Soğuk algınlığının ilk belirtileri ile karşılaştınız mı? İçinizi ısıtmanın ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için bir fincan bitki çayı ile kucaklaşmanın tam zamanı! Şifalı bitkilerden güçlü ve sağlam bir destek almaya hazır mısınız? Bu yazıda, grip mevsimi için en çok önerilen 5 bitki çayından bahsedeceğiz. Bazıları bağışıklığı güçlendirmek, bazıları öksürüğü hafifletmek ve bazıları da kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır!

Bitki Çayları Nasıl Hazırlanır?

Bitki çayları genel olarak benzer gibi görünse de, bitkisel ilaç olarak hazırlarken bazı ayrımlar önemlidir. Bitkisel ilacınızın etkili olmasını istersiniz. Bu nedenle, onları nasıl doğru bir şekilde hazırlayacağınızı bilmeniz gerekir. 

Çaylar; bitkinin yapraklarından, çiçeklerinden, tohumlarından, gövdelerinden ve aromatik gövdelerinden yapılır. Bitkilerin bu kısımları daha hassastır ve su ile kolayca birleşebilen uçucu yağlar içerir. 

Lezzetli ve tedavi edibi bir fincan bitki çayı için önerilen standart miktar; 1 bardak sıcak su başına 1 çay kaşığı kuru bitki ya da 2 yemek kaşığı taze bitkidir. Gün boyunca birkaç bardak hazırlamak yerine bir demlik çay hazırlamayı da tercih edebilirsiniz. 1 demlik bitki çayı hazırlamak için:

  • 1 litrelik çaydanlığa 4-5 yemek kaşığı kurutulmuş bitki ekleyin. 
  • Kaynar su ekleyin ve kapağını kapatın. 
  • 5-10 dakika demleyin. 
  • Süzün ve tadını çıkarın. 

 Daha İyi Bağışıklık İçin Bitki Çayları 

 Günlük olarak yeşil çay içmenin bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacağını biliyor muydunuz? Yeşil çayda bulunan belirli bileşenlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. 

Kendinizi soğuk algınlığı ile savaşırken bulduğunuzda, genellikle ılık bir fincan çay ihtiyacınız olan şeydir. Peki, çay kendinizi daha iyi hissetmede neden bu kadar etkilidir? 

Zencefil, nane, tarçın, papatya ve daha fazlası dahil olmak üzere bitki çayları, sağlık yararları ile dolu çeşitli bitkisel içerikler ile yüklüdür. İçtiğiniz çayın türüne bağlı olarak bağışıklık sistemini farklı şekillerde destekler. Antioksidanlar, C vitamini, mikrop ve virüs karşıtı özellikler gibi faydalar da elde edersiniz. Ne tür bir bitki çayı içerseniz için, hiç vakit kaybetmeden kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır!

Soğuk Algınlığı İçin En İyi 5 Bitki Çayı 

  • Nane Çayı 

nane çayı

Nane, kafeinsiz ve sakinleştirici bir bitkidir. Soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıktığında, bu belirtiler ile savaşmanıza yardımcı olabilir. İçtikten sonra, kısa süre içinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Nane, özellikle boğazı rahatlatmaya, kendinizi daha iyi hissetmenize ve gevşemenize yardımcı olabilir. 

Nane ayrıca; virüslerle mücadele özelliklerine de sahiptir. Ağrıları hafifletme, iltihaplanmayı azaltma ve burun tıkanıklıklarını gidermeye yardımcı olabilir. Hoş ve serin tadı ile nane çayı, sıcak çay olarak servis edildiğinde sizi içten dışa doğru ısıtmaya yardımcı olabilir. 

  • Papatya Çayı 

papatya çayı

Papatya, hem zihni yatıştırmak hem de vücudu sakinleştirmek için harika olan bir diğer bitkidir. Özellikle, kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda etkilidir. 

Papatyanın kullanımı, alternatif tıpta yüzyıllardır kullanılmaktadır. Ancak aynı zamanda, soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmeye de yardımcı olur. Ek olarak; bağışıklık sistemini güçlendirmek, iltihaplanmayı azaltmak gibi konularda da bilimsel desteğe sahiptir. 

Papatya çayı, kendi başına tadı çıkarıldığında da lezzetlidir. Ancak, kendinizi şımartmak için balla birlikte tüketildiğinde daha lezzetlidir. 

  • Zencefil Çayı 

zencefil çayı

Zencefil, iltihaplanma karşıtı ve mide bulantısı önleyici özellikleri nedeniyle, soğuk algınlığı belirtileri ile mücadelede faydalı bir bitkidir. 

Aynı zamanda solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini hafifletebilir. Farklı çaylar için de lezzetli bir katkı olabilir. Zencefil, soğuk algınlığı ile mücadele özelliklerinin yanı sıra; kalp hastalıkları, kanser ve demans tedavisinde de faydalı olabilir. 

Zencefil çayı içmek, soğuk algınlığında gelişen boğaz ağrılarını hafifletmek için etkili bir ev reçetesidir. İltihaplı boğaz için yatıştırıcı olabilir. Ayrıca, hazırlaması da kolaydır. 

  • Zeytin Yaprağı Çayı 

Zeytin ve zeytinyağın faydalarını pek çoğumuz biliyoruz. Peki, zeytin yaprağını biliyor musunuz? Eski Mısırlılar, onu bir güç işareti olarak görüyordu. 1800’lü yıllarda sıtmaya karşı bitkisel ilaç olarak kullanıldığında ise, hızlı bir ilerleme kaydedildiği görülmüştür. O zamanlardan beri zeytin yaprağının, hastalığa karşı direnci arttırdığına inanılmaktadır. 

Zeytin yaprağı çayı, içerdiği antioksidanlar ile serbest radikallerin zararlı etkileri ile savaşır. DNA’yı onarma yeteneği nedeniyle, koruyucu etkileri ile de bilinmektedir. Geleneksel olarak bağışıklık sistemi işlevini geliştirdiği bilinen zeytin yaprağı çayı; aslında, yeşil çaydan dört kat daha yüksek bir antioksidan kapasitesine sahiptir. 

Ayrıca; anti-bakteriyel, iltihaplanma karşıtı ve virüslere karşı koruyucudur. Yani, virüs ve bakterilerin vücuda bulaşmasını önlemek için bazı faydalar sağlamaktadır. 

  • Hibisküs Çayı 

hibisküs çayı

Roselle olarak da bilinen hibisküs bitkisi, demir ve C vitamini içeren kırmızı bir bitkidir. Çay olarak demlendiğinde, soğuk algınlığı belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. 

Ayrıca, çok sayıda antioksidan ve kanser önleyici özelliklere de sahiptir. Kızılcık ile benzer bir lezzete sahip olan hibisküs, diğer şifalı bitkiler ve baharatlar ile birlikte kullanıldığında, soğuk algınlığı belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. 

Limon ve Bal Ekleyin!

gripken içilebilecek bitki çayları

Hazırladığınız bitki çayına limon ve bal eklemek; soğuk algınlığı ile mücadele söz konusu olduğunda eski zamanlardan beri uygulanan bir yöntemdir. Limon, bağışıklığı güçlendiren bir C vitamini dozu sağlarken, bal da boğazı yatıştırmaya yardımcı olur. 

Fazla yemek yiyemeyecek kadar hasta hissediyor olsanız bile, bal ve limon eklenmiş yatıştırıcı bir bitki çayı, midenizi rahatlatmaya ve sizi ısıtmaya yardımcı olabilir. 

Bitki Çayları Soğuk Algınlığına Nasıl Yardımcı Olur?

Kendinizi kötü hissettiğinizde bir bitki çayı; soğuk algınlığının belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilecek rahatlatıcı bir içecek olabilir. Pek çoğu, içinizi ısıtan ve boğazı yatıştıran bir çay olacaktır. 

Seçtiğiniz bitkiye bağlı olarak; antioksidanlar, C vitamini de dahil olmak üzere çeşitli sağlıklı özellikler deneyimleyebilirsiniz. Çoğu bitki çayı; mikrop ve virüs karşıtı özelliklere sahiptir. Ayrıca, ağrıların hafifletilmesine, sakinlik ve rahatlamaya da yardımcı olabilir. 

Bu nedenle, soğuk algınlığının ilk belirtileri ile karşılaşırsanız, bir fincan bitki çayı demleyin, içine biraz limon ve bal ekleyip birçok faydası ile tanışmaya hazırlanın!