Sinir sistemini güçlendirmenin yolları

Sinir sistemi, vücudunuzun yaptığı her etkinliğin içinde yer alan karmaşık bir otonom, motor ve duyusal sinir ağıdır. Solunumunuzu ve hareketlerinizi kontrol etmekten sindirime ve vücut sıcaklığını düzenlemeye kadar, sinir sistemi vücudun birçok önemli fonksiyonunda rol oynar.

Sinir sisteminizdeki problemler, kan dolaşım bozukluğu, travma veya sinirlerin sıkışması, sinir disfonksiyonu, ilaçların veya toksik maddelerin yan etkileri ve magnezyumun yanı sıra B6 ve B12 vitaminlerinin eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Dahası, kronik stres sempatik sinir sistemi aktivitesini artırır ve otonom sinir sistemini etkiler. Bu, hiperaktivite, kardiyovasküler stres, kas gerginliği ve diğer yoğunlaştırılmış fonksiyonlarla sonuçlanır, böylece sinir hücrelerinin dejenerasyonuna ve diğer sorunlara yol açar.

Sinir sistemi ile ilgili herhangi bir sorun, yaşam kalitenizi ciddi şekilde etkileyebilir. Zayıflayan sinir sisteminin semptomları, sistemin hangi kısmının etkilendiğine bağlı olarak değişir ve hafif veya şiddetli olabilir. Bazı semptomlar arasında nefes darlığı, baş ağrısı, aşırı terleme, kas zayıflığı, hafıza sorunları, el ve ayaklarda konsantrasyon bozukluğu, seğirme, ağrı, uyuşma ve yanma hissi sayılabilir.

Sinir sisteminin zayıflaması riskini azaltmak için sağlığınızın sorumluluğunu almanız gerekiyor. Basit yaşam tarzı değişiklikleri, diyet değişiklikleri ve bazı doğal yöntemler ile sinir sisteminizi güçlendirebilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. İşte sinir sistemini güçlendirmenin yolları!

1. Derin Derin Nefes Alın

Derin derin nefes almak, zayıflamış sinir sistemi ile başa çıkmak için basit ama etkili bir tekniktir. Rahatlamanıza ve stresin azaltılmasına yardımcı olabilir. Dahası, derin nefes almak vücudunuzun iyileştirici yeteneklerini geliştirir ve stres ve endişenin etkilerini ortadan kaldırır.

• Uzanın ya da ellerinizi karnınıza koyup rahat bir pozisyonda oturun.
• Burnunuzdan derin bir nefes alın, karnınızı genişletin ve akciğerinizi hava ile doldurun.
• Nefesinizi 3 saniye tutun, sonra ağızdan yavaşça nefes verin ve ciğerlerinizi tamamen boşaltın.
• 5 ila 10 dakika boyunca bu şekilde derin nefes alıp verin.
• Günde 2 veya 3 kez kısa bir nefes alma seansı uygulayın.

2. Yalın Ayak Yürüyün

Nemli toprakta, yumuşak çimlerin üzerinde veya bir kumsalda çıplak ayakla; günlük olarak 30 dakika boyunca yürümek, sinir sisteminize ve genel sağlığınıza faydalı olabilir. Çıplak ayakla yürürken, Dünya’nın yüzeyindeki elektronlar vücudunuza geçer, fizyolojik değişiklikleri ve sağlığın gelişimini destekler.

Çevre ve Halk Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan bir 2012 araştırması, kan akışkanlığında iyileşme, kalp hızında değişkenlik, inflamasyon, kortizol dinamiği, uyku düzeni, otonom sinir sistemi dengesi ve stres seviyesinde azalma gibi sorunlar üzerindeki çeşitli yararlarını vurgulamaktadır. Sinir sisteminizi dengelemek için özellikle sabahları çıplak ayakla yürüyün.

3. Güneş Işığından Faydalanın

Güneş ışığı, vücudun D vitamini üretmesine yardımcı olarak sinir sistemini düzenlemesine destek verir. Farmakolojik Raporlar’da yayınlanan bir 2013 çalışması, D vitamini eksikliği ile merkezi sinir sistemi hastalıkları riski; özellikle şizofreni ve multipl skleroz; arasındaki bağlantıyı göstermektedir. Ayrıca, Psychoneuroendocrinology’de yayınlanan bir 2009 çalışması, özellikle sinir sistemi patolojileri ve yaşlanma ile ilişkili olarak merkezi sinir sistemi işlevinde D3 vitamininin rolünü vurgulamaktadır.

• D vitamini seviyenizi yükseltmek için, günlük olarak 10 ila 15 dakika boyunca güneş koruyucu kullanmadan tüm vücudunuzu güneşe verin.
• Ayrıca bazı yiyeceklerden D vitamini alabilirsiniz. Somon, ton balığı, süt, yumurta ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar; D vitamini açısından zengindir. Doktorunuza danıştıktan sonra takviye almayı isteyebilirsiniz.

4. Yoga Yapın

Sinir sistemini güçlendirmek için günlük rutininizin bir parçası olarak yoga ve meditasyon yapabilirsiniz. Yoganın üç unsuru olan; pozlar (asanalar), meditasyon (dhyana) ve uygun solunum uygulaması (pranayama) kombinasyonu, periferik sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, yoga ruh halini yükseltmek, kortizol seviyesini düşürmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve genel fiziksel ve zihinsel esenliği artırmak için yararlıdır. Yoga duruşlarını doğru bir şekilde yapmak çok önemlidir, uzmanlardan öğrenin ve sonra günlük olarak pratik yapın.

5. Magnezyum Alın

Magnezyum, sağlıklı bir sinir sistemi için önemli bir mineraldir. Bu mineralin eksikliği sinir hücreleri arasındaki sinyal iletimini destekleyen çeşitli nörotransmiterler üzerinde inhibitör etkiye sahiptir. Dahası, vücudun sinir sistemini rahatlatan ve ruh halini yükselten serotonin üretimine yardımcı olur. Kas gevşemesini dahi sağlar.

• Bitter çikolata, ıspanak, marul, muz, kayısı, badem, ceviz, mercimek, esmer pirinç ve kabak çekirdeği gibi magnezyum açısından zengin yiyecekler yiyin.
• Ayrıca magnezyum takviyesi tercih edebilirsiniz. Doğru dozaj için doktorunuza danışın.

6. Omega-3 Yağ Asitleri Tüketin

Sinir sisteminin zayıflamasına dair riski azaltmak için, omega-3 açısından zengin yiyecekler yemeye başlayın. Omega-3 yağ asitleri, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA); merkezi sinir sisteminin gelişimi ve işleyişi için önemlidir. Bu yağ asitleri, nöronların düzgün çalışması ve sinir iletimini iyileştirmek için gereklidir. Nöromoleküler Tıp’ta yayınlanan bir 2008 çalışması, özellikle nörodejeneratif durumlar ve akut nörolojik hasar riskini azaltmada, omega-3 yağ asitlerinin nörolojik yararlarına işaret etmektedir.

• Keten tohumu, chia tohumu, ceviz, sardalye, somon, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak ve kanola yağı gibi diyetinize omega-3 açısından zengin yiyecekler ekleyin.
• Doktorunuza danıştıktan sonra omega-3 takviyeleri almayı tercih edebilirsiniz.

7. Egzersiz Yapın

Sinir sistemini güçlendirmek için düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Mevcut Spor Hekimliği Raporları’nda yayınlanan 2005 tarihli bir çalışma, düzenli egzersizin, merkezi sinir sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki sayısız biyolojik sistem üzerinde derin etkileri olduğunu ve psikolojik sağlığı ve bilişsel işlevi etkileyebileceğini göstermektedir.

• Yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklet sürme, sinir sistemini sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek egzersiz çeşitleridir.
• Her zaman sizin için doğru olan egzersizler hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.

8. Epsom Tuzu Banyosu Yapın

Epsom tuzu banyosu sinir sisteminiz için iyidir. Kasların ve sinirlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçindeki magnezyum, beyindeki serotoninin artmasına yardımcı olur, bu da stresi azaltır ve gevşemeyi destekler.

• Sıcak banyo suyuna 1 bardak Epsom tuzu ekleyin ve iyice karıştırın.
• Bu suya 20 dakika boyunca uzanın.
• Haftada bir veya iki kez bir Epsom tuzu banyosu yapabilirsiniz.

9. Yeşil Çay İçin

Yeşil çay, sinir sisteminiz üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Yeşil çayda bulunan L-theanine olarak bilinen amino asit, dopamin ve serotonin düzeylerini artırmaya yardımcı olur. Bu da ruh halini iyileştirir ve stresi azaltır.

Ayrıca, yeşil çayda bulunan kafein; uyanıklığı, odaklanma, konsantrasyon ve düşünme yeteneğini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, antioksidanlar kardiyovasküler otonomik sinir sistemine fayda sağlar ve kanser, kardiyovasküler hastalık, diyabet, obezite, Alzheimer ve Parkinson hastalığı riskini azaltır.

• Bir fincan sıcak suya 1 çay kaşığı yeşil çay ekleyin.
• Kapak kapatın ve 5 dakika demleyin.
• Süzün, çiğ bal ile tatlandırın ve için.
• Her gün sadece 2 ila 3 bardak yeşil çay içebilirsiniz.

10. Papatya Kullanın

Papatya, sinirleri yatıştırmak ve kaygıyı azaltmak için hafif bir yatıştırıcı olarak kullanılabilen popüler bir bitkidir. Histeri, kabus, uykusuzluk ve diğer uyku problemlerini tedavi edebilir. Fitoterapi Araştırmaları’nda yayınlanan bir 2012 çalışmasında, papatya öz yağının merkezi sinir sistemi işlevine olumlu etkileri bulunmuştur.

• Bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı kuru papatya ekleyin. 5 dakika demleyin. Günde 2 ila 3 bardak papatya çayı içebilirsiniz.
• Ayrıca, banyo suyuna birkaç damla papatya öz yağı ekleyin ve sinirlerinizi yatıştırmak için 15 dakika içinde uzanın.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.