Ortalama bir kişi besinlere eklenen şekerlerden günde 400 kalori alıyor! Ve rafine edilmiş şeker tüketimi artarken, yapay tatlandırıcılar da (aspartam, sukraloz, ACE K ve sakarin gibi yapay tatlandırıcılar) zararlı yan etkileri açısından yıllarca tartışılmıştır.

Bu tatlandırıcıların tümü teknik olarak “güvenli” iken FDA’ya göre yan etkileri nedeniyle daha fazla inceleme yapılması şart. Yapay tatlandırıcıların yan etkileri; baş ağrısı ve migrenden tutun da timus bezlerinde küçülmeye, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaya ve duygu durum bozukluklarına kadar değişiyor.

Rafine şekerler de sağlıklı değildir. Rafine şekerlerin yan etkileri; diyabet, diş çürüğü, obezite, kalp rahatsızlığı, bazı kanser türleri ve zayıf bilişsel işlevsellik içeriyor.

Son yıllarda, mısır yetiştiricileri ve buna bağlı dernekler, yüksek fruktoz içeren mısır şurubunu insanlara doğal bir tatlandırıcı olarak dikte etti. Bu maalesef doğru değildi. Mısır şurubunun büyük çoğunluğu genetiği değiştirilmiş mısırdan üretilmektedir.

Fruktoz; karaciğer tarafından hızla metabolize edilen ve “şeker yüklenmesi” olarak kullanılan basit bir şeker grubundandır. Bu çabuk etki eden şekerin, karaciğerde yağ depolanmasının artmasına neden olduğuna inanılmaktadır ve bu durum alkolik olmayan karaciğer yağlanması, sindirim rahatsızlığı ve ateroskleroz ile sonuçlanmaktadır. Neyse ki, rafine şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve yapay tatlandırıcılar yerine sağlıklı ve lezzetli olan alternatif doğal tatlandırıcılar var.

1 çorba kaşığı çiğ bal: 64 kalori
Stevia: 0 kalori
1 adet hurma: 66 kalori
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi şekeri: 45 kalori
1 yemek kaşığı Akçaağaç şurubu: 52 kalori
1 yemek kaşığı pekmez: 47 kalori
1 fincan muz püresi: 200 kalori
1 yemek kaşığı esmer pirinç şurubu: 55 kalori
Gerçek meyve reçeli: meyvesine göre değişiyor.

Çiğ Bal

Ham bal gerçek bir süper besindir ve en sevdiğim doğal tatlandırıcılardan biridir. Enzimler, antioksidanlar, demir, çinko, potasyum, kalsiyum, fosfor, B6 vitamini, riboflavin ve niasin ile doludur. Sindirim sisteminde sağlıklı bakterilerin gelişmesini teşvik ederken, bu gerekli besinler, serbest radikalleri nötrleştirmeye yardımcı olur.

Bir çorba kaşığı çiğ bal 64 kaloriye sahiptir ve glisemik indeks değeri tek bir muzdan daha azdır. Bunların hepsinin çiğ balın faydaları olduğuna dikkat etmek önemlidir. İşlem görmüş bal, masaya gelmeden tüm sağlık yararlarını kaybediyor. Köy pazarlarında ve yerel arıcılardan doğrudan yerel çiğ bal satın alın. Bal ne kadar koyu renkli olursa, lezzeti daha zengin ve sağlık yararları o kadar yüksektir. Çiğ balı ile pişirmeyin. Kahvaltılık mısır gevreği üzerine, tam buğday ekmeğinden yapılan tostun üstüne, yoğurda ve salata soslarına ekleyerek tüketin. Balı ısıtmayın. Çayınıza veya kahvenize bal ekleyecekseniz, içeceğiniz rahatça yudumlayacak şekilde ılık olana kadar bekleyin ve daha sonra bal ekleyin.

Stevia

 

Stevia, Güney Amerika’ya özgüdür ve sağlıklı kan şekeri düzeylerini desteklemek ve kilo vermeyi hızlandırmak için o bölgede yüzlerce yıldır kullanılmaktadır.
Günümüzde şekerden 200 kat daha fazla tat veren stevia bitkisi, sıvı, toz ve çözünebilir tabletler halinde satılıyor. Sıfır kalori ve sıfır karbonhidrat içerir ve yapay tatlandırıcıların kötü yan etkilerinden hiçbirini barındırmaz. Bu da onu en ideal doğal tatlandırıcılardan biri yapıyor.

Hurma

Hurma, potasyum, bakır, demir, manganez, magnezyum ve B6 vitamini bakımından zengindir. Meyveler hurma ağacından elde edilebilir, kolayca sindirilirler ve proteini, yağı ve karbonhidratları metabolize etmeye yardımcı olurlar. Kanıtlar, hurmanın kandaki kötü (LDL) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini ve inme riskini azaltabileceğini gösteriyor. Hurmayı parçalayıcıdan geçirip püre haline getirebilir ve bu şekilde çoğu tatlı tarifinde kullanabilirsiniz. Parçalayıcıdan geçirmeden önce ılık suda bekletebilir ve iyice bir hamur haline gelmesini sağlayabilirsiniz. Kıvamını açmak için su veya süt ekleyebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Şekeri

Artık çoğu insan, Hindistan cevizi suyunun, sütünün, ununun ve tabii ki taze Hindistan cevizinin faydalarından haberdardır. Ve gittikçe daha fazla insan, düşük glisemik yükü ve zengin mineral içeriği nedeniyle, doğal tatlandırıcı olarak Hindistan cevizi şekeri kullanıyor.

Polifenoller, demir, çinko, kalsiyum, potasyum, antioksidanlar, fosfor ve diğer besleyici besin içerikler ile dolu Hindistan cevizi şekeri çok yönlüdür. En sevdiğiniz tariflerde Hindistan cevizi şekeri kullanın, çünkü şeker gibi ölçebilirsiniz! Rafine şekerden biraz daha yoğundur, ama sorun yok. Bir tarifte belirtilen rafine şeker miktarını birebir Hindistan cevizi şekeri ile değiştirebilirsiniz ve istediğiniz dokuyu elde edene kadar biraz daha ekleyebilirsiniz.

Akçaağaç Şurubu

Kuzey Amerika’ya özgü akçaağaç şurubu olağanüstü bir manganez kaynağıdır ve kalsiyum, potasyum ve çinko içerir. Antioksidanlar bakımından zengin olan bu tamamen doğal tatlandırıcı, serbest radikalleri nötralize etmeye ve oksidatif hasarı azaltmaya yardımcı olur. Hafif kıvamlı şuruplardan daha yararlı antioksidanlar içerdiğinden, daha koyu kıvamlı akçaağaç şurubu seçmelisiniz. Akçaağaç şurubu ısıya dayanıklı olduğundan neredeyse her yemekte kullanabilirsiniz. Kreplere ve keklere ekleyin, pastalarda kullanın. Ev yapımı granola tariflerinde ve sabah kahve veya çayınızı tatlandırmak için kullanabilirsiniz.

Pekmez

Organik pekmez son derece besleyicidir ve bakır, kalsiyum, demir, potasyum, manganez, selenyum ve B6 vitamini açısından zengindir. Şekerpancarı, rafine şeker ve mısır şurubuna kıyasla en yüksek fenolik içeriğe ve antioksidan etkiye sahiptir. Hangi işlemlerden geçtiğine bağlı olarak çeşitli pekmez türleri vardır. Tüm pekmezler, şeker eklenmeden yapılırsa sağlıklıdır. Pekmez, besinleri konsantre eder ve derin meyve lezzetini içinde barındırır. Bazı pekmez türlerinin ekmek, poğaça veya diğer hamur tarifleri için kullanılması cazip olmayabilir. Bununla birlikte, fırında pişirmek için mükemmel bir tatlandırıcıdır.

Muz Püresi

Muz, lif ve potasyum bakımından zengindir ve iyi bir B6 ve C vitamini kaynağıdır. Ayrıca doğal olarak tatlı ve hafif bir lezzetleri vardır. Bu da onları mükemmel bir doğal tatlandırıcı haline getiriyor. Ayrıca muz, tariflerde rafine şeker yerine kullanmak için en iyi seçeneklerdendir. Bir tarifte geçen her bir fincan şeker için bir bardak muz püresi kullanın. Püre yapmak için bir yemek kasesine bir çorba kaşığı su ve 1 muz ekleyin. İstediğiniz kıvamı tutturana kadar muz veya su ekleyebilirsiniz.

Esmer Pirinç Şurubu

Esmer pirinç şurubu, mısır şurubu ve diğer sağlıksız tatlandırıcılar yerine kullanmak için mükemmel bir alternatiftir. Fermantasyon süreci, şekeri kolaylıkla sindirilebilecek şekiller halinde parçalamaya yardımcı olur. Fermantasyon süreci anahtardır; bazı esmer pirinç şurupları, arpa enzimleri ile fermente edilir, yani gluten içerir. Glutensiz olarak etiketlenmiş esmer pirinç şuruplarını satın alın. Esmer pirinç şurubu, mısır şurubu içeren tariflerde mükemmel bir alternatif olabilir. Bire bir oranında kullanın. Bir fincan işlenmiş beyaz şekerin yerine bir fincan esmer pirinç şurubu kullanabilirsiniz ve böylece; tarifteki sıvıyı çeyrek fincan azaltın.

Gerçek Meyve Reçeli

Buradaki esas konu gerçek meyve içermesidir. Çilek, elma, armut ve üzüm tariflerde şeker yerine geçer. Ticari olarak satılan reçelleri kullanabilirsiniz; ancak şeker veya pektin eklenmediğinden emin olun. Kendi şekersiz reçelinizi organik, taze veya dondurulmuş meyvelerle hazırlamak daha iyidir. Kolay ve ekonomiktir. Sıvı eklemeyeceğiniz tatlı tariflerinde kullanılmak üzere; reçeli koyulaştırmak için Hindistan cevizi unu ekleyebilirsiniz.