Sezaryen Sonrası İyileşmenize Yardımcı Doğal Yollar

Sezaryen sonrası iyileşmenize yardımcı olacak doğal yollar

Dünyaya yeni bir yaşam getirmek hangi yolla olursa olsun kesinlikle zor bir karar. Doğal doğum ya da sezaryen doğumunun kendi içinde ayrı ayrı zorlukları var. Ancak, deneyimleyen annelerin de bildiği gibi doğal doğum, doğum öncesi veya sırasında daha fazla acıya sebep olsa da bebeğinizi sezaryen ile dünyaya getirmek doğum sonrası iyileşme süresini bir hayli uzatıyor. Bu yazımızda sezaryen doğum sonrası iyileşme sürecini hızlandıracak doğum öncesi ve sonrası yapılabilecek şeylerden bahsetmek istiyoruz. Bu tavsiyelerimizi sadece sezaryen için değil doğal doğum için de kullanabilirsiniz.

et-suyu

  1. Et ve kemik suyu

Kemik suyu özellikle her türlü ameliyat ve hastalık öncesi ve sonrasında imdadınıza koşacak bir besin maddesidir. Prolin ve glisin gibi amino asitler açısından zengin olan kemik suyu size kemik, kıkırdak, lif ve eklem gibi hareket sisteminin yapı taşını oluşturan kolajen üretimi için gerekli olan şeyleri sunar. Et suyu ayrıca içerdiği jelatin sayesinde cilt yaralarının iyileşmesinde etkilidir. Bu nedenle et ve kemik suyu hastalıklardan kurtulma sürecindeki hastalar için geleneksel hastane yiyeceğidir.

 

Geleneksel kemik ve et suyu sizi sezaryen doğumun iyileşme sürecini hızlandıracağı gibi sindirime yardım ederek sezaryen sonrası olabilecek sindirim rahatsızlıkları ve kabızlık gibi sorunlarınızı rahatlatır.

 

2. Korse

Korse kullanımı kulağa rahatlamadan çok uzak durulması gereken bir yöntem gibi geliyor olabilir ama siz de sezaryen sonrası korse kullanmayı deneyin.

Temel olarak, uyguladığı hafif baskı ve sıkıştırma sayesinde korse acıyı azaltarak sezaryen sonrası iyileşme sürecini hızlandırıyor. Bu, sadece sezaryen için değil doğal doğum yapanlar için de faydalı olabilir çünkü acıyı azaltmasının yanında rahmin de daha hızlı normal boyutuna dönmesine yardımcı oluyor.

sezaryen-kopya

3. Sakin bir sezaryen

Sezaryenin yapıldığı koşullar iyileşme sürecinizde büyük farklar yaratabilir. Acil sezaryen bölümlerinde veya annenin çok fazla kan kaybettiği doğumlarda annenin iyileşme süreci huzurlu ve sakin bir ameliyat geçirenlere göre daha uzun sürer. Bu yüzden doğum sonrası dönemde sorun yaşamamak için, mümkün olduğunca sakin bir sezaryen geçirmeye bakın.

4. Doğal antiseptikler

Sezaryen temel bir abdominal cerrahidir ve uygulama sırasında karnın önemli bir kısmı kesilir. Bu yüzden doğal antiseptik özelliği olan kremler kullanmak yaraların kapanması ve yara izlerinin ortadan kalkması konusunda önemli faydalar sağlar. Doktorunuzdan gerekli onaylama ve tavsiyeyi aldıktan sonra sezaryen sonrası bir yara kapatıcı antiseptik kullanabilir ve iz kalmasını önleyebilirsiniz.

5. Glutamin

Glutamin, beyaz kan hücreleri dahil olmak üzere hücreleri çoğaltan ve hızlı büyümesini sağlayan proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir.

Glutamin, fibroblastların çoğalmasını tetikleyerek yaraların kapanmasına yardımcı olur. Herhangi bir doku hasarı sırasında kaybolan bu amino asit, yağsız vücut kitlesinin korunmasında önemli bir rol oynar. Araştırmalara göre, glutamin içerdiği anabolik yani yapıcı metabolizmaya ait özellikler sayesinde, sağlıklı kişilere gerekli olan miktardan 2 ila 7 kat daha fazla alındığı takdirde yara iyileşmesinde daha etkili oluyor.

Normal zamanlarda vücudumuz herhangi bir takviyeye gerek kalmadan yeteri miktarda glutamini kendi alıyor. Ancak yaralanama, ameliyat, enfeksiyon ve devam eden stres gibi belli tıbbi durumlarda vücuttaki glutamin miktarı düştüğü için takviye olarak almak gerekebilir.

6. Yara masajı

Yara masajı da hemşireler tarafından önerilen yara iyileştirici bir yöntem. Kesik ve yaralanma gibi durumlarda, doku kaynaşması normalde olması gerekenden faklı bir şekilde gerçekleşebilir. Bunu önlemek için, yapacağınız nazik bir masaj yarayı tamamen kapatarak kabuğun da iz bırakmadan yok olmasını sağlar.

7. Su ve Magnezyum

Birçok kadın ameliyat sonrası kabızlıkla karşılaşır ve özellikle sezaryen ya da doğal doğum sonrası kabızlık acıya sebep olur. Doğum sonrası kabızlığı önlemek için, mümkün olduğunca fazla su için ve dışkınızı yumuşatıp kabızlığı önleyecek magnezyum takviyesi alın.

8. Uyku

Ameliyat ve doğum sonrasını uykunun önemini azımsarız ancak bu gibi durumlarda vücudunuzun normalde olduğundan daha fazla uykuya ihtiyacı vardır.

 

Vücut uyku sırasında daha hızlı yenilenir ve bu da doku onarımını hızlandırır. Tabi ki yeni doğmuş bebeğinizle birlikte uyku düzeniniz bozulur ama uykuya mümkün olduğunca önem vermeniz vücut yenilenmesi açısından gerekli olacaktır.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.