Sık idrara çıkmanın sebepleri

Sürekli idrara mı çıkmanız gerekiyor? Buna sık idrara çıkma deniliyor. Çoğu insanda idrar torbası tuvalete gidene kadar idrarı depolayacak kapasitededir ve bu da normalde günde 4-8 defa. Eğer sekizden fazla gidiyorsanız veya tuvalete gitmek için gece uyanıyorsanız ya çok içiyorsunuz ya da yatış saatine çok yakın zamanda bir şeyler içiyorsunuz. Veya bu bir sağlık probleminin işareti olabilir.

Sık İdrara Çıkmanın Sebepleri

Sık idrara çıkma, böbrek hastalıklarından tutun da çok fazla sıvı alımına kadar çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. İdrara çıkmaya ateş, acil idrar yapma hissi, ağrı veya karında rahatsızlıklar da eşlik edecek olursa, idrar yolu enfeksiyonuna sahip olabilirsiniz. Diğer muhtemel sebepler arasında şunlar var:

Diyabet: Sıradışı miktarda idrar ile birlikte sık idrara çıkma genelde tip-1 ve tip-1 diyabetin belirtisidir çünkü beden kullanılmayan glukozdan üre vasıtasıyla kurtulmaya çalışır.

Hamilelik: Hamileliğin erken aşamalarından itibaren rahim idrar torbasına baskı yapmaya başlar ve bu da sık idrara çıkmayı gerektirir.

Prostat problemleri: Büyüyen prostat üretraya baskı yapar ve idrar akışını engeller. Bu da idrar torbasının duvarlarının rahatsız olmasına sebep olur. Bunun sonucunda idrar torbasında az miktarda idrar olsa bile kasılır ve idrara çıkmak gerekir.

Doku arası kistler: Sebebi bilinmeyen bu rahatsızlıkta idrar kesesinde ve pelvik bölgede ağrı oluşur. Belirtileri arasında sık idrara çıkma bulunur.

İdrar söktürücü kullanımı: Tansiyon ilaçları veya ödem karşıtı ilaçlar böbrekleri çalıştırır ve vücuttan fazla sıvıları atarlar, bu da idrara çıkma sıklığını arttırır.

Felç veya diğer nörolojik hastalıklar: İdrar torbasını destekleyen sinirlerin hasar görmesi, bu sistemlerde bozulmaya sebep olur ve daha sık idrara çıkılabilir.

Daha nadir sebepler arasında idrar kesesi kanseri, disfonksiyonu veya radyasyon terapisi bulunuyor.

Çoğunlukla sık idrara çıkma problemin belirtisi değil, kendisidir. Aşırı aktif idrar torbası sendromu sahiplerinde bilinçsiz torba kasılmaları idrar torbası boş olsa bile sık ve çok idrara çıkmaya sebep olur. Geceleri de bir iki defa tuvalete gitme ihtiyacı doğabilir.

Sık İdrara Çıkmanın Sebeplerinin Bulunması

Eğer idrara çıkıp durmak yaşam tarzınızı etkiliyorsa veya ateş, ağrı, kusma, üşüme, artan iştah ve susuzluk, yorgunluk, kanlı veya bulanık idrar, vajina ve penisten akıntı gibi belirtiler de mevcutsa, doktora gitmek gerekir.

İdrar sıklığının sebebini bulmak için doktorunuz fizik muayene ve tıbbi geçmişinizin yanında şu soruları da sorabilir:

• İlaç alıyor musunuz?
• Başka belirtiler var mı?
• Sadece gündüz mü sorun var yoksa gece de var mı?
• Normalden fazla mı içiyorsunuz?
• İdrar normalden koyu mu veya açık mı?
• Alkol ve kafeinli içecekler içiyor musunuz?

Fiziksel muayenenin bulguları ve tıbbi geçmişin yanında şu testler de uygulanabilir:

İdrar tahlili: İdrarın mikroskobik incelemesinde idrara geçen pek çok farklı bileşen tespit edilebilir.

Sistometri: Bu testte idrar kesesinin içerisindeki basınç incelenir ve idrar torbasının nasıl çalıştığına bakılır. Bu test idrara çıkmanın sinir veya kas problemlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirler ve torbanın idrarı ne kadar iyi tuttuğu görülür.

Siskoskopi: Bu testte doktor ince bir alet kullanarak idrar torbasının içerisine bakar.

Nöroloji testleri: Doktorun sinir hastalıklarını onaylaması veya kapsam dışı bırakması için uygulanır.

Ultrason: Vücudun iç yapısının görüntülenmesi için kullanılan ses dalgaları ile görüntü alınır.

Sık İdrara Çıkma İçin Tedavi

Tedavide genelde idrara sebep olan şey bulunur. Örneğin sorun diyabet ise tedavide kan şekeri kontrol altına alınır.

Aşırı aktif idrar torbası tedavisinde şu davranış tedavileri uygulanabilir:

İdrar tornası eğitimi: Bu eğitimde 12 hafta boyunca idrara çıkma aralığı arttırılır. İdrar torbası idrarı daha uzun süre tutmak üzere tekrar eğitilir.

Beslenme değişimleri: İdrar torbasını rahatsız eden veya idrar söktürücü özellikler gösteren gıdalardan kaçınılır. Bunlar arasında kafein, alkol, gazlı içecekler, domatesli ürünler, çikolata, yapay tatlandırıcılar ve baharatlar bulunur. Bol lifli beslenme de önemli çünkü kabızlık bu sendromun belirtilerini şiddetlendirebilir.

Sıvı alımını gözlemleme: Kabızlığı önleyecek kadar sıvı almalı ancak özellikle hemen yatmadan önce sıvı alımından kaçınmalısınız.

Kegel egzersizleri: Bu egzersizler idrar torbası çevresindeki kasları güçlendirir ve böylece torbanın kontrolünü daha iyi sağlamanıza yardımcı olur.

Tedavi süresince çeşitli ilaçlar da doktor tarafından yazılabilir.

Yaşam tarzı değişimlerine ve ilaçlara tepki vermeyenler için başka tedaviler de var. Botoks tedavisinin idrar torbası kaslarına uygulanması, torbanın rahatlamasını sağlar ve depolama kapasitesini arttırarak kaçırmaları da engeller.

Bazı ameliyatlar da mümkün. En az müdahale gerektiren tedavide cildin hemen altına sinir uyarıcı implantlar takılıyorlar. Bunların uyardığı sinirler palvin tabanı kontrol ediyorlar ve cihaz sayesinde organ ve kasların kasılımını kontrol etmek mümkün oluyor.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.