Şekeri Bırakmanın Sırları

İşlenmiş şekeri bırakmak, sağlık açısından oldukça önem teşkil ediyor. Bilinçli insanlar, şekeri bırakmak için hangi besinlerin içinde şeker olup olmadığını araştırmaktadır. Şekerin bağımlılık olduğu gerçeği kabul edilerek, şekeri bırakmak için gerekli önlemler alınmalı ve sağlıklı bir yaşam şeklinde hızlıca adım atılmalıdır.

meyve-suyu

1. Meyve suyu ve kurutulmuş meyveden uzak durun!

Şekeri bırakmak istiyorsanız öncelikler nelerde şeker olup olmadığını araştırmanız gerekiyor. Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz meyve sularında yoğun olarak şeker bulunmaktadır. Örnek olarak bir bardak elma suyu, kola ile aynı şeker oranına sahiptir. İkisinin de içinde yaklaşık olarak 12 çay kaşığı şeker bulunur. Kurutulmuş meyvelerin yaklaşık olarak %80’inde de şeker bulunmaktadır.  Bir şeyin doğal olması, o şeyden çok fazla yemenin iyi olduğu anlamına gelmediği unutulmalıdır. Meyve, içindeki şeker oranı fazla olan bir besindir. Ancak içeriğindeki lifler ve su sayesinde vücudumuz meyveyle alınan fruktozu sindirmesi mümkündür. Bu sebeple de kuru meyveler yerine taze meyveleri tercih edin.

peynir

2. Süt ve süt ürünlerinin tam yağlı olanını tercih edin!

Yoğurt, peynir ve benzeri süt ürünlerinden yağ çıkarıldığında,bu ürünlere şeker eklenmektedir. Bunun sebebi ise ürünlerin yağ çıktığında tadını ve yoğunluğunu kaybetmemesidir. Bu sebeple de tam yağlı süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.

protein

3. Sağlıklı yağları ve sağlıklı proteini daha fazla tüketin!

Kızarmış ve trans yağlar, sağlıklı beslenme düzeni önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır. Fakat bu aşamada, peynir, tereyağı gibi ürünleri tüketmeyi unutmamalısınız.

sos

4. Soslardan uzak durun durmalısınız!

Soslar, içlerinde yoğun şeker barındıran ürünlerdir. Örnek olarak barbekü soslarla, çikolata soslarının içinde aynı oranda şeker bulunmaktadır. Hazır salça da şeker içeren soslardan biridir.

5. Yemeklerinizi sade tercih edin!

Besinlerin üzerine soslar ya da şekerlemeler koymayın. Besinlerin içine gizlenmiş şekerlerden kendinizi korumalısınız. Bu sebeple de sade beslenme alışkanlıklarını tercih edin.

6. 8 hafta kuralını uygulayın

Yapılan bilimsel çalışmalar; edinilen bir alışkanlığın giderilmesi için en az 21 en fazla 60 güne ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymuştur. Şeker de kötü bağımlılıklardan biri olarak kabul edildiği için bırakılması için 8 hafta iradeli olmanız yeterli olacaktır. Birçok insanın metabolizmasından işlenmiş şekeri tamamen çıkarması 6 ile 8 hafta sürüyor.

Şekeri Azaltmanın 6 Faydası

Şeker, günlük olarak tükettiğimiz en basit besinde bile bulunuyor.  Şeker yalnızca çikolata, tatlı veya benzeri yiyeceklerde bulunmamaktadır. Soslarda, salçada, ekmeklerde ve hatta marine edilmiş soslarda bile şeker bulunmaktadır. Şekere karşı kendinizi koruma altına almak için öncelikli olarak şekerin hangi besinlerde bulunduğunu öğrenmelisiniz.

Şekerin, gündelik hayattaki yeri çok büyük!

Şeker, şeker kamışından üretilmektedir. İşlenmiş olan şekerler, günlük hayatta isteğe bağlı olarak tüketilebilir. Ancak isteğiniz dışında ve bilinçli olmadan tükettiğiniz bazı besinlerde de şeker mevcuttur. Bu sebeple de bazı durumlarda istemeden şeker tüketmek söz konusu olabilmektedir.

Şeker, yoğun olarak sabah öğünlerinde yani kahvaltıda alınmaktadır.  Bal ve reçel türevlerinde yer alan şeker aslında en masum olanları olarak sayılabilir. Vücudun şekere ihtiyaç duyması durumunda bal tüketilebilir. Balın içerisindeki doğal şekerler, basit şekerler kadar zararlı değildir. Ara öğünlerde sıklıkla tüketilen kek, bisküvi, çikolata, unlu mamüller, simit, pasta, kurabiye, dondurma gibi besinler de şeker barındıran diğer besinler grubunda bulunur.

Karbonhidratlar da şeker barındırmaktadır. Örnek olarak makarnada, patateste ve diğer karbonhidratlı besinlerde mutlaka şeker bulunmaktadır.

seker

Şeker tüketimi sağlınızı nasıl etkiler?

Şekerin tüketilmesi gerektiğinden daha fazla tüketilmesi durumunda vücudun dengesi bozulur. Bu bozulma hem fizyolojik hem de psikolojik olarak hissedilebilir. Vücudun normal çalışma sistemindeki bozulmalar, metabolizmanın yavaşlamasına ve sağlık sorunlarının yaşanmasına yol açmaktadır. Vücudu fizyolojik bir şekilde olumsuz olarak etkileyen bir şeyin psikolojik etkileri de olmaktadır. Şekerin vücutta sürekli olarak mevcut olması,  uzun vadede birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açarak bağışıklık sisteminin çökmesine yol açmaktadır. Şekerin ise azaltılması hatta iradeli olarak bırakılması, vücudun kısa sürede eski sağlıklı formuna dönmesine, kişinin daha enerjik hissetmesine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olacaktır.

Şeker tüketimini azaltmanın faydaları nelerdir? Şekeri bırakınca vücutta hangi değişimler olur?

1. Kolayca kilo vermek için şekeri bırakın!

Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olan kişilerin kilolarını koruması için gereken her şeye sahip oldukları bilinmektedir. Vücuda şeker alınmaz, aşırı yağlı ve yüksek kalorili besinler tüketilmezse, vücut ideal kilosunu koruyacaktır.  Düzensiz beslenmek, fast-food gibi katkılı yiyecekler tüketmek ve en önemlisi aşırı şeker tüketmek olarak tanımlanabilir. Şeker, kilo almaya yol açan en önemli faktördür. Kilo vermenin almaktan daha zor olduğunu göz önüne alacak olursanız, şekeri biraz daha dikkatli tüketmek sizin yararınıza olacaktır.

2. Hormon dengesini normale çekmek için şekeri bırakın!

Vücudun her değişimine tepki göstermekte olan hormonlar, şeker tüketimi konusunda da etkilenmektedir. Şeker tüketiminin fazla olması durumunda vücuttaki organlar sağlıklı çalışamaz. Bu sebeple de zaman içerisinde vücudun hormon dengesi bozulur. Hormonların normal seviyeye inmesi için mutlaka şeker tüketimi azaltılmalıdır. Şeker tüketimini azaltmak, vücudun dengesini koruduğu gibi otomatik olarak hormonları da dengeliyor ve normal seviyelerde olmasını sağlıyor.

3. Vücuttaki ödemlerinizin sebebi şeker olabilir!

Aşırı şeker tüketimi, kilo almaya yol açmaktadır. Tüketilen besinler ve içeceklerdeki şekerler, kilo alma sürecini de hızlandırmaktadır. Ödem, vücudun su tutması anlamına gelmektedir. Vücutta tutulan su; zararlı yağlar ve kilolar, vücuttan atılması en zor faktörlerden biridir.  Şekerin olabildiğince azaltılması ya da tamamen bırakılması durumunda ödemler destek alamaz ve yavaşça vücuttan giderilir. Bu yüzden az şeker tüketmek, vücuttaki ödemlerin gitmesi için yapılacak şeylerin başında yerini alıyor.

hafiuyku

4. Düzenli bir uyku düzeni için şekeri azaltın!

Kandaki şeker oranı, uyku düzenini etkilemektedir. Şeker hastalığı yani diyabet, kişilerde uyku sorunlarına yol açmaktadır. Uyku sorunlarınız varsa, sebebi aşırı şeker kullanımı olabilir. Bu sebeple de şekeri en azından azaltmak ya da tamamen bırakmak gerekmektedir.  Az şeker tüketimi ile uykunuzu düzenleyecek ve  daha sağlıklı periyotlarda uykuya sahip olabileceksiniz. Bunun dışında; aşırı şeker tüketiminden kaynaklı alınan kilolar da sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmanızı da engellemeye yol açacaktır. Rahat nefes almak için, kilonun ideal seviyesine inmesi için, şeker tüketimi azaltılmalıdır.

5. Bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor!

Vücudu ayakta tutan en önemli şey, bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasıdır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, kişiyi dış faktörlere karşı korur, hastalıklara karşı daha sağlam durmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin doğru çalışması, kişinin sağlıklı bir hayat yaşaması anlamına gelmektedir. Bu sebeple de bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açacak besinlerden uzak durmak gerekmektedir.  Bağışıklığın doğru çalışması için yediklerinize ve içtiklerinize mutlaka dikkat etmek gerekir. Sağlıklı beslenmenin öncelikli kuralı, vücudun doğru çalışmasını sağlamaktır. Şekeri hayatınızdan tamamen çıkarmak, bağışıklık sistemini güçlendiren en temel unsurlardan biridir.

6. Psikolojik olarak iyi hissedeceksiniz!

İnsan psikoloji, günlük olarak adlığı vitaminlere, beslenme düzenine, yaşadığı ortama ve vücudunda meydana gelen değişimlere göre de farklılaşmaktadır. Kilo almak ya da hasta olmak vücutta bazı sistemlerin bozulmasına yol açacağı için kişinin strese girmesine yol açacaktır. Bu sebeple de sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmek önemlidir. Bu sebeple daha az şeker tüketmek, psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlayacak.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.