Seitan, buğdayın nişastalı kısımlarının yıkanarak arındırılması sonucu arta kalan yumuşak hamur kıvamındaki halidir. Seitan; et yemeyenler, veganlar için aslında bir çeşit bitkisel et olarak adlandırılabilir. Seitan çok zengin bir protein kaynağı, hazırlaması biraz zahmetli de olsa et yemeyenlerin kurtarıcısı. Aslında kısaca buğday gluteni…

Çölyak hastalığınız varsa, ciddi bir otoimmün hastalık geçiriyorsanız, gluten tüketimi ince bağırsakta belirgin bir hasara yol açtığı için kesinlikle seitan’dan uzak durmalısınız. Glutene karşı hassasiyetiniz varsa da aynı şekilde seitandan uzak durun. Peki ya diğerleri? Buğday gluteni oldukça allerjik bir protein, bu yüzden seitanın gerçekten sağlıklı bir besin olmadığına şimdi sıralayacağım dört nedenden dolayı kuvvetle inanıyorum.

Seitan Yememeniz için 4 Neden

1. Gluten Kaynağı

Seitan, buğday gluteni bileşenidir. Yani tamamen gluten. Çölyak hastalığına, gluten duyarlılığına sahip olan ya da sadece diyetinde gluteni azaltmak isteyen herkes için, bu yemek istemediğiniz bir seçenektir.

2. Tam Bir Protein Değildir

Seitan ve yağsız et benzer miktarda proteine ​​sahip olabilir, ancak bunlar hiçbir şekilde aynı mantıkta değildir. Et vücutlarımızın çalışması için gereken temel amino asitlerden bazılarını içeriyorsa, Seitan bunları içermez. Seitan bir protein yemi olabilir, ancak tam bir protein olarak sınıflandırılamaz.

Neden amino asitler önemlidir? Vücutlarımızın dokusunu onaran, büyümeyi sağlayan ve yiyecekleri parçalayan proteinler üretmek için amino asitlere ihtiyaç duyar. Amino asitler aynı zamanda kas kontrolü, kas dokusu oluşumu ve vücudun sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. Buna ek olarak, vücuttaki testosteron gibi büyüme hormonlarının üretimini arttırırlar. Hepimiz amino asitler bakımından zengin gıdaları düzenli olarak tüketmeliyiz.

3. Alerji Tetikleyebilir

Birçok sağlık uzmanı seitandan uzak duruyor, çünkü benim gibi gerçekten sağlıklı bir protein şekli olduğuna inanmıyorlar. Buğday gluteni oldukça allerjik bir proteindir. Ticari unlu mamüller genelde ürünlerine, özellikle de kepekli ekmeklere çok fazla ekstra gluten eklemekten hoşlanırlar çünkü tam buğday unu, beyaz una göre daha düşük bir gluten yoğunluğuna sahiptir.

Seitan söz konusu olduğunda, buğday gluteni almak demektir. Seitan için tam kapsamlı bir araştırma henüz olmayabilir, ancak seitan gibi gıdaları yemenin gluten alerjilerini ve gluten intolerans semptomlarını arttırabileceğini biliyoruz.

Bir gıdaya, glutene veya buğdaya karşı duyarlılığınız varsa seitandan uzak durun, çünkü vücudunuzdaki iltihabı tetikleyecektir, ve hatırlayın iltihap çoğu hastalığın kökenindedir.

4. Yüksek Sodyum İçeriği

Seitan yiyen insanların çoğu büyük olasılıkla lokantalarda yemek yiyor veya önceden hazırlanmış şekilde satın alıyorlar. Seitan tüm bunların tam merkezinde bulunan ultra-işlenmiş bir besindir. Bu yüksek oranda işlenmiş versiyonlar, yüksek tansiyona ve bir dizi sağlık problemlerine katkıda bulunabilen, sodyumu tehlikeli biçimde yükselten bir ajandır.

Seitan Yerine Ne Yenebilir?

Tempeh, seitan’dan çok daha iyi bir etsiz protein kaynağıdır, çünkü aslında sağlığa destek olan yanları vardır. Tempeh nedir derseniz, Endonezya kökenli geleneksel fermente soya fasulyesidir. Tempeh’in fermantasyon süreci ve bütün soya fasulyesinin kullanımı daha yüksek oranda protein vitaminleri ve mineralleri içerir.

Buğday glutenine daha iyi bir alternatif, natto olarak bilinen fermente edilmiş soyadır. Bu fermente gıdanın sağlığa faydası olan anahtar çok fermante olmasıdır.