Tütün ürünlerini ne formda içerseniz için her şekilde sağlığınız için zararlıdır. Tütün ürünlerinin içerisinde nikotin ve karbon monoksit de dahil olmak üzere kullanılması güvenli olan hiçbir madde bulunmaz. Üstelik soluduğunuz bu kimyasallar sadece ciğerlerinizi etkilemekle kalmaz, bütün vücudunuza zarar verir.

Sigara içmek, içilen süre boyunca çeşitli komplikasyonlara neden olabildiği gibi sağlık üzerinde uzun süreli etkileri de olmaktadır. Sigara içerken yıllar boyunca pek çok sorun yaşayabileceğiniz gibi vücudunuz üzerinde görülebilecek bazı etkileri hemen görülebilir.

Tütün ürünleri sağlığınız için ne miktarda içtiğinizden alakasız olarak sağlığınız için zararlıdır. Sigarayı bırakıp puro, pipo ve nargile gibi ürünlere geçmeniz de sağlık risklerinden kaçınmanızı sağlamayacaktır.

Sigaranın içinde yaklaşık 600 madde bulunmaktadır. Bu maddelerden bazıları puro ve nargile tütünü içerisinde de bulunmaktadır. Bu maddeler yandıkları zaman 7000’in üzerinde kimyasal oluştururlar. Bu kimyasallardan çoğu zehirlidir ve en az 69 tanesi kanser ile ilişkilidir.

Sigaranın Neden Olduğu Zararlar

Dolaşım sistemi

Sigara içtiğiniz zaman katran yüzünden kanınıza zehirli maddeler karışır. Bu da kanınızda şunların görülmesine neden olmaktadır:

  • Kanınız kalınlaşır ve pıhtılaşma riski artar.
  • Kan basıncı ve kalp atışları artarak kalp, normalden daha fazla çalışmaya başlar.
  • Atardamarlar daralır, bu da organlarınızda oksijen bakımından zengin olan kanın dolaşmasını engeller.

Bütün bu etkiler birlikte düşünüldüğünde sigara, atardamarların daralmasına ve pıhtı oluşmasına neden olabildiği için bu durum kalp krizi ve felce neden olabilmektedir.

Kalp

Sigara içmek kalbinize ve kan dolaşımına zarar verir. Bunun sonucunda koroner arter hastalığı, kalp krizi, felç, periferik damar hastalıkları ve serebrovasküler hastalıkların görülme riski artar.

Sigarada bulunan karbon monoksit ve nikotin birleştiği zaman bu durum kalp için sıkıntı yaratarak daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca bu kimyasallar kan pıhtısı riskini de arttırmaktadır. Sigarada bulunan diğer kimyasallar ise koroner arterlere zarar verebilmektedir.

Sigara içmek, kalp krizi geçirme riskini iki kata kadar arttırmaktadır. Ayrıca sigara içiyorsanız koroner kalp hastalıklarından ölme riskiniz hayatı boyunca sigara içmemiş kişilere göre iki kat daha fazladır. Ancak neyse ki sigarayı bıraktıktan sonra bir yıl içerisinde bu riskler yarı yarıya azalmaktadır. 15 yıl sonra ise bu risk, hiç sigara içmemiş insanlarınki ile aynı düzeye gelmektedir.

Mide

Sigara içen kişilerin mide kanseri ya da ülsere yakalanma riskleri daha yüksektir. Sigara içmek, gırtlağın alt kısmını kontrol eden kasların zayıflamasına neden olur. Bunun sonucu olarak reflü dediğimiz, midedeki asidin gırtlaktan yukarı çıkmasına neden olan hastalık gelişir.

Sigara içmek midenin yanı sıra böbrek kanserine de neden olmaktadır ve bu risk içtiğiniz sigara sayısı arttıkça daha da artmaktadır. Örneğin, günde düzenli olarak 10 adet sigara içiyorsanız sigara içmeyen birine göre 1,5 kat daha fazla böbrek kanseri yaşama riskiniz vardır. Günde 20 ya da daha fazla sigara içiyorsanız ise bu risk 2 katına çıkmaktadır.

Cilt

Sigara içmek cildinize giden oksijen miktarını azaltmaktadır. Bu da cildinizin daha erken yaşlanacağı, daha gri ve solgun görüneceği anlamına gelmektedir. Ayrıca sigarada bulunan toksinler vücudunuzda selülit oluşmasına da neden olacaktır.

Sigara içiyorsanız cildiniz yaşıtlarınıza göre 10-20 yıl daha fazla yaşlanacaktır. Özellikle göz ve ağız çevresinde 3 kat daha fazla kırışıklık görülmesi olasıdır. Sigara içmek cildinizin sararmasına neden olacağı gibi yanaklarınızın çökmesine de neden olacaktır. Sigara içmeyi bırakmanız durumunda ise cildinizin sigara içmekten göreceği zararın önüne geçebilirsiniz.

Kemikler

Sigara içmek kemiklerinizin zayıflamasına neden olur. Özellikle sigara içen kadınların kemikleri sigara içmeyenlere göre daha kırılgan olmaktadır.

Beyin

Sigara içiyorsanız, sigara içmeyenlere göre felç geçirme riskiniz daha fazladır. Hatta sigaranın bu riski yüzde 50 oranında arttırdığı söylenebilir. Felç geçirdiğinizde beyniniz zarar gördüğü gibi bundan dolayı ölme riskiniz de artmaktadır.

Sigaranın felç geçirme riskini arttırmasının nedenlerinden biri beyin anevrizmasından dolayı olmaktadır. Beyin anevrizması, kan damarlarının duvarlarındaki zayıflaması sonucunda oluşan şişliktir. Beyin anevrizması daha da ciddileştiğinde felce ve bunun sonucunda beyinde büyük hasarlara ve ölüme neden olabilmektedir.

Neyse ki sigarayı bıraktıktan sonra iki yıl içinde felç geçirme riski yarı yarıya azalmakta, beş yıl içinde ise sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye gelmektedir.

Akciğerler

Sigara, akciğerleri çok kötü bir şekilde etkilemektedir. Öksürük, soğuk algınlığı, hırıltılı solunum ve astım gibi hastalıklar sigaranın neden olduğu hastalıkların sadece başlangıcı sayılabilir. Sigara içmek zatürre, amfizem ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir. Sigara, akciğer kanserinden kaynaklanan ölümlerin yüzde 84’ünü, KOAH’tan kaynaklanan ölümlerin ise yüzde 83’ünü oluşturmaktadır.

KOAH, ilerleyici ve zayıf düşürücü bir hastalıktır. KOAH, kronik bronşit ve amfizemin bir araya gelmesiyle oluşur. KOAH hastaları, akciğer dokularının zarar görmesi ve hava yolunun daralması nedeniyle nefes almada zorluk yaşarlar. KOAH’ın tipik belirtileri hareket ederken nefesin kesilmesi, geçmeyen balgamlı öksürük ve sık sık yaşanan göğüs enfeksiyonudur.

KOAH’ın erken belirtileri genelde sigaradan kaynaklanan normal öksürük ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle sigara içtikçe durum daha da kötüye gider ve bu durum kişinin sağlığını daha da kötü yönde etkiler. Bu nedenle hastalığın ilerlemesini durdurmak için sigarayı bırakmak en etkili yöntemdir.

Ağız ve Boğaz

Sigara, nefesin kötü kokması ve dişlerin lekelenmesi gibi sorunlara neden olmaktadır. Bunların yanı sıra sigara dişeti hastalıklarına davetiye çıkarır ve tat alma duyusuna zarar verir.

Sigaranın ağzınız ve boğazınızla ilgili neden olacağı en kötü şeylerin balında dudak, dil, boğaz ve gırtlak kanseri gelmektedir. Boğaz bölgesinde görülen kanserlerin yüzde 93’ünden fazlası sigara nedeniyle meydana gelmektedir.

Tütün ürünleri içmeyi bıraktığınız zaman, yıllar boyunca içici olmuş olsanız bile baş ve boyun kanseri yaşama riskiniz önemli ölçüde azalacaktır. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra baş ve boyun kanseri yaşama riskiniz hiç sigara içmemiş biriyle aynı seviyeye gelecektir.

Üreme ve doğurganlık

Sigara içmek, penise kan gitmesini sağlayan kan damarlarının zarar görmesi sonucu erkeklerde iktidarsızlığa neden olabilmektedir. Aynı zamanda sigara; spermlere zarar vererek sperm sayısının azalmasına ve testis kanserine neden olabilmektedir.

Kadınlarda ise sigara, doğurganlığın azalmasına neden olabilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre sigara içen kadınların içmeyen kadınlara göre bir yıl içinde hamile kalmaları üç kat daha zor olmaktadır. Yine aynı araştırmaya göre sigara içmeyen kadınlara oranla sigara içen kadınların doğurganlığının yüzde 72 olduğu görülmüştür.

Sigara kadınlarda rahim kanseri görülme riskini de arttırmaktadır. Sigara içenler HPV’den daha kolay etkilenmekte ve bu da ilerleyen aşamalarda kansere dönmektedir.

Hamileyken sigara içildiğinde ise bu durum düşük, erken doğum, ölü doğum gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle hamileyseniz sigaradan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir.

Pasif İçicilik

Sigara içiyorsanız tek zararınız kendinize değildir. Pasif içicilik, sigara içmeyen yetişkinleri ve çocukları önemli ölçüde etkilemektedir. Pasif içiciliğin çocuklar üzerinde etkisi şu şekilde olmaktadır:

  • Kulak enfeksiyonları
  • Sık ve ciddi astım krizleri
  • Solunum yolunda sorunlar
  • Solunum yolu enfeksiyonları
  • Ani bebek ölümü yaşama riskinin artması

Yetişkinlerde ise pasif içicilik şunlara neden olmaktadır:

  • Kalp rahatsızlıkları (Sigara içmeyen ancak sigara dumanına maruz kalan kişilerin kalp ve kan damarları zarar görmektedir.)
  • Akciğer kanseri (Pasif içici olan kişilerde akciğer kanseri görülmesi sigara içmeyen kişilere göre daha fazla olmaktadır.)
  • Felç

Sigarayı Bırakmak

Sigarayı bırakmak zor olsa da bir plan oluşturmak için doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Sigarayı bırakma sürecinde kullanabileceğiniz pek çok reçetesiz ve reçeteli ilaç bulunmaktadır. Ayrıca daha önce sigarayı bırakmış olan insanlarla konuşmak ve onlara danışmak da yardımcı olabilir. Sigarayı bırakmanın hem kısa dönemde hem de uzun dönemde sağlık üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Sigara, bütün vücudu etkilediği için sigarayı bırakıp uzun ve mutlu bir hayat yaşamak için adım atabilirsiniz.