Sinop’ta görülmesi gereken yerler
Sinop Karadeniz’in en güzel şehirlerinden bir tanesi çünkü konum olarak bu bölgenin en kuzeyinde bulunuyor ve büyük bir kısmı yarımada üzerinde olduğu için kendine has ilginç bir yapısı var. Özellikle enteresan manzaralar seyretmeyi sevenler için çok güzel fırsatlar sunan Sinop, aynı zamanda doğal ve tarihi güzellikler bakımından da çok zengin. Bölgede antik zamanlardan beri yerleşimin olduğuna dair kanıtlar var ve bu da Sinop’un tarih boyunca önemli bir bölgede yer aldığı anlamına geliyor.
Sinop bir kıyı kenti olması nedeniyle denizle çok haşır neşir olan bir kent durumunda. Bu da elbette şehrin kültürüne, kokusuna ve yapısına sinmiş halde. Gittiğiniz zaman bir şekilde herkesin denizle bir bağının olduğunu görmeniz sizi şaşırtmasın.
Büyük şehirlere çok yakın bir konumda olmasa da yolları çok zorlu değil ve bu nedenle rahatça ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Eğer doğu karadeniz gezinize biraz ara vermek ve karadenizin diğer bölgelerini görmek isterseniz Sinop’a uğramadan geçmeyin.
Sinop Nerede ve Ulaşım Nasıl Olur?
Sinop, karadeniz kenarında, Bartın ile Samsun’un tam ortasında bir konumda bulunuyor. Genel olarak sakin, sessiz bir bölgede olduğu için huzuru bulabileceğiniz yerlerden de bir tanesi. Fakat karadeniz sahil yolu üzerinden ulaşımın kolay olmasına karşın iç kesimlerden ulaşmak biraz zorlu olabiliyor. Etrafında Samsun haricinde pek bir büyük şehir yok ve ayrıca çok yol üstü bir konumda olmadığından dolayı sakinliğini korumaya devam ediyor.
Sinop’a ulaşmak için ilk seçeneğiniz tabii ki özel aracınız. İstanbul’dan 10, Ankara’dan ise 7 saatte ulaşabileceğiniz Sinop, İzmir, Bursa gibi şehirlere ise biraz fazla uzak kalsa da ulaşılamayacak bir yerde de değil. Ayrıca neredeyse tüm şehirlerden Sinop’a giden otobüsler kalktığı için dilerseniz otobüs kullanarak da gelebilirsiniz.
Uçakla gelmek isteyenler ise Sinop Havalimanı’na gelebilir ve oradan servisler ile şehir merkezine ulaşabilirler. Sinop çok büyük bir yüzölçümüne sahip değil ve bu nedenle özel aracınız olmasa bile şehir merkezinde kolayca dolaşabiliyorsunuz. Bunun yanında biraz daha şehir dışında olan noktalar için araç kiralayabilir veya bir taksi tutabilirsiniz.
Sinop’a Ne Zaman Gitmeli?
Sinop bir karadeniz şehri olmasından dolayı yılın neredeyse her döneminde yağmur alan bir iklime sahip. Bu nedenle hangi mevsimde giderseniz gidin yanınızda şemsiye, yağmurluk, çizme, bot gibi yağmura özel bazı eşyalarınızı almanız doğru olacaktır. Hatta havalar yazın bile oldukça serin olabildiği için bir iki kalın kıyafeti de unutmayın.
Eğer Sinop’u gezerken denizin imkanlarından da faydalanmak isterseniz, yaz ayları en iyi dönem olacaktır. Zira diğer aylarda karadeniz biraz soğuk olabiliyor ve bu nedenle denize girmek mümkün olmayabiliyor. Bunun yanında genelde rüzgarlı bir yapıya sahip olduğu için esen rüzgarın en azından biraz daha ılık olması için yaz ayları uygun zaman olacaktır.
Denize girmekle pek ilgilenmiyor, sadece tarihi ve doğal güzellikleri görmek istiyorsanız, ilkbahar ortasından yaza ve yazdan sonbahar ortasına kadar olan dönem de işinizi görecektir. Bu dönemde konaklama ücretleri de düştüğü için daha ekonomik bir tatil veya gezi düzenleyebilirsiniz.
Kış aylarında Sinop genelde devamlı soğuk rüzgarların estiği, yağmurun yağdığı bir lokasyon olduğu için, soğuğu gerçekten sevenler haricinde kış ayları çok önerilmiyor. Bu dönemde yeşillikler de azalıyor ve doğal görüntüler genelde yoğun bulutlar ve yağmur ile perde arkasında kalıyorlar. Dolayısıyla kış ayları son tercihiniz olmalı.
Sinop’ta Kalınacak Yerler
Sinop’ta çok sayıda pansiyon ve hotel bulunuyor ancak beş yıldızlı, her şey dahil otellerin olduğu bir konaklama imkanı beklemeyin. Genellikle orta kalitede ve çok geniş imkanlar sunmasa da fiyatları uygun olan oteller ile karşılaşacaksınız. Dilerseniz günlük daire kiralama gibi imkanlardan faydalanmanız da mümkün. Ayrıca bir kaç apart pansiyon da bulunuyor ve böylelikle ekonomik bir tatil için imkanlar doğuyor.
İlla ki Sinop’un şehir merkezinde kalmanız da gerekmiyor. Dilerseniz çevredeki diğer ilçelerde veya doğa içerisindeki butik otel ve bungalowlarda da kalmanız mümkün. Şehir dışındaki bazı bölgelerde kamp alanları da olduğu için, çadır kurarak doğa içinde bir tatil geçirmek isteyenlere de fırsatlar var.
Sinop genel olarak çok pahalı olmayan bir şehir olduğu için hangi konaklama seçeneğini seçerseniz seçin, genelde turistik beldelere göre daha uyguna kalabiliyorsunuz.
Sinop’ta Nereleri Görmeli?
Etnografya Müzesi
Sinop’a gittiğinizde ilk uğramanız gereken nokta Etnografya Müzesi olacaktır. Çünkü bir bölgeyi gezmeden önce oradaki yerel halkın geleneksel yaşam tarzını anlamanız, gördüklerinize bir anlam vermenize yardımcı olacaktır. Etnografya Müzesinde yöre halkının geçmiş yüzyıllarda kullandıkları pek çok eski eşyayı görmek mümkün. Bunlar arasında yemek malzemelerinden tutun da savaş malzemelerine kadar her şey var. Ayrıca mankenler kullanılarak Sinop’ta günlük hayatın nasıl yaşandığı neredeyse canlı olarak bizlere aktarılıyor.
Müzenin binası da eski bir konağın restore edilmesi ile oluşturulmuş. Konağın zemini taştan oluşurken, üst katları ise ahşaptan yapılmış. Dolayısıyla yöredeki geleneksel evlerin tarzında olduğu için görmek isteyebilirsiniz.
Sinop Kalesi
Sinop kalesi, milattan önceye dayanan geçmişi ile ülkemizdeki en eski ve köklü kalelerden bir tanesi. Yüzyıllar boyunca savaşlara, çatışmalara ve zamanın eskitmesine maruz kalan kale, bu nedenle dönem dönem restore edilmiş veya tekrar inşa edilmiş. Fakat buna karşın günümüzde de ihtişamını korumaya devam ediyor.
3 kilometre uzunluğa varan surları ve çok sayıda giriş yapısı ile şehri adeta bir çember içerisine alıyor denilebilir. Fakat tabii ki günümüzde bu surların ve kapıların hepsi mevcut değil. Yine de şehre geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken en temel noktalardan bir tanesi durumunda.
Boyabat Kalesi
Boyabat kalesi, ülkemizdeki en iyi durumda kalmış ve korunmuş olan kalelerden bir tanesi ve bu nedenle Boyabat ilçesinde bulunan kaleyi görmeden geçmemek gerekiyor. Milattan öncesinden bu yana çeşitli milletlerin hakimiyetinde kalmış olan kale, bu nedenle her dönemde restore edilmiş ve katman katman farklı toplumların izlerini görmek mümkün.
Kalenin temelleri binlerce yıl önce atılmış ve sonrasında Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde eklemeler ve restorasyonlar yapılmış. Kullanılan malzemelerden ve işlemelerden bu dönemleri açık bir şekilde görmek mümkün. Ayrıca tüm burçları aynı şekilde değil ve bu da muhtemelen farklı dönemlerin bir etkisi.
Tarihi Cezaevi
Sinop tarihi cezaevi, aslında binlerce yıl öncesine dayanan geçmişi ile ülkemizdeki en eski eserlerden birisi. Çünkü ilk olarak bir kale olarak inşa edilmiş ve daha sonrasında bir cezaevine, ve hatta zindana dönüştürülmüş. Dolayısıyla genelde acılarla dolu bir geçmişinin olduğu da söylenebilir. Pek çok düşünür, yazar ve politik isim bu cezaevinde belli bir zaman geçirmiş ve bazı eserlerini bu hapishanede yatarken yazmış.
Günümüzde bir müzeye dönüştürülmüş olan Sinop tarihi cezaevi, 1999 yılından beri gezintiye açık. Cezaevi olduğu dönemde ülkemizdeki kaçması en zor cezaevi olarak görülüyordu ve bunun izlerini Evliya Çelebi’nin anılarında görmek de mümkün.
Balatlar Kilisesi
Sinop’un en görülmeye değer tarihi yapılarından bir tanesi Balatlar Kilisesi olarak karşımıza çıkıyor çünkü Roma İmparatorluğu döneminde bir hamam olarak inşa edilmesine karşın, sonraki yıllarda kiliseye dönmüş olması, bu eserde her türden yapıyı görmemizi sağlıyor. Dönem dönem depo olarak da kullanılmış olmasına karşın genelde yerli hıristiyan halk için daima bir ibadet merkezi olmuş. Günümüzde bazı yapılar toprak altında kalmış olsalar da kazılar devam ediyorlar ve her geçen gün yepyeni eserler ortaya çıkıyor.
Hamsilos Koyu
Eğer Sinop gezinizde biraz denize girmek veya doğanın içerisinde piknik yapmak isterseniz, Hamsilos koyu kesinlikle uğramanız gereken noktalar arasında yer alıyor. Biri plaj değil ancak ülkemizdeki tek fiyord olarak geçtiği için inanılmaz manzaralar sunuyor. Taşlık kısımlarından güzel havalarda denize girmek ve serinlemek de mümkün. Hamsilos Tabiat Parkı sınırlarında yer aldığı için koruma altında olan bir bölge.
Karakum Plajı
Karakum plajı, şehir merkezine sadece bir kaç kilometre uzaklıkta olduğu için ulaşımın çok kolay olduğu bir noktada. Plaj çok büyük değil ancak tertemiz bir suyu ve dibindeki siyah renkli kumları ile kendine has bir yapıya sahip. Bunun yanında etrafında çok sayıda tesis bulunduğu için her türlü hizmete ulaşabiliyorsunuz.
Sinop’ta Ne Yenir?
Sinop, çok gelişmiş bir mutfağa sahip olması nedeniyle yeni lezzetler keşfetmek isteyenler için daha önceden tatmadığınız yemekleri sizlere sunmayı başarıyor. Bunların en başında ise ünlü Sinop mantısı bulunuyor. Klasik mantıdan biraz daha farklı açılan ve farklı malzemelerden oluşan bu mantı, mantıya bakış açınızı değiştirecek denilebilir.
Ayrıca bir hamurişi olarak hazırlanan nokul da yöreye ait bir diğer lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Nokulu pek çok fırından taze taze satın alarak tüketmek mümkün. Ayrıca bir tavuk yemeği olan ıslamayı da denemeyi unutmayın.
Bir karadeniz klasiği olarak Sinopta da hamsi ile pek çok farklı yemek hazırlanıyor ve balıklar arasında en çok kullanılanı elbette hamsi. Hamsi doğu karadeniz kadar olmasa bile Sinopta da tadılması gereken şeyler arasında.
Sinop Gece Hayatı Nasıl?
Sinop’ta gece hayatı her ne kadar kış aylarında biraz hareketsiz olsa da, ilkbahar sonrasında bu durum değişiyor. Şehirde gece vakit geçirebileceğiniz çeşitli kafeler, barlar ve restoranlar mevcutlar. Böylelikle tüm geceyi hareketli bir şekilde geçirmek isterseniz çok sayıda fırsatınız olacaktır. Mekanlar genelde liman ve sahil hattı boyunca yer alıyorlar ve iç kesimlerde eğlence imkanı pek yok. Ama küçük bir şehir olduğu için eğlencenin de büyük şehirlerdeki kadar sağlam olacağını düşünmeyin. Genelde bir şeyler dinlemek ve içmek mümkün olsa da çok fazla hareketli eğlence mekanı yok.
Daha sakin bir gece hayatı arayanlar ise çay bahçelerinde dostları ile çaylarını içebilir, serin havanın ve güzel manzaraların tadını çıkarabilirler.