SİNDİRİME GİRİŞ

İnsanoğlunun yaşam için ihtiyacı olan  en önemli şey enerji. Enerji içinse vücudumuza besinler almamız gerekiyor. Bu noktada sindirim sistemi devreye giriyor. Sindirim sistemi gerçekten muazzam güzel bir sistem fakat bir o kadar da nazlı diyebiliriz.

 

Sindirim sistemini tanımak aslında sağlıklı beslenme adına verilen önerilerin nedenlerini kavrama noktasında çok etkili olacaktır diye düşünüyorum. Bu sebeple de bir yazı serisi ile karşınızdayım .  Serinin ilk yazısında  sindirime giriş şeklinde sindirim sistemini genel olarak tanıyalım istiyorum.

 

Sindirime genel bakış :

Sindirim sistemi vücudumuzda bir boru gibidir aslında . Ağızla başlar ve anüsle biter. Ve vücudumuza dışarıdan bir şeyler aldığımız ve atıkları çıkardığımız bir sistemdir. Vücudumuza giren besin bu sistemde işlenir parçalanır , vücut için gerekli olanlar emilir , gerisi ise vücuttan dışarı atılır.

Yani vücudumuzu beslemek için bir şey aldığımız tek noktadır .   Enerji üretimi için hammadde girişidir de diyebilir. Hammadde ne kadar kaliteliyse vücutta kullanılan enerjiler de bir o kadar kalitelidir. Çünkü besinlerin enerjiye çevrilmesi ve bu enerjilerin hücrelerin yenilenmesi ,onarılması için kullanılması gerekir. Bu metabolik süreç boyunca hücresel boyutta da atıklar oluşur.  Yediklerimizin sağlıklı, kaliteli olması  bu atıkların daha az olması anlamına gelir.

Beslenmek sadece midemizi doyurmak değildir. Hücrelerimizin de doyması gerekir ki böylece vücudumuz sağlıklı kalabilsin.

Sinir sisteminin sindirim sistemi üzerindeki etkisi

Sindirim sisteminin duygulardan ilk etkilenen sistem olduğunu da unutmayalım. Kötü bir haber aldığınızda karnınıza giren ağrılar ya da aşık olduğunuzda uçuşan kelebeklerden hatırlarsınız.

İnsan vücudunda iki farklı sinir sistemi vardır. Sempatik ve parasempatik sinir sistemidir. Sempatik sinir sistemi kaç kurtul mekanizmasında işlerken para sempatik sinir sistemi ise dinlenme anlarında sakinlik anlarındaki sinir sistemidir. İyi bir sindirim içinse parasempatik sinir sistemine ihtiyacımız vardır.

Buraya nereden geldik ? Sağlıklı beslenme davranışlarını önerilerinde : sakin yemek yemeye çalışın  , anda kalın, yemeklerinizi yavaş yemeye çalışın söylemlerini duymuşsunuzdur. Bu önerilerin hepsi aslında sinir sisteminde parasempatik sinir sistemini aktive etmektir.

Nefes egzersizlerinin ,anda kalma çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Bu çalışmalar sindirim sistemi üzerinde de etkilidir. Çünkü hızlı yaşamın içerisinde sakinliği ve farkındalığı öğrenmek yeme davranışlarımız üzerinde de etkili olup , parasempatik sinir aktivitesinde vücudumuz için doğru kararlar vermemizi sağlarlar.

Yemeklerinizi yavaş yemeye çalışın önerisinin altında yatan sebeplerden bir diğeriyse tokluk sinyalinin mideden beyne gidişi için yirmi dakika gibi bir zaman ihtiyacımız vardır yavaş yediğimizde sinyal beynimize ulaştıktan sonra kontrolsüzce yemek yeme isteğimizi  yönetmek daha kolay olabiliyor .

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.