Şeker Alışkanlığından Kurtulmanın En Etkili Yolları

Pek çoğumuzun şekerle sorun yaşadığı bir gerçek. Yemekten sonra çikolata ya da tatlı yemek gibi şeyler en büyük sorunlar olmamakla birlikte pek çok insan şekeri haberi dahi olmadan tüketir.

Şeker alışkanlığınızdan kurtulmak için başvurabileceğiniz bazı yollar var. Öncelikle yediğiniz şeylerin ne kadar şeker içerdiğine dikkat etmelisiniz. Yiyeceklerde bulunan gizli şeker, siz farkında olmadan günlük şeker tüketiminizin artmasına neden olur. Bu yüzden yiyecekleri tüketmeden önce etiketlerine bakabilir ya da doğal ürünler tüketecekseniz internetten güvenilir kaynaklara bakarak şeker miktarını öğrenebilirsiniz.

Şeker ile Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalı?

Şeker söz konusu olduğunda dengeli olmak çok önemlidir. Şekerli kahve ya da içerisinde çok şeker bulunan yağsız bir yiyeceği sürekli bir alışkanlık olarak tüketmek yerine arada bir yiyerek dengeli bir ilişki kurduğumuzda şekerle olan ilişkimiz sağlıklı olabilir.

Hayatınızda özel olan anlarda suçluluk hissetmeden şeker tüketebilirsiniz. Örneğin, birinin doğum günüyse bir dilim pasta yiyin. Veya hafta sonu dışarı çıktığınızda canınız tatlı çektiyse kötü hissetmeyin. Şeker tüketmemek için anlamlı ve özel anları ıskalamak zorunda değilsiniz.

Şeker Bağımlısı Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Şeker sorununuz olduğunu alışkanlıklarınız olup olmadığından anlayabilirsiniz. Örneğin, yemeklerden ya da çay ve kahve içtikten sonra tatlı bir şeylere ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, şeker sorununuz olabilir. Amerikan Kalp Derneği’ne göre kadınların günde maksimum 25 gram erkeklerinse 30 gram ilave şeker tüketmeleri gerekir.

Evdeki şekeri saklıyor ve bunu utanç duygusundan yapıyorsanız, şeker bağımlılığınız olabilir. Şekerli şeyleri dolapta görünmeyecek yerlere saklayarak canınızın çekmesini engellemeye çalışıyor olabilirsiniz. Ancak bunları saklasanız da nerede olduğunu bildiğiniz için her zaman erişebileceğinizi biliyorsunuz. Pek çok insan kurabiyeleri, ikramlıkları ve çikolataları bir köşeye saklamaya çalışır.

Şekeri Bırakmak Neden Zor?

İnsanlar tatlıları ve şekerli içecekleri bıraktıklarında şeker sorunlarını çözdüklerini düşünür. Ancak sonrasında gizli şeker dediğimiz şeyleri tüketir. Bunlar tatlı olmayan, ancak ilave şekerlerle dolu yiyeceklerdir. Yiyecekleri yalnızca sağlıklı ve doğal göründükleri için şekersiz olduklarını düşünmeyin. Örneğin, yağsız ve glütensiz yiyeceklerde üreticiler genelde şeker ekleyerek tattaki değişikliğin önüne geçmeye çalışırlar. Bu yüzden etiket okumaya dikkat etmelisiniz. İçerisinde sakaroz, dekstroz, mısır şurubu ve kahverengi pirinç şurubu gibi şeyler yer alan yiyecekleri tercih etmemelisiniz.

Gizli şeker içeren yiyeceklerin başında kahvaltılık gevrekler ve enerji içecekleri geliyor. Kuru meyveler de pek çok insanın aklına gelmeyen kaynaklardır. Granola ve hazır yulaf ezmelerinde de şeker olabilir. Çorbalar, makarna sosları ve salata sosları da şaşırtıcı ölçüde şeker içerebilir. Patates kızartması ve suşi pilavı gibi şeylerde dahi şeker vardır.

Ve elbette dışarıdan aldığınız kahvelerde de şeker var. Mocha frappucino ya da latte gibi kahvelere şeker eklenir. Hatta hayvansal süt olmayan kahvede şeker olmayacağını düşünüyor olsanız da bunlara da şeker eklenebilir. Kahveciden alacağınız kahvelerde ne kadar şeker kullanıldığını bilemezsiniz.

Şekeri Bırakma Yöntemleri

Öncelikle neden şeker istediğimizi anlamalıyız. Şeker, vücudun istediği bir enerji şeklidir. Şeker yediğimizde beynimiz nörotransmitter dopamin gibi kimyasal ödüller salgılar. Bu yüzden insanlar kendilerini bazen şeker bağımlısı gibi hisseder.

Bu da şekeri bırakmanın gerçekten zor olabileceği anlamına gelmektedir. Bu nedenle şekeri bırakmak adına başlangıçta şunları yapabilirsiniz:

  • Beslenme düzeninizdeki şekerleri belirleyin.
  • Yemek günlüğü tutun ve şekerleri kaydedin. Bazı insanlarda günlük tutmak gerçekten fayda sağlar. Bu sayede gün boyunca ne kadar şeker tükettiğinizi görebilirsiniz.
  • Az şeker içeren yaşam tarzı ile düşük karbonhidratlı yaşam tarzı arasındaki farka dikkat edin. Ortalama bir insan için çok düşük karbonhidrat içeren diyetler gerekli ya da faydalı olmayabilir.
  • Tetikleyici yiyecekleri evden uzaklaştırın. Çok fazla şeker içeren yiyecekleri biliyor ve bunlara karşı koyamıyorsanız, evinizde bulundurmayın. Örneğin, canınız kurabiye çektiğinde o an gidip pastaneden alın. Bunu yapmak için hazırlanmanız, dışarı çıkmanız ve tekrar eve gelmeniz gerekeceği için belki de yemekten vazgeçeceksiniz. Yiyecekle aranıza engel koyduğunuzda yemenize değer olup olmadığını anlayabilirsiniz.

En önemli şeylerden bir tanesi tatmin olmak için çok fazla şekere ihtiyaç duymadığınızdır. Belki de şimdiye kadar çok fazla şeker tükettiğiniz için sürekli daha fazla şeker tüketmeye ihtiyaç duyuyorsunuz. Şeker alışkanlığınızdan kurtulmak için yukarıda yer alan adımları uygulayarak şeker tüketiminizi azaltma yolunda ilk adımı atabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.