göre bu tür hazır ve yüksek kalorili gıdalar yerine, yeniden enerji kazanmanıza yardımcı olan enzimlerle dolu olan tam gıdalardan ya da taze yiyeceklerden alınan taze sıkılmış meyve veya sebze suları tüketebilirsiniz. Bu diyetin “az yeme” dönemlerinde 150 gramdan fazla olmamak kaydıyla proteinin tüketilebilir.

Ancak bu diyette en önemli olan hususlardan birisi besin türlerini karıştırmamaktır. Yan, protein ve aynı anda tüketmiyorsunuz. Bu bağlamda sindirimi kolay balık, yumurta, kümes hayvanları ve yoğurt içeren besinleri seçin. Vücudunuzun bu evrede küçük bir proteine ​​ihtiyaç duyup duymadığını ise zaten sis hissedersiniz. Yalnız “az yeme” dönemlerinde protein haricinde diğer gıdaların ise tüketilmesine izin yok. Biliyorum, aç hissedeceksiniz, ancak ne kadar zayıflayacağınızı düşünüp açlık sızısından uzaklaşmalısınız. Tüm iştahınızı ise akşam yemeğinize saklayın. Bu diyet programında gece yatmadan hemen önce bile yiyebilir ve bu yemeklerin kalorileriyle uğraşmak, suçluluk hissetmek zorunda kalmazsınız. Et, kümes hayvanları, balık, sebze ve tahıllar gibi bütün gıdalar artık hava karardıktan sonra sizin dostunuz olur, patlayıncaya kadar yiyebilirsiniz. Fakat Hofmekler’e, göre çılgınca yerken ne zaman “susuz” hissederseniz, işte o zaman su içmek değil, yemeyi bırakmak durumundasınız. Zira artık yeterince doymuş ve ertesi gün için gerekli olanları depolamış oluyorsunuz.

Savaşçı diyetiyle ilgili endişeler

Savaşçı diyetinin sağlıklı beslenme literatürünün bilimsel ayağında her hangi bir yeri olmaması, aslında endişe verici bir durumdur. Hofmekler ve onun gibi bu beslenme programını deneyip de başarılı olmuş bazı savunucular için işe yarayabilir, ancak bu diyetin genel nüfusa, hemen herkese uygun olduğunu söylemek yanlış olur.  Günde bir öğün beslenerek ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini almak imkansız değil, ancak zordur. Günde bir öğün yemeniz kilo vermenize yardımcı olabilir, ancak aslında bu da garanti değildir. Günlük tek bir öğün yemek planı sizi aşırı derecede açlık, halsizlik içine sokabilir ve böylece akşam yemek yediğinizde aşırıya kaçabilir ve gereğinden fazla yiyebilirsiniz. Bu durumda da kilo vermeniz mümkün olmayabilir.

Ayrıca birlikte yaşadığınız diğer insanların günde üç öğün yemek yediği bir evde ya da işyerinde yaşamak da çok zordur. Savaşçı diyeti egzersiz programlarınızın çoğunu “az yeme” ya da kontrollü açlık döneminde gerçekleştirmek durumundasınız. Bazı insanlar boş bir karnında egzersiz yaparken iyi olabilirler, ancak diğer insanlar bunun baş dönmesi, mide bulantısı ve düşük performans gibi yan etkilere neden olabileceğini düşünebilir. Bu diyete ya da her hangi bir diyet programına başlamadan önce bir sağlık uzmanına mutlaka danışın.

 

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.